Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
    Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

    Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • У центрі Житомира помер чоловік
    У центрі Житомира помер чоловік

    У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

Новини
ЩО БУДЕ, ЯКЩО ВІДМОВИТИСЬ ПЛАТИТИ ЗА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ?

ЩО БУДЕ, ЯКЩО ВІДМОВИТИСЬ ПЛАТИТИ ЗА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ?

17-12-2016
ЯКЩО ВИ НЕЗГОДНІ З ТАРИФАМИ НА ГАЗ, ТЕПЛО ТА ГАРЯЧУ ВОДУ, ЯКІ Є АБСОЛЮТНО ЕКОНОМІЧНО НЕОБҐРУНТОВАНИМИ, ЯКЩО ВИ НЕ ХОЧЕТЕ ДАРУВАТИ МОНОПОЛІЯМ З ВЛАСНОЇ КИШЕНІ ВІД 50 % ДО 100% ВІД ДОХОДУ СВОЄЇ СІМ’Ї, ВИХІД ОДИН – НЕ ПЛАТИТИ!

Проте все потрібно робити з розумом, зазначає protokol.com. «Не платити» потрібно грамотно, наперед усвідомлюючи всі ризики, — так Ви знатимете, як діяти в тій чи іншій ситуації, та зможете почуватися безпечно. Тому ми підготували для Вас цю методичку, у якій зібрано все, що потрібно знати при заборгованості за ЖКП. Першочергово вона стане в нагоді тим, хто відмовляється разом з нами не платити короткий період часу: роз’яснюємо всі наявні ризики, пов’язані з цією масовою затією, аби Ви могли за необхідності дати відсіч «комунальним рейдерам» та відстояти свої права в боротьбі з тарифним грабежем. Як відомо, поінформований — значить, озброєний.

ЩО БУДЕ, ЯКЩО ВІДМОВИТИСЬ ПЛАТИТИ ЗА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ?


Разом з тим, ця методичка стане хорошим порадником для неплатників «зі стажем»: Ви зможете значно ускладните життя виконавцю послуг, а в багатьох випадках — позбавити його права на стягнення з вас заборгованостей. Уявіть собі, що тисячі українців одночасно подадуть заяви про скасування судових наказів, перегляд заочних рішень і почнуть доводити необґрунтованість вимог комунальників! Та вони погрузнуть у бюрократичній тяганині!

ТИПОВИЙ ДОГОВІР

Почнемо з того, що укладення договору про надання житлово-комунальних послуг на основі типового договору так само, як і оплата вартості спожитих послуг, є обов’язком споживача, що передбачено п. 2, п. 5 ч. 3 ст. 20 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги». На цю норму обов’язково будуть посилатися комунальники при зверненні до суду. Щодо підписання Вами договору, то слід враховувати положення ст. 641, 642 Цивільного кодексу України, за якими надавач послуг надсилає свій варіант договору (пропозиція укласти договір (оферту), і навіть якщо Ви його не підписали, але в межах строку для відповіді вчинили дії відповідно до вказаних у пропозиції умов договору (сплатили відповідні суми грошей за надані послуги), вказане засвідчить Ваше бажання укласти договір, і ця дія буде рахуватися як Ваше погодження з пропозицією). Тобто, екземпляр договору з Вашим підписом є необов’язковим. Ви також можете вказати, що наданий Вам на підпис договір не відповідає типовому і Ви незгодні з його положеннями. Проте майте на увазі, що вже є судова практика з цих питань. Так, за рішенням Верховного суду України від 10.10.2012 року в справі № 6-110цс12 надавач послуг може звернутися до суду і, за його рішенням, договір між вами вважатиметься укладеним на умовах, передбачених нормативним актом обов’язкової дії (тобто, типовим договором).

ВІДКЛЮЧЕННЯ ВІД МЕРЕЖІ

Стягнення заборгованості за комуналку — складний і довготривалий процес для постачальника. Він не може зробити це самовільно, тільки через суд. На практиці більш дієвим механізмом і простим методом спонукання споживача оплачувати послуги є відключення його оселі від мереж (визнання судом незаконності відключення «станеться пізніше», і не багато громадян взагалі звертаються до суду, щоб покарати виконавця послуг).

Норми чинного законодавства передбачають можливість обмежити Вас у наданні комунальних послуг, але порядок дій комунальників чітко регламентований та обмежений часовими рамками. Основне — вони обов’язково мають надіслати вам письмове попередження.

ДОБРОВІЛЬНЕ ПОГАШЕННЯ БОРГУ: РЕСТРУКТУРИЗАЦІЯ

Якщо вже є заборгованість, яку споживач визнає, і між ним та виконавцем послуг підписано договір, слід знати, що при бажанні заборгованість можна реструктуризувати. Це передбачено Законом України «Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію». Споживач може укласти з підприємствами-надавачами ЖКП договори про щомісячне рівномірне погашення заборгованості та своєчасну сплату поточних платежів за ЖКП. Для цього потрібно звернутися з відповідною заявою до постачальника послуг та погодити графік погашення. На період погашення реструктуризованої заборгованості загальна сума платежів (поточних і реструктуризованих) не має перевищувати 25 % доходів, що визначаються при нарахуванні субсидій для працюючих громадян, і 20 % — для пенсіонерів та інших осіб, які отримують будь-які види соціальної допомоги. За умови, якщо доходів громадян, які уклали договори про реструктуризацію заборгованості, не вистачить на повне погашення цієї заборгованості, термін дії договору продовжується до його повного погашення. Важливо: на суму реструктуризованої заборгованості не нараховується пеня.

Нагадаю, неплатежі — не є нашою самоціллю. Ми не закликаємо людей відмовитися від оплати платіжок назавжди та «створити проблему, яку потім роками ніхто не зможе вирішити». Наша ключова вимога — щоб влада і монополісти перестали нав’язувати людям ціни й тарифи, сіли за стіл переговорів. Тим паче, що не лише спеціалісти «Публічного аудиту», а все експертне співтовариство заявило про необґрунтованість тарифів.

СТЯГНЕННЯ ЗАБОРГОВАНОСТІ ЧЕРЕЗ СУД

Якщо постачальник подав на Вас до суду Ви повинні вжити заходів задля свого захисту. Зокрема, Ви маєте право на зменшення розміру плати за надані послуги в разі їх ненадання або надання не в повному обсязі, зниження їх якості (п. 5 ч. 1 ст. 20 ЗУ «Про ЖКП»).

Запорукою позитивного вирішення судового спору з надавачем послуги є підтвердження своїх заперечень проти вимог доказами. Ми наполегливо рекомендуємо Вам, незважаючи на наявність або відсутність заборгованості за комунальні послуги і, відповідно, судового спору, належним чином оформлювати та документувати претензії до виконавців стосовно ненадання або неналежного надання послуги. Таке право споживача передбачено ст. 18 ЗУ «Про ЖКП», при цьому для укладення акта-претензії за вашим викликом має з’явитися представник виконавця. Якщо він цього не зробить або відмовиться від підписання акта-претензії, такий акт буде дійсний, якщо його підпише не менше двох споживачів!

В акті-претензії може бути зазначено: «Ми, що нижче підписалися, стверджуємо, що за такий-то період ми не отримували (отримували частково або неналежної якості) такі-то послуги і тому вимагаємо здійснити перерахунок їх вартості та виплатити неустойку (у разі, якщо її виплата передбачена договором) і в майбутньому надавати комунальні послуги належної якості, в повному обсязі та своєчасно».

Якщо претензія стосується неналежної якості комунальної послуги, то в акті-претензії необхідно зазначати конкретні її недоліки (температура гарячої води щодо послуги гарячого водопостачання, температура повітря в приміщенні щодо централізованого теплопостачання, нездійснення прибирання будинку та прибудинкової території, відсутність електричної енергії води протягом конкретного періоду тощо).

Надсилайте претензії виконавцю, обов’язково зберігаючи їх копії, а також відповіді виконавця. Це досудова «робота» споживача, яка допоможе створити доказову базу щодо неналежного виконання комунальниками своїх обов’язків. Повірте: стягуючи з вас заборгованість за ЖКП, комунальники не згадають, чи достатньо гарячою була вода, чи відповідав природний газ характеристикам, встановленим законодавством, чи було тепло у ваших домівках – Ви повинні контролювати це самостійно. Також зберігайте всі квитанції на оплату ЖКП незалежно від періоду, за який була здійснена оплата.

Тепер поговоримо, власне, про процедуру примусового стягнення заборгованості через суд.

ЩО БУДЕ, ЯКЩО ВІДМОВИТИСЬ ПЛАТИТИ ЗА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ?


Перший етап — надавач послуг направляє Вам вимогу про погашення заборгованості (він це робить не завжди, за власним розсудом). Така вимога містить реквізити з найменуванням боржника, виконавця, суму заборгованості, дату, підпис виконавця та його печатку. Якщо ви не сплатили борг за вимогою, постачальник послуг звертається до суду з заявою про видачу судового наказу.

СУДОВИЙ НАКАЗ. ЩО ЦЕ? ЯКІ ЗАГРОЗИ НЕСЕ? ЯК СКАСУВАТИ?


Судовий наказ — особлива форма судового рішення в тому числі про стягнення заборгованості за ЖКП. Небезпечність застосування наказного провадження полягає в тому, що наказ видається за результатами розгляду заяви стягувача (комунальника) по суті заявлених вимог без судового засідання і виклику Вас для заслуховування пояснень (ст. 102 ЦПК України).

Це означає, що:

про початок процесу стягнення заборгованості Ви дізнаєтеся постфактум і будете позбавлені можливості довести суду необґрунтованість вимог стягувача;
розглядаючи заяву комунальника, суд не «розбирається» з підрахунком суми заборгованості, а видає наказ на суму, вказану в заяві;
судовий наказ є виконавчим документом і підлягає примусовому виконанню, як і судове рішення (ст. 17 ЗУ «Про виконавче провадження» та ч. 3 ст. 95 ЦПК України).
Суд зобов’язаний не пізніше наступного дня після видачі наказу надіслати Вам його копію та копію заяви стягувача з доданими до неї документами. Ви маєте отримати документи рекомендованим листом із повідомленням про вручення (ст. 104 ЦПК України). Не можна також виключати, що Ви не отримуєте ні наказу, ні копії документів, що стали підставою для його видачі. Більше того, часто боржники дізнаються про видачу судового наказу вже від державного виконавця.

Не варто лякатися судового наказу: Ви маєте право подати до суду заяву про його скасування протягом 10 днів з дня отримання його копії!


УВАГА! Термін на оскарження судового наказу пов’язаний із датою отримання Вами його копії, тому, де б Ви її не отримали (відділення пошти, суд, виконавча служба), чітко зазначайте реальну дату і ніколи не вказуйте її «заднім числом».

ЩО БУДЕ, ЯКЩО ВІДМОВИТИСЬ ПЛАТИТИ ЗА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ?


Цю заяву слід роздрукувати в трьох екземплярах (перший — для суду, другий — для суду, аби той передав її стягувачу, третій — Вам для проставляння працівником канцелярії відмітки про її прийняття). До двох екземплярів (які Ви здасте в суд) не забудьте прикласти наявні у Вас докази (квитанції про сплату ЖКП, акти-претензії, листи до виконавця послуг та відповіді на них, підтвердження отримання копії судового наказу в певну дату тощо).

Скасовуючи судовий наказ, суд видає ухвалу (копію якої Вам обов’язково необхідно отримати). У цьому випадку суд роз’яснює стягувачу його право звернутися до суду з позовом до Вас.

Варто зазначити, що ст. 105-1 ЦПК України не зобов’язує суд «автоматично» скасовувати судовий наказ, отримавши заяву від Вас. Суд також може залишити заяву без задоволення, тому слід серйозно підійти до доведення необґрунтованості вимог стягувача.

ЩО БУДЕ, ЯКЩО ВІДМОВИТИСЬ ПЛАТИТИ ЗА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ?


Змінений судовий наказ чи судовий наказ, щодо якого суд прийняв ухвалу про залишення заяви про його скасування без задоволення, можуть бути оскаржені в апеляційному порядку. Подання апеляції зупиняє дію рішення суду.

Корисна практика: постанова Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ від 23.12.2011 №14 «Про практику розгляду судами заяв у порядку наказного провадження».

Якщо судовий наказ за Вашою скаргу скасовано, постачальник може звернутися до суду з позовною заявою про стягнення заборгованості.

Автор консультації: Гольдарб Максим

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини