Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
У Житомирі поліція затримала жінку за продаж гуманітарних автомобілів для ЗСУ
У Житомирі поліція затримала жінку за продаж гуманітарних автомобілів для ЗСУ

Поліцейські викрили подружжя з Житомирщини,...

  • У Житомирі поліція затримала жінку за продаж гуманітарних автомобілів для ЗСУ
    У Житомирі поліція затримала жінку за продаж гуманітарних автомобілів для ЗСУ

    Поліцейські викрили подружжя з Житомирщини,...

  • Сьогодні свій День народження святкує відома українка Ліна Костенко
    Сьогодні свій День народження святкує відома українка Ліна Костенко

    У Житомирі, Україні та й...

  • У Житомирі почали продавати черемшу
    У Житомирі почали продавати черемшу

    На Житньому ринку у Житомирі...

  • Про складну ситуацію проживання переселенців у “червоній лікарні” Хорошева
    Про складну ситуацію проживання переселенців у “червоній лікарні” Хорошева

    Більшість з нас нещодавно бачила...

Новини
У «Житомиргаз» пояснили, що в платіжках означає «вартість річної замовленої потужності»

У «Житомиргаз» пояснили, що в платіжках означає «вартість річної замовленої потужності»

17-02-2021
До редакції сайту Житомир-Онлайн звернулись читачі, які побачили у своїх платіжках за газ термін «річна замовлена потужність» та сума за відповідну послугу.

За поясненням ми звернулись до РГК «Житомиргаз».

«З початку 2020 року НКРЕКП змінила порядок оплати споживачами отриманих послуг з розподілу (доставки) природного газу. Регулятор вніс зміни до Кодексу газорозподільних систем та у Типовий договір на розподіл природного газу. Тепер плата за доставку газу для кожного споживача залежить від обсягів його споживання енергоносія у попередньому році», - розповідають в «Житомиргаз».

Індивідуальні доходи споживачів, а саме заробітна плата, не прив’язана до сезону чи пори року.

«Тому зручність полягає у тому, щоб частина витрат на можливість користуватися газом у доходах та витратах споживача була постійною. До того ж, фіксована щомісячна плата за розподіл газу дає можливість планувати сімейний бюджет.

У новій ринковій моделі кожен споживач платить не за обсяги споживання, а за користування потужністю. Кодекс газорозподільних систем прямо вказує, що оператор ГРМ «надає клієнту послугу із забезпечення цілодобового доступу до потужності мереж для можливості споживання ним відповідних об’ємів природного газу». Нова тарифна модель плати за розподіл (доставку) газу повністю відповідає європейській практиці та міжнародним зобов’язанням України»,
- зазначають у «Житомиргаз»

Споживачі сплачують саме за замовлену потужність, тому що кожна газорозподільна компанія – оператор ГРМ, має забезпечити і підтримувати замовлену потужність в системі, незалежно від того, скільки газу споживається. Адже навіть коли газ не споживається, оператори ГРМ тримають його в системі під певним тиском, щоб він був доступним споживачам у належній якості будь-якої миті. Саме на ці роботи і йде плата за розподіл (доставку) газу, рівень якої визначається тарифом на розподіл для кожного оператора ГРМ.

«У Кодексі газорозподільних систем визначено, що «місячна вартість послуги розподілу природного газу визначається як добуток 1/12 річної замовленої потужності споживача на тариф, встановлений Регулятором для відповідного Оператора ГРМ із розрахунку місячної вартості одного кубічного метра замовленої потужності».

Іншими словами розмір плати за доставку газу для кожного споживача розраховується індивідуально – на основі обсягів його фактичного споживання газу у попередньому газовому році. При цьому, якщо у поточному році ви вживаєте заходів з енергозбереження і зменшуєте свій обсяг споживання газу, то в наступному році платитимете менше за доставку енергоносія до вашої оселі. Таким чином, нова тарифна модель плати за розподіл (доставку) газу містить прозорі умови розрахунків.

З 1 січня 2021 року всім клієнтам, які зменшили споживання газу, буде встановлено меншу замовлену потужність. Тобто вони сплачуватимуть за доставку меншого обсягу палива, фактично використовуючи при цьому стільки газу, скільки їм необхідно для усіх побутових та господарських потреб. Тобто, розмір плати за розподіл (доставку) природного газу для кожного споживача залежить від його фактичного споживання енергоносія у попередньому газовому році.

Аби самостійно розрахувати вартість доставки газу, кожен окремий споживач природного газу має подивитись свій обсяг споживання енергоносія у минулому газовому році та помножити його на тариф. Якщо поділити отриману суму на 12 рівних платежів – це і буде розмір щомісячної плати за доставку газу.

Нові тарифні умови досить прозорі та вигідні кожному: є і стимул економити енергоносій, і можливість прогнозовано сплачувати за свій розподіл газу протягом року – рівними частинами щомісяця, або ж усю річну суму одним платежем
», - пояснили в «Житомиргаз.

Потужність – максимально допустиме перетікання обсягу природного газу, виражене в одиницях енергії до одиниці часу, що надається замовнику відповідно до договору про надання послуг транспортування, розподілу, зберігання (закачування, відбору) природного газу.
Джерело статті: Житомир-Онлайн

На головну сторінку


Від валентина 18 лютого 2021 12:48:
хоть щось " приємне" . вілповідно розрахунку мої платіжки за розподіл газу до дачного будинку уже "повністю відповідає європейській практиці та міжнародним зобов’язанням України», Так, за січень 2021 року за один куб. виставлено рахунок за транспортування 50 грн., теж саме за лютий. Тобто вартість спожитого 1 куб. газу за січень 56 грн.90 коп.!

Нові тарифні умови досить прозорі та вигідні кожному: є і стимул економити енергоносій, і можливість прогнозовано сплачувати за свій розподіл газу протягом року – рівними частинами щомісяця, або ж усю річну суму одним платежем», - пояснили в «Житомиргаз. Наша економія ( не включали конвектор, а лише час від часу готували їсти) вилилась у збільшення в 25 разів! Як це називається?

Джерело: https://zhitomir-online.com/2021/02/17/u-zhytomyrgaz-poyasnyly-scho-v-plativkakh
-oznachaye-vartist-richnoyi-zamovlenoyi-potuzhnosti.html
Джерело: https://zhitomir-online.com/2021/02/17/u-zhytomyrgaz-poyasnyly-scho-v-plativkakh
-oznachaye-vartist-richnoyi-zamovlenoyi-potuzhnosti.html
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини