Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Ігор Малі: «Чи десь у Конституції написано, що надра України належать Пухтаєвичу?»

Ігор Малі: «Чи десь у Конституції написано, що надра України належать Пухтаєвичу?»

09-12-2016
Житомирська область потерпає від незаконного видобутку бурштину та масового вирубування лісу. Принаймні, про боротьбу з цими проблемами найчастіше звітують у правоохоронних органах.

Порушувати закон недобре, а збагачуватися за рахунок надр та корисних копалин, які є власністю всього українського народу, ще гірше. Але що поробиш, коли саме це є основним джерелом доходів. От перестане людина копати й продавати пісок - і помре з голоду. Мабуть, це розуміють чиновники у високих кабінетах і роками закривають очі на бідолах, які не платять податки, а тим часом нарощують чималі прибутки.

Приклад піску тут не випадковий, адже на цю копалину теж є свій клієнт. Жителі Коростишівського району спочатку обурювалися і панікували, коли бачили десятки вантажівок, які щодня возили пісок. Тепер люди збайдужіли, бо ж їхніх скарг і звернень до представників влади та правоохоронців все одно ніхто не чує. Там пісок копали, копають і, вочевидь, будуть копати й далі.

Пухтаєвич свого щастя не проспав
Про пісок, який масово везуть із с.Стрижівка Коростишівського району, громадські активісти розповіли голові облдержадміністрації Ігорю Гундичу. 29 листопада Віра Савіцька з ВГО «Майдан», голова ГО «Самооборона Житомирщини» Сергій Ткачук та заступник голови комісії з питань протидії корупції, люстрації, правової політики, боротьби із злочинністю громадської ради при ОДА Ігор Малі зустрілися з керівником області. Вони всі переконані, що незаконний промисел належить одній людині – Михайлу Пухтаєвичу.

Михайло Пухтаєвич – відомий у місті бізнесмен. Він був депутатом Житомирської міської ради, де очолював комісію з питань містобудування, архітектури та землекористування. Окрім цього, працював на посаді першого заступником голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації у часи Геннадія Москаля. Поки був депутатом, журналісти кілька разів фіксували, як він із порушеннями паркувався біля міськради і залишав своє авто на пішохідній вулиці Михайлівській. Та популярність до Михайла Пухтаєвича прийшла завдяки 24-секундному відео, де оператор зафіксував його спокійний сон у розпал сесії міської ради.

За словами Ігоря Малі, щодня із с.Стрижівка вивозять пісок 30-40 вантажівок. Усі вони фіксуються та фотографуються.

«Та ми просто не встигаємо все контролювати… Пісок копають, ліс рубають, а браконьєри ловлять рибу. Пухтаєвич, що хоче, те й робить. А нам правоохоронні органи кажуть, що нічого не можуть із цим зробити. Все просто заминається. Чи десь у Конституції України написано, що надра України належать Пухтаєвичу?», - звернувся до голови облдержадміністрації Ігор Малі.

Віра Савіцька стверджує, що часто має справу з людьми і добре знає, що їм допікає. Жителі Житомира у своїх нарікання згадують і про Михайла Пухтаєвича. Віра Савіцька намагалася пояснити, що Пухтаєвич псує імідж Ігорю Гундичу, до якого населення ще не має претензій. На її переконання, у голови облдержадміністрації достатньо повноважень, аби припинити безчинства знахабнілого житомирського бізнесмена.

Натомість Сергій Ткачук наголошує, що у нього є документи та докази того, як Михайло Пухтаєвич порушує закон. Він передав голові ОДА звернення до посла Польщі в Україні, де перераховано чимало махінацій Пухтаєвича. Лист датований квітнем 2015 року, але з того часу список протизаконних дій останнього став ще більшим.

Формула успіху «Лампочки»: нерозмитнені автомобілі, шахрайство, пісок
Сергій Ткачук каже, що незаконний видобуток піску – це лише частина махінацій Михайла Пухтаєвича.

«У кримінальному світі Пухтаєвича називають «Лампочка». Діяльність «Лампочки» тісно переплетена з корупційними зв’язками, які ведуть до Кабінету Міністрів, СБУ, МВС. Він почав незаконно збагачуватися з того, що ввозив на територію України транспортні засоби і будівельну техніку без сплати за них на митниці. Це він робив через ряд своїх фірм, але в основному через «Фортіс-Трейд». Багато машин взагалі не розмитнювалися, а проходили як металобрухт. Працівники міліції та прокуратури неодноразово проводили розслідування по факту такої діяльності, але через тиск зверху закривали або заморожували відкриті кримінальні провадження», - акцентував Сергій Ткачук.

За словами активіста, Пухтаєвич також входив до злочинної групи, яка шахрайськими методами за безцінь забирала в людей автомобілі та без їх згоди продавала транспортні засоби за підробленими документами. Поки паперові докази гріхів «Лампочки» припадали пилом, за загадковими обставинами загинув співучасник Пухтаєвича Павло Сокур. Про це також чорним по білому написано у зверненні.

Сергій Ткачук переконаний, що Михайло Пухтаєвич фінансував обласну організацію партії регіонів та її газету «Поліський регіон»: «У нас є докази, що під час революції Гідності його автомобілі з піском допомагали міліції перекривати трасу Київ-Чоп, аби не пустити людей на Майдан. Припускаємо, що він наймав «тітушок» і відправляв їх у Київ на «антимайдан».

Як стверджують активісти, останнім часом Михайло Пухтаєвич знайшов собі новий спосіб збагачення. Тепер він копає пісок у с.Стрижівка Коростишівського району.

«Ділянки у с.Стрижівка належали до земель запасу. Згодом їх звідти вивели і передали людям для ведення особистого селянського господарства. Пухтаєвич їх викупив для ведення особистого господарства. Нібито робить ставок, але зараз видобуває там незаконно пісок. Через це у криницях жителів сіл Стрижівка та Колодязьки почала зникати вода. Правоохоронні органи відкрили чимало кримінальних проваджень, але всі вони закривались або затягувались на довгий час. А пісок продавали фірми «Проспект» та «Евентус» через проведення сфабрикованих тендерів та за фальшивими документами. Антимонопольний комітет виявив, що ці фірми пов’язані з Михайлом та Іриною (дружина, – ред.) Пухтаєвичами», - каже Сергій Ткачук.

Ігорю Гундичу також розповіли, що на посаді першого заступника голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Михайло Пухтаєвич теж заробив собі недоброї слави.

Сергій Ткачук переконує: «Він фігурував у контрабанді та відмиванні грошей під час будівництва захисних споруд в зоні проведення АТО».

Голова ОДА запевнив, що ситуацію вивчать
Голова облдержадміністрації Ігор Гундич так прокоментував зустріч з активістами: «Обов’язково ситуацію треба вивчити. Є звернення, розпишемо зараз на відповідні служби, зберемо інформацію і тоді будемо відповідно на нього реагувати. Потрібно просто перевірити достовірність того, що тут викладено».

До слова, Михайло Пухтаєвич має дві вищі освіти. За першою він інженер-еколог, а за другою – фахівець у галузі фінансів та кредиту. Про його підприємницькі здібності навіть вийшла книжка Михайла Жайворона «Формула успіху». В Інтернеті можна і знайти персональний сайт Михайла Пухтаєвича, де востаннє інформація оновлювалася у квітні цього року. У біографічній довідці є інформація, що Михайло Пухтаєвич створив ПП «Проспект», яке займається будівництвом доріг у Житомирській області та Україні. Відзначився бізнесмен і під час зведення стадіонів до «Євро-2012» у Києві та Львові, а також Пухтаєвич будував гіпермаркет «Метро». Йдеться і про те, що він веде активну громадську та доброчинну діяльність.

З огляду на викладені факти, можна припустити, що пісок в успішній підприємницькій діяльності Михайла Пухтаєвича є важливою складовою. Без нього ні дороги, ні стадіони, ні гіпермаркети не з’являться. Окрім цього, фахова освіта дала «глибокі» екологічні знання та вміння рахувати гроші.
6 грудня активісти провели пікет під прокуратурою Житомирської області, на якій вимагали припинити свавілля правохоронних органів та «кришування» тих, хто збагачується на природних багатствах. Найбільше зауважень в учасників акції було до підприємця Михайла Пухтаєвича. На переконання учасників акції, саме він незаконно видобуває пісок.

Усі факти щодо Михайла Пухтаєвича, про які йде мова у публікації, мають перевірити правоохоронні органи. Газета «Субота» буде слідкувати за ходом подій та інформуватиме своїх читачів.

Ігор Малі: «Чи десь у Конституції написано, що надра України належать Пухтаєвичу?»
Депутат Пухтаєвич мирно спить на сесії міської ради

Ігор Малі: «Чи десь у Конституції написано, що надра України належать Пухтаєвичу?»
«Чи десь у Конституції України написано, що надра України належать Пухтаєвичу?»

Ігор Малі: «Чи десь у Конституції написано, що надра України належать Пухтаєвичу?»

Сергій Ткачук розповідає Ігорю Гундичу: «Діяльність «Лампочки» тісно переплетена із корупційними зв’язками»

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини