Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Україна активізує співпрацю з Китаєм, демонструючи різке зростання експорту в Піднебесну

Україна активізує співпрацю з Китаєм, демонструючи різке зростання експорту в Піднебесну

23-10-2013
Водночас аналітики звернули увагу на те, що швидке зростання експорту у дану країну і перевищення темпів зростання імпорту у п'ять разів, на тлі їх обсягів, не є суттєвим позитивним фактором для української економіки.

Вони пояснюють, що обсяги експорту Китаю в Україну перевищують обсяги українського експорту в Китай у три рази, й у підсумку негативне сальдо торгівлі товарами України з Китаєм за 8 місяців 2013 року порівняно з АПМР зменшилося лише на $117,2 млн, що становить лише 3,2% від загальної суми від'ємного сальдо. Таким чином, зростаючий експорт українських товарів до Китаю, за нашими оцінками, не вирівняє торговельний дисбаланс у середньостроковій перспективі.

"Поглиблення співпраці з Китаєм прямо залежить від підписання ЗВТ із ЄС. Якщо два-три роки тому Україна виступала в ролі держави, яка активно запрошувала китайських інвесторів, то сьогодні, схоже, стратегічне рішення прийняте Пекіном. Про це говорить зацікавленість Україною з боку китайської преси та експертного співтовариства, значна кількість планів і різнобічних проектів", - говорять аналітики.

Причому вони констатують, що Китай всерйоз розглядає Україну як базу для виробництва в інтересах свого внутрішнього ринку, так і для подальшого експорту в ЄС. У прогнозі зазначається, що якщо у першому випадку мова йде фактично виключно про ринок АПК та можливості отримання доступу до високих технологій в Україні, то у другому випадку мова йде про повномасштабні інвестиції у виробництво в легкій промисловості, машинобудуванні та IT для поставок на ринок ЄС, причому паралельно буде розвиватися співпраця в АПК для поставок на китайський та європейський ринки.

Для України такий сценарій означає значну геоекономічну підтримку у взаєминах із ЄС, вважають експерти, й уточнюють, що у випадку значних інвестицій у виробництва, орієнтовані на постачання на ринок ЄС, Китай буде змушений відстоювати інтереси України в майбутніх торговельних конфліктах із Євросоюзом.

"Звертаємо увагу також на активність Китаю у сусідній Білорусі. Ми вважаємо, що заявлені проекти з інвестицій у сфері виробництва можуть у середньостроковій перспективі стати реальністю. Йдеться, насамперед, про створення білорусько-китайського індустріального парку, також орієнтованого на експорт продукції", - наголошується у прогнозі.

Таким чином, додають фахівці, у випадку поглиблення співпраці з Україною та Білоруссю Китай отримає у Східній Європі економічний плацдарм на базі двох держав, що межують і мають тісні зв'язки між собою, однак водночас експортоорієнтованих на два кардинально різні, але водночас найбільші ринки - ЄС та МС. На їхню думку, це дасть можливість офіційному Пекіну значно посилити свої економічні позиції в цій частині світу, минаючи прямі взаємовідносини з такими сильними геополітичними гравцями, як Росія та ЄС.

Da Vinci AG наголошує, що АПК буде найважливішим сектором для китайських інвестицій, і питання зняття мораторію на купівлю-продаж землі не настільки важливе для китайської сторони, тоді як питання поглибленого співробітництва України та Китаю в АПК є вже фактично довершеним фактом. "Це означає, що в середньостроковій перспективі Китай буде робити спроби щодо повномасштабного входження на ринок землі і створення виробництв за своїми стандартами", - наголошують аналітики, додаючи, що питання купівлі-продажу землі сільськогосподарського призначення не настільки важливе для китайської сторони, як питання державних гарантій щодо її безперешкодного використання.

У прогнозі сказано, що для китайських інвесторів прийнятна схема довгострокової оренди сільськогосподарської землі з гарантіями пролонгації. За такою схемою китайські компанії працюють, наприклад, в Аргентині у провінції Ріо-Негро, де ними була на 20 років орендована сільськогосподарська земля.

Така схема досить поширена в Україні, нагадують у Da Vinci AG, уточнюючи, що на сьогоднішній день близько одного мільйона гектарів сільськогосподарських земель в Україні орендовані російськими, данськими, французькими, шведськими, американськими, арабськими, голландськими інвесторами. Терміни оренди земель різняться, проте принципово умов, які підходять китайським інвесторам можна домогтися.

Таким чином, прогнозують експерти, китайські інвестори можуть не чекати скасування мораторію, а придбати одну або кілька компаній зі значним земельним банком і надалі нарощувати банк орендованої землі.

Da Vinci AG прогнозує, що активність китайських інвесторів в Україні стане додатковим стимулом для інвесторів з інших держав, адже наша країна традиційно розглядається як потенційно цікава країна для інвестицій в АПК.

"Тому інтерес Китаю до цього сектору підстьобне активність арабського світу, а також, можливо, інших держав азіатського регіону, насамперед, Кореї та Індії. Крім того, у випадку збільшення активності Китаю в Україні це може стати стимулом для додаткових інвестицій із США та ЄС", - говорять фахівці.

Таким чином, резюмують вони, у випадку посилення даної співпраці Україна може уникнути сценарію значного скорочення іноземних інвестицій у свою економіку, що прогнозується в контексті глобальної втрати інтересу інвесторів до ринків в усьому світі.

Вони впевнені, що Україні не варто стратегічно значно орієнтуватися на Китай, попри всі очевидні економічні вигоди. Київ має проводити політику диверсифікованого геоекономічного підходу розглядаючи співпрацю з Китаєм на рівні взаємин із Росією та ЄС, причому активно розвиваючи взаємини з арабським світом, Туреччиною і, меншою мірою, Індією, підсумували у Da Vinci AG.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини