Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини

Два роки Рижука: Житомирщина занурюється в театр абсурду

06-04-2012
«Чи буду я грати на баяні? Звичайно буду! Тільки треба його трохи відремонтувати, а то я давно на ньому не грав...», — сказав тільки-но призначений губернатор Житомирщини Сергій Рижук 19 березня 2010 року. Відтоді дії й слова головного чиновника області усе більше нагадують театр абсурду.

За два роки перебування на посаді Сергій Рижук прославився участю відразу у двох скандалах. Одним з них — ініціатива про виділення голові обласної ради й давньому другові губернатора Йосипу Запаловському майже півмільйона гривень на придбання квартири. Буквально на другий день після того, як новина облетіла Інтернет, питання про нерухомість для чиновника зняли з порядку денного сесії й скандал почав стихати, коли губернатор раптом вирішив заступитися за друга. Він перепросив за розголошення «інтимних» подробиць життя пана Запаловського й сказав, що останнім часом соратник усе частіше потрапляє до лікарні. Мовляв, усе це через те, що два роки живе в готелі. Квартира, на думку губернатора, має різко поліпшити стан здоров’я чиновника, а заодно додав ще один аргумент на користь дорогого подарунка, виходячи з того, що голова облради «наша людина». «Наші кадри не приїхали зі США, слава богові. Вони виховані вами й вийшли з народу!», — наголосив губернатор. Попри те, що документи, подані на депутатські комісії щодо цього питання в Інтернеті міг побачити будь-хто, а сам губернатор підтвердив бажання купити квартиру та й не тільки Запаловскому, але й собі, прес-служба Рижука назвала поширену інформацію «лже-сенсацією» і нападками на владу. При цьому багатозначно додала: «Тим більше зараз, коли ця влада має сили й можливості реалізувати надзвичайно важливі для суспільства й кожного громадянина соціальні ініціативи Президента України В.Ф. Януковича».

На чолі цих «вихованих» кадрів Сергій Рижук став ініціатором спорудження пам’ятника тим, хто власне їх виховав — колишньому першому секретареві обкому Кременцькому. Після того, як була озвучена перша цифра цього проекту, а це майже 45 тис. грн., незадоволених було предостатньо. Витрачати тисячі бюджетних коштів на пам’ятник червоному вождеві, якого крім Рижука і його команди мало хто пам’ятає в області, щонайменше виглядало дивно. Коли ж питання дійшло до сесії обласної ради, з’ясувалося, що це тільки вартість проекту, сам же пам’ятник коштуватиме ще 1 млн. 245 тис. грн. Ця сума у понад 12 разів перевищує вартість пам’ятника Іоанові Павлу ІІ, який недавно встановили в обласному центрі. Утім, для обласного керівника 100 тис., схоже, — не гроші. Торік у жовтні приблизно в таку суму, за підрахунками журналістів, обійшлася тижнева поїздка делегації обласних чиновників на чолі із Сергієм Рижуком до Індонезії. Результатом поїздки на сотню тисяч стала гучна обіцянка губернатора налагодити поставки в область якісної індонезійської кави. «Чому ми маємо пити тільки бразильську каву?», — обурився тоді обласний керівник.

Особлива царина діяльності губернатора — обіцянки. Сергій Рижук роздав їх стільки, що усіх і одразу й не пригадаєш. При цьому більшість із них виглядають, як фантастика Рея Бредбері. Наприклад, у чергову річницю Чорнобильської катастрофи, губернатор запропонував наступати радіацію, сказавши, що годі уже 25 років сидіти в окопах і відбиватися. Як наступ було запропоновано очистити 300 тис. га житомирської землі від важких металів. Але як це зробити за відсутності грошей і хто має «наступати» губернатор не уточнив.

Ще радикальнішою була пропозиція Рижука щодо підприємства «Житомиргаз», яке торік у листопаді відключило від газопостачання котельні двох приміських селищ. У чиновників, які допустили це, він запитав: «То чому ви не підняли народ, щоб вони розблокували опломбовану котельню? Якщо ще раз таке допустить «Житомиргаз», я підніму людей особисто не як губернатор, а як голова Житомирської обласної організації Партії регіонів, ми до газовиків приїдемо, їхню контору заблокуємо і їхні автомобілі продамо», — заявив він.

Депутатів Житомирської міської ради Сергій Рижук пообіцяв дослівно, «повісити на стовпах», «рознести дотла» і «повідривати голови» у разі, якщо вони не проголосують за зведення будівельного гіпермаркету «Епіцентр» у спальному районі міста на місці ботанічного саду. Губернатор пообіцяв 12 млн. грн. інвестицій і 3000 робочих місць. У такі астрономічні цифри депутати не повірили й зажадали вибачень. На що через півроку Сергій Рижук заявив, що нема потреби перепрошувати за «нікчемну позицію» депутатів.

Ще одна безневинна обіцянка — виплатити зарплату працівникам Житомирського тролейбусно-трамвайного управління. Наприкінці минулого року керівництво міста й губернатор благали працівників ТТУ не припиняти роботи, пообіцявши виплатити п’ятимісячну заборгованість по зарплаті, у результаті у призначений день Сергій Рижук, що підписав відповідну обіцянку з колективом, спокійно гуляв у відпустці, а Житомир опинився у транспортному колапсі після зупинки всього муніципального транспорту.

Із транспортом у Рижука пов’язана ще одна обіцянка. Коли йшлося про електричку Житомир – Київ, він цілком серйозно заявив, що тепер кияни їздитимуть до нас на роботу.

У житомирського губернатора останнім часом спостерігається унікальний дар передбачення. Так, на одній з нарад про боротьбу з корупцією серед чиновників, він сказав, що всіх чиновників з «липкими» руками, які зараз перебувають під слідством, особисто попереджав, та ті не послухалися і тепер сидять у СІЗО. Одним із прикладів губернаторського передбачення став голова Бердичівської райадміністрації Олег Шевчук, затриманий при одержанні хабара. Згадуючи через кілька місяців про цю подію, Рижук зауважив: «Я йому казав: не вози навіть зароблених грошей у машині, не приймай людей один за одним, тебе можуть «підчепити». Складно зрозуміти чи то він щось знає про справи своїх підлеглих і при цьому тримає їх на службі, чи то просто вважає кожного з них потенційним хабарником.

Як у кожної людини в губернатора Житомирщини є свої захоплення. Сергій Рижук грає на баяні. А нещодавно вирішив поєднати хобі з роботою. Губернатор пообіцяв відродити Житомирську музичну фабрику. Подейкують, що для запуску фабрики потрібно вирішити питання з орендаторами приміщення і дати працівникам роботу. Постає тільки одне питання, а де взяти цих працівників, якщо старі розбіглися, а нових ніде не навчають?
Часом Сергій Рижук вражає своїми одкровеннями. Як, наприклад, торік, коли вручав школярам 50 пар ковзанів. Тоді губернатор сказав, що й сам любить кататися, а ковзани для нього «як секс, поки до сьомого поту не дійдеш — не зрозумієш, що це таке».

Так керував областю два роки Сергій Рижук, обіцяв, катався, грав на баяні. Область, звісна річ, не відродила аграрної слави, як він обіцяв після призначення, зате жителям Житомирщини не нудно з таким керівником.
Автор статті: Марія Очеретенко

На головну сторінку

«    Квітень 2012    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Новини