Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
В бункері "Скеля" зберігають протигази для пораненого в голову, для шульги та для коня

В бункері "Скеля" зберігають протигази для пораненого в голову, для шульги та для коня

25-11-2014
В одному з найдревніших міст України – Коростені на Житомирщині – розташований парк імені Островського, який порівнюють з уманською Софіївкою, розповідає "Сніданок з 1+1".

У парку є гранітний каньйон, брилам граніту в цьому парку два мільярди років, а між ними протікає річка Уж. Влітку на граніті загорають відпочивальники. Кажуть, що у парку любила відпочивати княгиня Ольга, є там і найулюбленіша купальня княгині.

Недалеко від купальні Ольги живописні пейзажі змінюються військовим антуражем. Всередині гранітної скелі знаходиться військово-історичний комплекс, зроблений у реальному бункері "Скеля" сталінського часу. Тритонні двері бункеру неможливо пробити навіть сучасною гарматою. Над бункером – півтора метри бетону, десять метрів граніту і 15 метрів глини з піском.

Підземний комплекс побудували у тридцятих роках минулого століття. Довгий час існування цього об'єкта зберігалось у суворій таємниці. А детальну інформацію на нього й досі можна знайти лише в архівах Москви, але вона з позначкою "цілком таємно".

Екскурсоводи кажуть, що всі шість сотень майстрів, які будували цей бункер, загадково зникли. Є навіть легенда, що їх усіх замурували в стіни оборонного об'єкта. Із цього бункеру керували усім укріпрайоном на західному кордоні Радянського Союзу.

Бункер "Скеля" має три яруси, але повністю розвіданий і відкритий для відвідувачів лише один – середній. Коридор цього рівня простягається майже на двісті метрів. І він теж, як і ввесь бункер, дуже міцний.

У середньому ярусі "Скелі більше" тридцяти кімнат. В кожній своя експозиція, так в одному з приміщень можна побачити унікальну колекцію засобів технічної оборони: протигази для пораненого в голову, для шульги, дитячий протигаз та навіть протигаз для коня.

Є у бункері кімната керівника, яку будували для самого Йосипа Сталіна. Командний пункт повністю автономний і оснащений за останнім словом тогочасної техніки: тут є вентиляція, яка досі працює, генератори для енергозабезпечення, власні запаси води, і навіть водопровід із каналізацією.

Зараз до бункеру за 20 гривень може потрапити будь-хто, але за лічені хвилини цей музей запросто трансформується у реальний бойовий об'єкт.

На головну сторінку

«    Листопад 2014    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Новини