Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини

Як активісти з усієї Вінниччини завадили зняти голову облради Свитка?

08-12-2014
Такі події область вже переживала трохи менше року тому, коли 25 січня 2013 року громада виступила проти колишнього режиму і її місцевих керівників. Сьогодні знову ситуація повторилася майже один в один. Схоже, ні влада, ні депутати, ні правоохоронці після Революції гідності не зробили ніяких висновків…

З 9-ої ранку 6 грудня біля будівлі Вінницької облради та облдержадміністрації було людно. Сотні людей з’їхалися з усієї області на позачергову сесію, яку ініціювали 68 депутатів – колишні регіонали та пропрезидентські партії, щоб висловити недовіру діючому голові облради, вихідцю з Майдану Сергію Свитку.

- Найняли буса, щоб приїхати сьогодні у Вінницю, нас багато, більше десяти чоловік з Кирнасівки, а є ще з Тульчина й інших сіл, - каже Ганна Супрун. – Коли намагалися рейдерським шляхом захопити наш Кирнасівський завод, Свитко виступив на захист людей. Тепер наша черга його підтримати.
Та людей на засідання сесії не впустили. На сходах перед входом вишукувалася правоохоронців та невідомі особи у цивільному. Серед них волонтери впізнали бійців батальйону «Вінниця», яким ще нещодавно возили допомогу…На дверях у приміщення стояли працівники ДСО, а в холі та на задньому дворику освоювалися нацгвардійці. Бійці колишнього калинівського «Ягуару» приїхали на двох автобусах. На задвірках ОДА було видно два кугуари та броньовані «Урали». З неофіційних джерел стало відомо, що броньомашинами мали тікати депутати…

Чималу кількість правоохоронців, губернатор Анатолій Олійник пояснив так:
- Зібрана сесія обласної ради протирічить деяким законодавчим актам, у тому числі і директиві Генерального штабу Збройних сил України. Сергій Свитко підписав дану директиву, в якій забороняється до 7 грудня будь-які масові акцій в зв’язку із нинішньої загрозливою ситуацією, яка склалася з Росією. Усі заходи для підтримання порядку у Вінницькій області мною, як головою оборони, вживалися тільки для того, щоб забезпечити громадський спокій, - заявив Олійник.
Член комісії по свободі слова і демократії Тетяна Редько зауважила, що перешкоджання представникам громадськості бути присутніми на сесії облради суперечить демократичним принципам, зокрема Закону «Про доступ до публічної інформації.

- Колеги, я як жінка закликаю вас до мудрості. Сьогоднішня сесія відбувається з порушенням демократичних принципів. Згідно статті 2 пункту 4 Закону «Про доступ до публічної інформації», усі бажаючі мають право бути присутніми у залі, а правоохоронні органи уже тут мають забезпечувати порядок. Мені соромно, що я йду на сесію як майже рік тому, коли навколо облради автозаки і спецназівці… Я не боюся свого народу. Підійміть руки, хто боїться. Ніхто. То чому тут стільки міліції? - заявила Редько. – Розумію, що в раді має бути більшість. Та закликаю керівників фракцій не формувати більшість за принципом публічного дому. Чому ми не формуємо більшість за прикладом Верховної Ради – на основі демократичних сил? Це ж логічно!

Протягом роботи сесії декілька депутатів неодноразово зверталися до губернатора та голови облради закрити засідання, бо на вулиці уже починалися сутички і були травмовані.
- Дайте вказівку міліції, яка зараз на вулиці б’є людей, пускає сльозогінні гази, зупинитися. Інакше будете відповідати за кожного пораненого, - закликала голову облдержадміністрації депутат від «Батьківщини» Людмила Щербаківська.
На що Анатолій Олійник відповів, що правоохоронці на даному етапі виконують свої обов’язки…
Тим часом депутати – ініціатори позачергової сесії - форсували події у сесійній залі і вимагали питання про зняття Свитка поставити першим на порядку денному. Лише після переобрання голови облради, готові були перейти до кадрових та бюджетних проблем…

- Сьогодні йде мова про те, що наша громада проходить тест на здатність захистити свої інтереси. Тому що сьогодні депутати від колишньої фракції «Регіони», які не ходили на сесію, прийшли для того, щоб зняти голову обласної ради Свитка і поставити на це місце іншу людину. Вважаю, що це питання зараз не на часі. Для того, щоб ми з вами не нагнітали пристрасті, щоб не страждали люди, пропоную взагалі не виносити це питання на сесію, - звернувся до присутніх депутатів Анатолій Жучинський.

- Чому ви не виступали, коли бандюкович керував вами? Чому ви мовчали, коли він спочатку країну грабував, а потім з вашої мовчазної згоди розстрілював людей на майдані? А зараз ви підіймате голови і хочете вигнати Свитка - людину порядну, яка ніколи не займалася корупцією, ніколи не зраджувала і завжди була принципова… - обурювався Віктор Козак.
Але депутати так і не встигли висловити недовіру діючому голові облради, бо у холу вже було чути вибухи… Народні обранці поспіхом шукали свій верхній одяг і почали розбігатися хто куди. Ті, які не боялися людей, спустили на перший поверх і намагалися недопустити протистояння зі спецназівцями. Інші ж - через «чорні ходи» прошмигнули на вулицю, що й слід простив…
На щастя, у приміщенні облради бійці Національної гвардії не застосовували проти мітингувальників сили і люди зайшли у залу засідань. Тут уже обрали свою Раду Майдану та виконком.
Чому виконавча влада огородилася від людей, активісти вирішили запитати безпосередньо у губернатора. Пройшли до нього у приймальню, але Анатолія Дмитровича там не застали. Своє невдоволення висловили своєрідно – залишили у його кабінеті сміттєвий бак…
Такий самий контейнер активісти приволокли й до приміщення обласної міліції. В її керівника Ігоря Моринця обуренні представники громадськості запитували, хто дав наказ зігнати до облради військову техніку та декілька десятків правоохоронців різного рівня, та хто відповість за травмованих під час сутичок з правоохоронцями і невідомими особами у цивільному, яких вінницькі майданнівці назвали «тітушками». На що начальник обласної міліції обіцяв розібратися і у понеділок проінформувати про висновки перевірки. Така відповідь не влаштувала мітингарів і вони почали вимагати відставки начальника. Ігор Моринець писати заяву відмовився і пішов, пояснивши лише, що його терміново викликають у Київ.
Свої висновки, щодо подій під стінами облради до вечора висловили голова облради Сергій Свитко і голова облдержадміністрації Анатолій Олійник.
Ось, що написав губернатор Олійник на своїй сторінці у Фейсбук:
«6 грудня, під час засідання сесії Вінницької обласної ради озброєними групами підготовлених бойовиків було захоплено приміщення Вінницької обласної державної адміністрації та обласної ради.
Під час штурму приміщення ОДА декілька співробітників МВС та штурмуючих було травмовано, у будівлі пошкоджено комунальне майно. Бойовики нищили документи та погрожували депутатам, які прибули на сесію.
Очевидно, що під час проведення АТО, фактичної агресії з боку Росії, основним методом російських спецслужб є розхитування ситуації всередині країни, терор проти посадовців та патріотів, усіх тих, від кого залежить нормальне функціонування державного організму. На жаль кремлівський пропаганді вдалось ввести в оману і певну кількість справжніх патріотів…».

Також Олійник поставив вимогу до учасників штурму: «Негайне звільнення приміщення Вінницької ОДА та Вінницької обласної ради та початок переговорного процесу.

А ось, яку заяву зробив Сергій Свитко під час прес-конференції:
- Заява голови облдержадміністрації Анатолія Олійника про те, що, мовляв, будівлю обласної Ради штурмували проросійські бойовики з подачі Кремля є повною нісенітницею. Під будівлю до обласної Ради прийшли люди – мешканці Вінниччини, щоб захистити завоювання Революції Гідності і не допустити реваншу колишніх регіоналів та їхніх союзників із фракції “Єдність” і депутатської групи “Совість України”, які прагнули достроково відправити голову обласної Ради у відставку, - сказав Свитко. - На моє переконання, саме за вказівкою голови Вінницької облдержадміністрації правоохоронні органи незаконно не допускали представників громади, керівників комунальних закладів і депутатів місцевих рад області для участі у засіданні позачергової сесії, хоча ми завчасно подали правоохоронцям списки людей, які бажали взяти участь у засіданні сесії. Крім того, саме керівник виконавчої гілки влади разом із підконтрольними депутатами намагалися провести засідання у закритому режимі. Цього не було навіть в часи Януковича. Це врешті і спровокувало конфлікт. Тому вважаю, що персональна відповідальність за ці події в обласній Раді лежить на Анатолію Олійнику.

За інформацією прес-служби обласної міліції в наслідок суточик 6 грдня постраждало вісім правоохоронців, семеро з них були госпіталізовані. Також за медичною допомогою звернулися шестеро громадян, які не потребували госпіталізації.

Міліція вже почала досудове розслідування.

Як активісти з усієї Вінниччини завадили зняти голову облради Свитка?


Як активісти з усієї Вінниччини завадили зняти голову облради Свитка?

Як активісти з усієї Вінниччини завадили зняти голову облради Свитка?

Як активісти з усієї Вінниччини завадили зняти голову облради Свитка?

Як активісти з усієї Вінниччини завадили зняти голову облради Свитка?

Як активісти з усієї Вінниччини завадили зняти голову облради Свитка?

Як активісти з усієї Вінниччини завадили зняти голову облради Свитка?

Як активісти з усієї Вінниччини завадили зняти голову облради Свитка?

Як активісти з усієї Вінниччини завадили зняти голову облради Свитка?

Як активісти з усієї Вінниччини завадили зняти голову облради Свитка?

Як активісти з усієї Вінниччини завадили зняти голову облради Свитка?

Як активісти з усієї Вінниччини завадили зняти голову облради Свитка?

Як активісти з усієї Вінниччини завадили зняти голову облради Свитка?

Як активісти з усієї Вінниччини завадили зняти голову облради Свитка?

Як активісти з усієї Вінниччини завадили зняти голову облради Свитка?

Як активісти з усієї Вінниччини завадили зняти голову облради Свитка?

Як активісти з усієї Вінниччини завадили зняти голову облради Свитка?

Як активісти з усієї Вінниччини завадили зняти голову облради Свитка?

Як активісти з усієї Вінниччини завадили зняти голову облради Свитка?

Як активісти з усієї Вінниччини завадили зняти голову облради Свитка?

Як активісти з усієї Вінниччини завадили зняти голову облради Свитка?

Як активісти з усієї Вінниччини завадили зняти голову облради Свитка?

Як активісти з усієї Вінниччини завадили зняти голову облради Свитка?


На головну сторінку

«    Грудень 2014    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Новини