Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Уменьшение численности Верховной Рады - путь к тоталитаризму

Уменьшение численности Верховной Рады - путь к тоталитаризму

18-01-2021
В основі ініціативи зменшити кількість депутатів з 450 до 300 лежить нестримне бажання Президента, по-перше, попіаритися, а, по-друге, збільшити свої повноваження.

Жодна передвиборча обіцянка з-поміж тих, що стосуються суттєвих питань життєдіяльності українців так дотепер президентом і не виконана.

Інформаційний простір потрібно чимось заповнювати на фоні небаченої економічної кризи та пандемії. Тим паче є реальна нагода звалити всі провали влади на парламент, а Зеленському на цьому фоні виглядати білим і пухнастим.

Будьмо об’єктивні, не все, що подобається народу цієї миті, є на його користь в історичній перспективі.

Наприклад, якби запропонували взагалі скасувати податки з населення, думаю, переважна більшість була б в захваті. А чи існувала б при цьому держава?!

Схожою, ймовірно, була б реакція народу в разі запровадження смертної кари. Тоді б Україну відразу виключили б з Ради Європи, бо такий вид покарання заборонено у всіх європейських країнах.

Претензій до Верховної Ради тьма-тьмуща. Дійсно, нинішній склад переважно відзначається відсутністю кваліфікації та досвіду. Проте так не буде завжди. Країна врешті-решт через певні цикли виборів прийде до висококваліфікованих парламентаріїв.

Розумні люди не крамсають Основний закон під політичні забаганки влади і політичний інтерес. Конституція пишеться на сотні років. Взірцем тут може бути Конституція США. Прийнята 1787 року. З того часу до неї внесено і затверджено всього лише 27 поправок.

В історії українського конституціоналізму президентами не раз робилися спроби зменшити кількість депутатського корпусу й обмежити його повноваження.

Посилення президентської влади внаслідок послаблення законодавчої та судової – це дорога до тоталітаризму, до згортання демократії.

Зараз щонайменше 45 нардепів (тобто, 10% від конституційного складу парламенту) мають право на звернення до Конституційного суду з конституційним поданням та конституційним зверненням. Є намагання змінити статтю 76 КУ і подати в такій редакції: «Конституційний склад Верховної Ради України – триста народних депутатів України..»

Одначе статті 150, 151 КУ, де визначена необхідна кількість депутатів на звернення до КУ, залишаються без змін. При чисельності 300 нардепів набагато складніше віднайти 45 підписів депутатів (тобто 15% від депутатського корпусу), які захочуть входити в конфлікт з главою держави, оскаржуючи освячений президентом закон.

Тут ми маємо реальний приклад обмеження прав народних обранців захищати права пересічних українців. Та й у самих громадян звужуються права на управління державними справами через своїх представників.

Стаття 157 Основного закону чітко вказує: «Конституція України не може бути змінена, якщо зміни передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини та громадянина».

Зменшення числа депутатів полегшує політичний тиск на парламент, обмежує можливості опозиції. В сухому залишку ініціатива Президента націлена на послаблення вищого представницького органу країни.

А тепер щодо європейського досвіду, на який люблять посилатися можновладці.

Польща. В Національних зборах і Сенаті – 560 депутатів. 1 депутат на 67 803 осіб.
Німеччина. В Бундестазі та Бундесраті – 778 депутатів.1 депутат на 106 940 осіб.
Франція. В Національних зборах і Сенаті – 925 депутатів. 1 депутат на 72 421 особу.

За відомою методологією пана Дубілета, в Україні нині проживає десь 36 млн 500 тис. українців. При чисельності ВР 450 депутатів 1 депутат на 81 111 осіб. За умов зменшення кількості нардепів до 300, ситуація зміниться. Доступ до захисту простих українців ускладниться. 1 депутат на 121 111 осіб.


Уменьшение численности Верховной Рады - путь к тоталитаризму


Автор статті: Віталій Журавський

На головну сторінку

«    Січень 2021    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини