Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини

Щоб відібрати Кмитівський сад використовують дітей?

30-03-2012
В Коростишівському районі вже декілька років іде війна за раніше занедбаний яблуневий садок. Коли 3 га насаджень були відроджені, земля під деревами раптом стала комусь необхідна. В війні проти власників садка цей хтось зробив сад заручником, суди та контролюючі органи – зброєю, а дитячу-школу інтернат – прикриттям.

Коли на сад ще не поклали око…
Ця історія розпочалась в 2007 році, коли родина Фещенків купила занедбаний яблуневий сад в СПП «Кмитівське» і викупила декілька майнових паїв. Були перераховані гроші і оформлені всі документи. В садку, окрім дерев, була така ж занедбана пасіка і будинок пасічника, який після купівлі був зареєстрований у місцевому бюро технічної інвентаризації (БТІ) як власність нових господарів. Почалась робота по відродженню садка. І взялась за цю справу Лілія Анатоліївна Фещенко. Наступного, 2008 року, те, що раніше виглядало як дрімучий ліс, знову перетворилось на доглянутий садок, який восени, за вкладені зусилля та душу, нагородив «господиню саду», як її називають в селі, щедрим врожаєм. Тут дбали не лише про самі дерева, але й про тих, хто споживатиме їх плоди – яблука, були, як кажуть «без хімії», що потребує набагато більше витрат. Господарство створило робочі місця і місцеве населення отримало підробіток.
Паралельно, Лілія Анатоліївна оформлювала документи на землю як цього вимагає закон, місяцями оббиваючи пороги обласних інстанцій. Отримала дозволи від Кмитівської сільради та голови райдержадміністрації, виготовила проект землеустрою з присвоєнням кадастрового номеру. Але у 2010 році змінилась влада.

Нова мітла мете по новому
В травні 2010 на посаду голови Коростишівської РДА прийшов Олександр Никитюк. Він керував районом менше року, але, напевне, став найбільш скандальною особою на цій посаді. Земля, районна лікарня, пісок, і як нам відомо, на всіх цих напрямках зацікавленість керівником району з боку правоохоронних органів. Яблуневий садок родини Фещенків – лише невеликий, але показовий епізод в цьому списку. Для того, щоб насолити господарям та відібрати землю під садком, він вирішив, що може бути вищим за закон та Конституцію. Своїм рішення Олександр Никитюк відмінив виданий своїм попередником дозвіл на складання проекту землевідведення. За Законом скасовувати рішення голови РДА має право суд або вищестоящий орган, а не сам голова, нехай навіть рішення приймав його попередник. З цього часу почалась судова тяганина. Господиня садка відстояла свої права в суді. В наступному суді відвоювали право на будинок пасічника, що розміщений у саду, адже тепер на черзі була спроба змусити БТІ скасувати власність на майно, за які були заплачені кошти та яке було оформлено належним чином.

Прикриття дітьми
Коли прямі методи впливу закінчились – почалась «партизанська війна». Никитюк у ній виглядав «добрим», мов Санта Клаус. Своїм розпорядженням цей «добрий дядько» віддав чужу землю (адже за Земельним Кодексом, якщо на землі є майно, то його власник має першочергове право на оформлення ділянки). І віддав її не кому не будь, а Кмитівському дитячому будинку інтернату. Більше того цю щедрість він показав перед камерами телебачення, сказавши, що тепер у родини Фещенків відібрано вкрадену землю інтернату. І при цьому ні словом не обмовився про те, що земля інтернату з часу заснування останнього НІКОЛИ не належала. І що на цій же щедро відданій чиновником дітям землі перебуває майно родини Фещенків. Схоже у наших чиновників взагалі поняття приватної власності існує тільки по відношенню до свого майна.

Третій гравець
Після того, як земля під садком раптом стала належати інтернату за справу взялась районна прокуратура, яка в інтересах школи подала позов, про звільнення самовільно зайнятої ділянки. В суді першої інстанції захисник власника попросив прокуратуру надати хоча б якійсь документ, якій окреслює межі ділянки інтернату, щоб зрозуміти, що віддавати, що зайняли самовільно. Але відповіді не було. Як же можна звільнити те, що не має меж? Суд не зміг знайти відповіді на це питання і відмовив прокуратурі. За те у Апеляційній інстанції, куди було оскаржене рішення відповідь знайшли чи краще сказати придумали. А, щоб думати було вільніше, відповідача – представника Лілії Анатоліївни – на засідання не запросили. Судді зобов’язали ділянку звільнити і привести до належно вигляду, але так і не відповіли у своєму рішення на питання:
Яку ділянку звільняти, якщо не визначені ні межи, ні адреса? Як її звільняти? Куди подіти майно власника, про яке суд змовчав? І яким має бути «належний» стан ділянки?
Напевне мали люди в мантіях на увазі викорчувати 3 га саду, щоб менше було завад для подібних рішень.

Чи справа у садку чи в дітях?
Наша відповідь: ні в тому, ні в іншому! Те, що садок як такий не цікавить тих, хто розпочав цю війну можна легко здогадатись по їх діям. Щоб насолити власникам, в квітні минулого року у садку влаштували суботник. З Коростишева привезли 2 автобуси студентів з пилками. Вони під керівництвом обласного начальника управління освіти пана Пастовенського ледь під корінь не «розчистили» сад. На любительському відео, яке було зняте того дня в саду зафіксовані просто варварські дії – дерева пиляли де хотіли, ледь не цілими стовбурами. Поки студенти розважались в такий спосіб, а охорона намагалась вигнати непроханих гостей, пан Пастовенський нервово бігав по садку з телефоном, доповідаючи про ситуацію «замовнику» суботника.
До дітей школи-інтернату також діла нікому немає. Зрозуміло, щоб доглянути такий садок (може чиновники хотіли, щоб діти мали власні яблука) потрібні кошти, яких інтернату ніхто не дасть. Але до чого ж тоді діти? В селі на це питання знає відповідь ледь не кожен. Принаймні на наше питання люди відповідали, що, скоріше за все, око поклали не лише на садок, але й на інтернат. З огляду на останній скандал, фігурантом якого став Олександр Нікітюк таки слова виглядають зовсім не порожніми. Нагадаємо, декілька тижнів тому за Розпорядження Житомирської ОДА, яким передбачалась ліквідація служби у справах дітей, губернатор Сергій Рижук видав на горіхи саме Нікітюку, який готував цей документ. І що виходить? Одною рукою добрий дядько роздає дітям садки, іншою знищує орган, який цими дітьми опікується.

Справа в повітрі
Після ухвалення згаданого вище рішення суду справа застигла на мертвій точці. Адже виконати рішення апріорі не можливо. Попри попсовані нерви і затрачені зусилля власниця саду не збирається здаватись. На допомогу їй прийшли жителі села, які готові і йти до губернатора, і звертатись до Президента, щоб врешті припините це неподобство. Власне, Сергій Рижук своїм рішенням давно вже міг поставити точку у цій справі і дати людям спокійно працювати у відродженому садку. Але поки що наші місцеві чиновники з екранів телебачення тільки розповідають про необхідність відродження сільського господарства, а за об’єктивами камер роблять все, щоб випити з цих маленьких підприємців якомога більше крові.

На головну сторінку

«    Березень 2012    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Новини