Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
    Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

    Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • У центрі Житомира помер чоловік
    У центрі Житомира помер чоловік

    У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

Новини
15 вересня 2021 - яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робити

15 вересня 2021 - яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робити

15-09-2021
15 вересня - 258-й день року за Григоріанським календарем. До кінця року залишається 107 днів. У XX і XXI століттях цей день відповідає 2 вересня Юліанського календаря.

У цей день у світі відзначаються Міжнародний день точки, День "Коли-небудь", День вільних грошей, День народження екологічної організації "Грінпіс", День "Зробіть капелюх", Міжнародний день демократії, Всесвітній день афро, Всесвітній день обізнаності про лімфому.

В Україні - День HR-менеджера, в США - День "Спасибі" День м'ятного лікеру, День шкільного рюкзака, День подвійного чізбургера, День тоста з сиром, День онлайн-навчання, День ирисково-коричного пирога, День фетрового капелюха, День неонатальних медсестер, День пасти "Лінгвіні", День обслуговуючого персоналу, День сутички з дитячим раком, у Словаччині - Свято Скорботної Діви Марії, в Іспанії - Свято Благочестивої Богоматері, у Великобританії - День битви за Британію, в Гондурасі, Гватемалі, Коста-Ріці, Сальвадорі, Нікарагуа - День незалежності, у Словенії - День злуки Примор'я з Вітчизною, у Мексиці - День пам'яті долоресского заклику до революції, у Таїланді - День Силпы Бхирасри, у Білорусі - День бібліотек, в Азербайджані - День знань.

Пам'ятні дати 15 вересня, річниці та події:

У цей день в 1830 році в Англії відбулося урочисте відкриття першої міжміської залізничної лінії на паровій тязі: з Ліверпуля в Манчестер. З цього дня у Великобританії, а потім і в усьому світі почалася бурхлива епоха розвитку мережі залізниць.

У 1874 році в швейцарському Берні відкрився міжнародний поштовий конгрес, на якому зібралися представники 22 країн з метою виробити правила, що регулюють обмін поштою між державами. У жовтні ними був підписаний договір про створення Всесвітнього Поштового Союзу.

У 1917 році був випущений перший номер журналу "Форбс".

15 вересня 1916 року вперше в світі була проведена танкова атака, в якій було задіяно 49 бойових машин моделі Mk.1. Це сталося в ході великомасштабної наступальної операції англо-французьких військ проти німецьких з'єднань під час Першої світової війни в битві біля села Флер поблизу річки Сомми.

Але через низьку технічну надійність цих танків в атаці брало участь тільки 18 бойових машин, інші вийшли з ладу через неполадки або застрягли в болоті. Проте, участь в битві брали танки, що змогли просунутися вглиб оборони на 5 км за 5 годин. Причому, втрати англійців в цій наступальній операції виявилися в 20 разів менше звичайних. Перший дослідний зразок танка був побудований в Британії роком раніше (в 1915 році) і називався "Little Willie". А остаточно перша бойова модель танка була готова в 1916 році, коли пройшла випробування, і перше замовлення британської армії на 100 машин надійшло у виробництво. Це був танк Mk.1, що випускався в двох модифікаціях: "Female"(тільки з кулеметним озброєнням) і "Male" (з кулеметом і двома 57-мм гарматами).

Танк рухався зі швидкістю 6 км/год, долав дротяні загородження і траншеї. Броня товщиною 6-10 мм тримала попадання куль і осколків, але не могла витримувати прямого попадання снаряда. Танк вагою майже 30 тонн і довжиною близько 10 метрів не мав машинного відділення. Екіпаж, що складався з 8 чоловік, і двигун знаходилися в одному корпусі, де температура піднімалася до 50 градусів. Люди втрачали свідомість від вихлопних газів і порохового диму. Протигаз або респіратор входили в стандартне спорядження екіпажу.

І хоча в битві на річці Соммі через малу кількість танків фронт не вдалося прорвати остаточно, але бойова машина показала свої можливості, та й психологічний вплив на німецьку піхоту було величезним. Також стало ясно, що за танками, як видом бойової техніки, велике майбутнє.

У 1930 році був проведений перший міжнародний матч з бриджу.

У 1949 році Конрад Аденауер став першим канцлером ФРН.

15 вересня 1971 року - день першої організованої акції екологів проти ядерних випробувань. Це - День народження міжнародної екологічної організації "Грінпіс" ("Зелений світ"). Засновники "Грінпіс" - Бен Меткаф і Девід Фрейзер Мак Таггарт. До того, як заснувати "Грінпіс", Бен очолював PR-агентство, а Таггарт займався бізнесом в Канаді. Девід Фрейзер Мак Таггарт з 1979 по 1991 роки був беззмінним президентом "Грінпіс", а в останні роки був почесним президентом організації (він загинув в автокатастрофі в березні 2001 року).

За час свого існування "Грінпіс" виріс з групи ентузіастів в потужну міжнародну екологічну організацію, яка активно діє по всьому світу. Фінансується організація та її відділення виключно за рахунок добровільних пожертвувань. Головним керівним органом є Рада "Грінпіс", що складається з представників всіх офісів організації, які існують більш ніж в 40 країнах світу.

У 1981 році в Альберті (Канада) був відкритий найбільший у світі торговий центр площею 483 тисячі квадратних метрів.

У 1997 році був зареєстрований домен Google.com.

У 2001 році Алессандро Занарді, керуючи болідом серії Championship Auto Racing Teams (CART) на трасі в Німеччині, зазнав серйозної аварії, в результаті якої йому, згодом, були ампутовані обидві ноги нижче коліна.

У 2008 році банк Lehman Brothers подав заявку на банкрутство, що стало початком світової економічної кризи.

Яке сьогодні церковне свято:

Православна церква 15 вересня вшановує пам'ять мученика Мамонтія, його батьків Руфіни і Феодота. У народі день назвали "Вівчарником". Мамонтія вважають покровителем овець, корів і кіз.

Що сьогодні не можна робити:

Не можна їсти молочні продукти, відмовляти в допомозі, байдикувати, нити і скаржитися.

Прикмети на 15 вересня:

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

низькі хмари - до негоди;
безвітряно - осінь буде ясною і теплою.

Іменини 15 вересня:

Іменини у Антона, Феодота, Богдана, Руфіни, Павла, Василя, Анатолія, Петра, Віктора, Юхима, Михайла, Володимира, Миколи і Ксенії.

На головну сторінку

«    Вересень 2021    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Новини