Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
У Житомирі почали продавати черемшу
У Житомирі почали продавати черемшу

На Житньому ринку у Житомирі...

  • У Житомирі почали продавати черемшу
    У Житомирі почали продавати черемшу

    На Житньому ринку у Житомирі...

  • Про складну ситуацію проживання переселенців у “червоній лікарні” Хорошева
    Про складну ситуацію проживання переселенців у “червоній лікарні” Хорошева

    Більшість з нас нещодавно бачила...

  • Помер Геннадій Москаль
    Помер Геннадій Москаль

    Він займав багато державних посад,...

  • У туалеті фан-зони на центральному стадіоні в Житомирі не встановили кабінки
    У туалеті фан-зони на центральному стадіоні в Житомирі не встановили кабінки

    Відкрили там також чудову фан-зону...

Новини
Житомирянин поскаржився, що в кафе його відмовилися обслуговувати українською

Житомирянин поскаржився, що в кафе його відмовилися обслуговувати українською

21-07-2022
Житомирянин Олексій Проноза скаржиться на те, що в одній з кав’ярень міста його відмовилися обслуговувати українською мовою. Кореспондентам представники кав’ярні з цього приводу коментарів не дали.

За словами Олексія Пронози, 16 липня в одній із кав'ярень Житомира його обслуговували російською мовою.

"Я підійшов до адміністратора запитати, чому ваші працівники спілкуються російською мовою, коли в Україні йде війна. "Он мне тоже ответіл на русском – что здесь такого". Чесно, я був вражений і я відчув себе українцем нібито в Росії. Навколо були всі "рускоязичні". Але ж мене мають обслуговувати українською, це моє законне право. Що я далі буду робити? Буду звертатися до мовного омбудсмена", – каже Олексій Проноза.

Кореспонденти звернулися за коментарем до представників закладу, проте на місці працівник кав’ярні не дав коментарів та попросив журналістів на проводити зйомку.

Представник мовного омбудсмена Андрій Вітренко розповідає, що, починаючи із 16 липня уповноважений із захисту державної мови зможе штрафувати фізичних осіб за порушення Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Для цього потрібно написати скаргу на сайті уповноваженого або надіслати її поштою.

"В цих скаргах, відповідно, окрім зазначення особистих даних, потрібно вказати інформацію про те, як це було здійснено. І долучити аудіо та відео фіксацію доказів вчинення порушення. протягом 10 днів у секретаріаті уповноважено вирішують, чи здійснювати перевірку. І якщо так, то наступні 30 днів відбувається державний контроль і визначають чи було порушення", – сказав Андрій Вітренко.

За його словами, порушник має сплатити від трьох тисяч 400 до восьми тисяч 500 гривень. За рецидив – 11 тисяч 900 гривень.

16 липня також набрали чинності окремі норми Закону, які стосуються використання мови в Інтернеті та мови інтерфейсів програм. Як каже мовознавиця Галина Гримашевич, ці зміни вчасні та важливі.

"Оскільки ця царина функціонування української мови сьогодні потребує переведення справді із ворожої нам сьогодні мови російської на українську. І я думаю, що ця проблема сьогодні стоїть надзвичайно гостро", – сказала Галина Гримашевич.


На головну сторінку


Від Игорь 21 липня 2022 11:24:
Неразвитые, некультурные люди, не читающие книги... Когда они кричали о русификации - я не понимал, теперь когда пытаются сделать тотальную украинизацию - тоже не понимаю. Я говорю и пишу на 3 языках, четвертый учу... Мне нравится статья 10 Конституции...
Какая разница на каком языке говорить, если мы понимаем друг друга ??
Если бы дядя был военным, отдал свои деньги как волонтер, думал каждый день как помочь семье и стране, то времени шататься по кафе и скандалить с предпринимателями, которые платят сборы на нашу армию у него просто бы не было.
Слава Україні, розуму слава...
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини