Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
    Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

    Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • У центрі Житомира помер чоловік
    У центрі Житомира помер чоловік

    У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

Новини
Найкращим захисником здоров'я громадян знову стала "Лікарняна каса"

Найкращим захисником здоров'я громадян знову стала "Лікарняна каса"

24-02-2016
У хроніці щоденних українських новин сьогодні вже стали звичними відомості та показники статистики щодо захворюваності на грип. Ледь не щодня упродовж кількох місяців поспіль наших співгромадян інформують, попереджують, закликають робити усе можливе, аби уберегтися від типових хвороб холодної пори року. Прогнози щодо спалаху захворюваності на грип в Україні лунали ще минулої осені, однак вже у грудні 2015 року спалах, чи то наступ вірусних інфекцій, дав про себе знати вже не лише підвищенням рівня захворюваності, але й померлими від хвороб людьми. Сьогодні, у кінці лютого 2016 року, спалах захворюваності на грип помітно спадає, хоча раз по раз лунають застереження щодо можливого повторення нових наступів гострих вірусних захворювань. Втім, якби там не було, ми вирішили з'ясувати певні обставини, причини та чинники, які помітно впливали на ситуацію із захворюваністю на грип, інші гострі респіраторні інфекції, що нерідко ускладнювалися важкими формами пневмонії. Для цього ми побували у ряді лікувальних установ Житомирщини та зустрілися з їх керівниками.

Найкраща умова для наступу грипу - матеріальна скрута


Житомирська центральна міська лікарня №1 упродовж грудня 2015-го та на початку 2016-го років опинилася ледь не в епіцентрі нинішнього спалаху сезонного грипу, інших респіраторних вірусних інфекцій, які супроводжувались у ряді випадків важкими ускладненнями. Після Житомирської обласної клінічної лікарні "перша радянська" лікарня міста Житомира виявилася другою за кількістю хворих на грип та на ускладнення від нього пацієнтів. За словами головного лікаря ЦМЛ №1 міста Житомира Анатолія Вусика, власне про епідемію грипу цієї зими поки що не йдеться.

- Реально, - каже Анатолій Іванович, - йдеться про підвищення епідеміологічного порогу захворюваності до 20%. Аналогічний спалах подібної захворюваності, який ми переживали у 2009/2010 роках, був куди складнішим та серйознішим, - продовжує свій коментар Анатолій Вусик. - Адже тоді, у кінці 2009-го року, ми чи не вперше отримали хворих із вірусом так званого свинячого грипу Н1N1 і вже на марші вживали надзвичайних заходів для боротьби з досі невіданою хворобою. Нагадаю, що саме тоді, шість років тому, ми отримали три дихальні апарати для проведення легеневої вентиляції, що застосовувалися для найбільш важких хворих. Тоді ж чи не вперше на слуху у громадськості з'явилася інформація про тепер вже загальновідомий антивірусний препарат "Озельтамівір", або ж "Таммі-флю".

За словами Анатолія Вусика, за шість років, що минули від часу першого наступу на житомирян так званого свинячого грипу, відчутних покращень у вітчизняній системі охорони здоров'я не сталося. Рівень щеплення населення знизився у рази навіть у порівнянні з 2009/2010 роками. Цікаво, що у коментарях урядовців восени 2015 року, які стосувалися очікуваного спалаху сезонного грипу, зазначалося про те, що "безкоштовно в Україні проведуть належні щеплення лише медиків, а ще - людей із груп ризику, якщо гроші знайдуться у місцевих бюджетах". На жаль, працівники закладів охорони здоров'я щеплення так і не отримали, а грошей у місцевих бюджетах на щеплення працівників із "груп ризику" також не знайшлося. Внаслідок стрибкоподібного зубожіння основної частини населення сьогодні люди здебільшого покладалися на самолікування. Ну, і нарешті, кількості необхідних у випадках спалаху захворюваності на грип лікарських засобів у медичних установах України на початку нинішньої зими виявилася очевидно недостатньою, аби протидіяти захворюваності на грип. А особливо для того, щоб лікувати ускладнення, спричинені підступною інфекцією.

- Ускладнення, які виникали у хворих на грип, цього разу були трохи іншими, - каже А.І. Вусик. - Насамперед, ускладнення виникали надзвичайно динамічно чи навіть стрибкоподібно. По суті, визначальними і життєво важливими у процесі лікування хворого ставали вже не дні, а навіть години. І ось тут давалися взнаки складнощі нинішньої економічної ситуації в Україні. Ледь не єдиним фактором, який суттєво допомагав хворим під час недавнього спалаху грипу, стало перебування у "Лікарняній касі Житомирської області". Кожен четвертий пацієнт нашої лікарні у січні 2016 року є членом "Лікарняної каси". Можу лише зауважити, що бюджетних коштів, які виділені на лікування хворого, передбачено у дуже мізерному обсязі - трохи більше чотирьох гривень на добу, - зауважує А.І. Вусик. - "Лікарняна каса" оплачує лікування "свого" пацієнта відповідно до протоколів лікування та Лікарського формуляру, а це сягає у середньому по лікарні до 70 гривень щоденних витрат для одного хворого. У випадку, коли пацієнт із пневмонією потрапляє до реанімаційного відділення, коли щоденне лікування потребує витрат у 650-700 гривень, "Лікарняна каса" забезпечує своїх пацієнтів за свій рахунок. Ну, а хворий, який не є членом цієї благодійної організації, змушений шукати фінансування для оплати лікарських засобів із свого домашнього бюджету. У випадках лікування ускладнень, якими часто супроводжуються захворювання на грип, мова йде про кілька тисяч гривень, які вартують пацієнтові не лише одужання, але й подекуди - життя.

Правильний рецепт - під контролем "Лікарняної каси"

У Бердичівській районній лікарні ситуація схожа. За словами головного лікаря цієї лікувальної установи Лариси Бабікової, нинішній спалах захворюваності на грип відмітний атиповим і насправді дуже швидким перебігом хвороби та виникненням ускладнень. Реанімаційне відділення працювало за таких умов у повному навантаженні. Знову ж таки, краще від інших почувалися хворі, які були членами "Лікарняної каси Житомирської області". Лише у січні - лютому 2016 року (матеріал готувався 17 лютого 2016 р,- ред.) "Лікарняна каса" опікувалася процесом лікування 132-х пацієнтів міста Бердичева та Бердичівського району. Витрати на їх лікування становили за цей час 142 тис. 406 гривень.

- Члени "Лікарняної каси Житомирської області" відчувають підтримку не лише під час самого процесу лікування, а вже на стадії обстеження та проведення необхідних аналізів, - зазначає Л.М. Бабікова, - адже "Лікарняна каса" має для цього необхідні угоди з відповідними лабораторіями та установами, що проводять діагностичні обстеження.

Загалом у ситуації, коли людина захворіла і почувається зле, а пацієнтові лікарні чи його родичам доводиться думати про необхідні для лікування кошти, негайна поміч від "Лікарняної каси" має надважливе значення, яке ось у такі періоди спалахів захворюваності відчувається найбільш очевидно.


Особливий наголос на важливості діяльності "Лікарняної каси Житомирської області" у періоди спалахів сезонних захворювань зробила у своєму коментарі нинішньої ситуації і заступник головного лікаря з амбулаторно-поліклінічної роботи центральної міської лікарні №2 міста Житомира Людмила Бондаренко. Вона зазначила, що нинішній спалах захворюваності на грип значним чином вдалося обмежити та знівелювати завдяки двом факторам.

- По-перше, - каже Людмила Григорівна, - рівень захворюваності вдалося мінімізувати за рахунок продовження тривалості шкільних канікул та запровадження майже двотижневого карантину у навчальних закладах Житомира.

Другим, однак не менш важливим фактором, який допоміг і пацієнтам, і лікарям медичних установ, стала допомога "Лікарняної каси". Щодня на прийом до усіх підрозділів нашої лікарні №2 у місті Житомирі приходить від 3,5 до 4-х тисяч відвідувачів. 25% від цієї кількості - члени "Лікарняної каси Житомирської області". І не лише хворі на грип, але фактично кожен наш пацієнт змушений користуватися чи то послугами лабораторій, чи пройти магніто-резонансне обстеження. Усе це, зрозуміло, вимагає чималих коштів. Але, знову ж таки, члени "Лікарняної каси" мають право на знижки та компенсації під час діагностичних обстежень та проведення лабораторних досліджень. Наостанок можу зауважити, що "Лікарняна каса" стала важливим чинником дотримання законодавства і загалом - за якістю отриманої медичної допомоги нашими співгромадянами. Це дуже важливий аргумент на користь "Лікарняної каси" як важливого органу становлення сучасних стандартів медичного обслуговування населення.


"Лікарняна каса" рятує не лише пацієнтів, але й медиків

Загалом, у ході наших розмов із керівниками лікарняних установ Житомирщини виринало чимало різноманітних аспектів, проблем та питань, які постають у щоденному ритмі напруженого життя очолюваних ними закладів. І ледь не у кожній такій ситуації роль та зусилля "Лікарняної каси Житомирської області" виявлялася значимою, потрібною, а подекуди - ледь не визначальною. Ніде правди діти, медичний персонал за нинішніх умов має бути належним чином убезпечений від небезпечного впливу хвороб, інфекцій, на який він наражається під час контактування з хворими пацієнтами. І тут мало не єдиним інструментом такого захисту медиків є членство у "Лікарняній касі". Той спалах захворювання на грип, який ми бачили чи відчували нинішньої зими, торкнувся кількох працівників медичних установ. У Бердичеві завдяки допомозі "Лікарняної каси" вдалося не лише зберегти здоров'я, але й по суті врятувати життя двом лікарям, які тяжко захворіли після контактування з хворим, який помер від ускладнення, викликаного вірусом грипу Н1N1. У Житомирській центральній міській лікарні №1 від ускладнення після грипу постраждала медична сестра, на лікування якої "Лікарняна каса" витратила більше десяти тисяч гривень коштів. Якщо врахувати більш ніж скромні за нинішніми мірками розміри посадових окладів медпрацівників, то й для них сучасне лікування за власний кошт часто стає непосильним. Люди стають членами "Лікарняної каси", щоб у разі біди мати очікувану і надійну підтримку. До речі, свій коментар щодо ситуації навколо спалаху захворюваності на грип висловив і виконавчий директор благодійної організації "Лікарняна каса Житомирської області" Володимир Мишківський. Він зазначив, що у ситуації, коли пацієнт панічно боїться потрапити до лікарні через скрутне матеріальне становище, роль "Лікарняної каси" у таких випадках є винятково важливою, а швидше за все - і визначальною. Адже член "Лікарняної каси", який все ж таки занедужав і змушений обстежитися та пролікуватися, не матиме найскладнішої та найважчої за нинішніх умов проблеми - не шукатиме, не позичатиме, не проситиме коштів на лікування. І така впевненість пацієнта сьогодні є важливим чинником та неабиякою передумовою для його одужання.

Віктор Герант

P.S. Наостанок варто було б сповістити наших поважних читачів про те, що досвід благодійних організацій, до яких належить і "Лікарняна каса Житомирської області", став одним із основних джерел у ході підготовки Закону України "Про лікарняні каси". Сьогодні проект зазначеного закону вже надісланий до Верховної Ради України і у березні 2016 року має пройти свій перший розгляд під час засідання профільного комітету. Безумовно, нинішня влада, керівництво країни та галузі охорони здоров'я нарешті зважили на ту обставину, що становлення в Україні медичного страхування за зразком найрозвинутіших європейських держав вимагатиме тривалого історичного періоду. Через відому причину непростої і тривалої перспективи відновлення економічного потенціалу нашої держави та суттєвого підвищення рівня добробуту більшості її громадян. З іншого боку, резерви колишньої системи охорони здоров'я так само, як і системи соціального забезпечення, остаточно вичерпали свій ресурс. За такої ситуації роль "Лікарняних кас" як прообразу майбутнього медичного страхування може суттєво покращити ситуацію у галузі охорони здоров'я України. І приклад "Лікарняної каси Житомирської області" у цьому сенсі є важливим чинником для поширення та запровадження успішного досвіду на законодавчому рівні усієї держави.

Найкращим захисником здоров'я громадян знову стала "Лікарняна каса"

Найкращим захисником здоров'я громадян знову стала "Лікарняна каса"

На головну сторінку

«    Лютий 2016    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29 
Новини