Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
    Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

    Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • У центрі Житомира помер чоловік
    У центрі Житомира помер чоловік

    У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

Новини

В Житомирі знову подорожчає домашній телефон

16-02-2012
Фіксована телефонія може подорожчати ще на 10%. Експерти не виключають масової відмови від послуги

Національна комісія з питань регулювання зв'язку та інформатизації розглядає рішення про чергове підвищення тарифів на послуги місцевого міської та сільського телефонного зв'язку. Про це «Коментарям» повідомило інформоване джерело на ринку. За його словами, пропозицію про чергове збільшення розцінок зробив «Укртелеком», який обслуговує 81% усіх телефонних ліній країни.

Цю інформацію в регуляторі не спростовують, але про терміни прийняття рішення поки повідомити не можуть. «Рішення ухвалюватиметься в межах макроекономічних показників рівня інфляції, які визначить Кабмін», - заявила член НКРСІ Людмила Єжова. Відзначимо, економічні експерти чекають, що інфляція цього року буде в межах 10%. Ймовірно, на стільки ж будуть підвищені і ціни на зв'язок.

За словами Єжової, НКРСІ дійсно отримала пропозиції від декількох операторів і вже їх вивчає. Але назви компаній вона не уточнювала.

Нагадаємо, що, коли «Укртелеком» (обслуговує 9,9 млн абонентів з 12228000 існуючих) навесні 2011 року був приватизований, НКРСІ провела підвищення тарифів на домашні телефони в два етапи - у травні і у вересні.

В результаті, якщо ще рік тому велика частка домашніх абонентів користувалися в місті найекономічнішим тарифом 19,73 грн / міс. з лімітом 200 хвилин, то з вересня більшість з них змушені були задовольнятися пропозицією без похвилинної оплати за 29,74 грн / міс. Тобто для багатьох місцевий зв'язок подорожчав на 50%. Сільський тариф на місцевий зв'язок також підтягнувся. Якщо до травня минулого року мінімальна пропозиція на місяць обходилося 10,51 грн, то тепер самий бюджетний тариф становить 14,21 грн на місяць.
Різка зміна цін призвела до початку відчутного відтоку абонентів. Так, згідно з нещодавно опублікованим фінансовим аналізом діяльності «Укртелекому», за перше півріччя 2011 року 231,7 тисяч людей відмовилися від домашніх телефонів.

Як показують підсумки року, «Укртелекому» не вдалося наростити і прибуток шляхом двократного збільшення тарифів. Згідно з даними Держкомстату, на місцевому зв'язку в місті телекомунікаційні оператори заробили в 2011 році 4179000000 грн, що на 4% менше, ніж у 2010 році. Доходи в селі лише трохи збільшилися - на 2,5% до 315 млн грн. Але погоди це не зробило, оскільки село приносить в абсолютних цифрах в 13 разів менше фіксованим операторам зв'язку.

Єдине, чого домігся регулятор - так це вивів міський зв'язок майже на нульовий рівень рентабельності. У селі, звісно, до цього показника ще далеко - «Укртелеком» поки терпить збитки.

Швидко вивести місцевий зв'язок на мінімальну рентабельність дозволив би фонд універсальних послуг (ФУП), коли всі учасники ринку виділяли б по кілька відсотків доходу на розвиток соціальних послуг - провідної телефонії і швидкісного інтернету (може отримати статус загальнодоступного сервісу найближчим часом, в НКРСІ продовжують опрацьовувати відповідні зміни до закону «Про телекомунікації»). За словами співрозмовника «Коментарів» в комісії, подача законопроекту про ФУП в цьому році вельми вірогідна.

Виконавчий директор галузевої асоціації Wireless Ukraine Олег Соболєв не виключає масової відмови абонентів від домашніх телефонів після того чергового підвищення цін.

«Якщо конкуренції на ринку місцевого зв'язку не буде, то ціни будуть рости. А «Укртелеком» вже не державна компанія, яку турбує економічна доцільність надання послуг та підняття рівня прибутковості. Можливо, в ситуації, що склалася рівень тарифів повинен більш пильно контролювати Антимонопольний комітет », - каже Соболєв.

За його словами, в піднятті цін винні і місцева влада, яка штучно завищує собівартість надання послуг, прописуючи операторам все нові додаткові побори - на прокладку кабелю, завод його в будинок і пр. «Профільний регулятор в цьому випадку безсилий», - резюмує Олег Соболєв .

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини