Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
    Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

    Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • У центрі Житомира помер чоловік
    У центрі Житомира помер чоловік

    У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

Новини

П’ять порад напередодні другої хвилі кризи

16-07-2012
Як зберегти свої заощадження в умовах падіння економіки.

Прогнози оптимістів і песимістів відрізняються тільки термінами початку другої хвилі кризи. У тому, що вона буде, упевнені всі. В Україні в порівняно з першою хвилею ситуація відрізняється кардинально. Перш за все, протистояти світовому стискуванню економіки вітчизняній банківській системі доведеться одній, оскільки на відміну від 2008 року західні фінансові установи, які сьогодні й самі перебувають на межі виживання, вже не рятуватимуть своїх українських «дочок».

1. Враховуючи прогнози про прийдешню девальвацію гривні та подальше розкручування інфляції, заощадження краще конвертувати у валюту. Прогнози щодо євро сьогодні неоднозначні, та більшість експертів пророкують подальше зниження курсу. Тому для короткострокових накопичень краще підійде долар. Але скуповувати «зелені» не варто за піковими цінами. Якщо курс різко злетів вгору, краще перечекати, поки він знову трохи відкотиться назад. Для більш тривалих накопичень краще диверсифікувати ризики, інвестувавши гривню в різні валюти (у тому числі й екзотичні) — фунти, швейцарські франки тощо. Частину коштів можна вкласти в золото. Згідно з прогнозами аналітиків, ще до кінця теперішнього року «жовтий» метал може подорожчати з $1580 за тройську унцію до $2000.

2. Якщо є вклади в банках, про які з’являється негативна інформація, краще зняти гроші з рахунку і розмістити їх в іншій фінустанові (а ще краще — у кількох). Звичайно, в цьому випадку банк має право застосувати штрафні санкції і не заплатити відсотки по депозиту. Однак це може виявитися куди меншою втратою, ніж втрата всіх заощаджень у разі банкрутства банку. Не слід розміщувати на одному депозиті більше 150 тис. грн., оскільки цією сумою, відповідно до закону, обмежується сума виплати по одному вкладу Фондом гарантування вкладів фізосіб.

3. Якщо головною метою є збереження коштів, а не заробіток на них, гроші краще покласти в депозитну скриньку банку. В цьому випадку кошти будуть під рукою навіть у тому разі, якщо НБУ знову введе мораторій на дострокове зняття вкладів. Багато вкладників проблемних банків, які не скористалися цією можливістю в 2008-2009 роках, були змушені більше року чекати повернення своїх заощаджень.

4. Якщо досі доводиться обслуговувати кредит в іноземній валюті, краще конвертувати його в гривню, якщо основний дохід ви отримуєте в національній валюті. В цьому випадку ставка може виявитися трохи вищою, але це запобіжить можливим додатковим витратам на обслуговування кредиту, якщо курс долара різко піде вгору. Оптимальний варіант — постаратися скоротити свої витрати і за можливості взагалі погасити кредит (або, як мінімум, внести платежі наперед). Адже в разі погіршення ситуації в країні, ваші доходи можуть скоротитися. Це неминуче призведе до проблем з оплатою кредиту. В цьому випадку ви ризикуєте зіпсувати свою кредитну історію, а також понести додаткові витрати у вигляді сплати штрафних санкцій, пені тощо.

5. У теперішній нестабільний час краще не влазити в нові кредити (якщо, звичайно, у вас немає твердої гарантії стабільності ваших доходів). У тому числі, відмовитися від кредитних карток. Адже навіть якщо ви не користуєтеся її можливостями, банк буде нараховувати вам комісію за невикористання кредиту. Фінансисти кажуть, що зараз кредит можна брати лише під придбання активів, які зможуть приносити прибуток. Наприклад, на кредитній машині ви збираєтеся зайнятися приватними перевезеннями, а взяте в іпотеку житло — здавати.
Джерело статті: Comments.UA

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини