Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
У Житомирі почали продавати черемшу
У Житомирі почали продавати черемшу

На Житньому ринку у Житомирі...

  • У Житомирі почали продавати черемшу
    У Житомирі почали продавати черемшу

    На Житньому ринку у Житомирі...

  • Про складну ситуацію проживання переселенців у “червоній лікарні” Хорошева
    Про складну ситуацію проживання переселенців у “червоній лікарні” Хорошева

    Більшість з нас нещодавно бачила...

  • Помер Геннадій Москаль
    Помер Геннадій Москаль

    Він займав багато державних посад,...

  • У туалеті фан-зони на центральному стадіоні в Житомирі не встановили кабінки
    У туалеті фан-зони на центральному стадіоні в Житомирі не встановили кабінки

    Відкрили там також чудову фан-зону...

Новини
Чому в житомирських аптеках відрізняються ціни?

Чому в житомирських аптеках відрізняються ціни?

21-07-2015
Тим, що ціни на ліки останнім часом різко зросли, вже нікого не здивуєш. Звичним і стало явище, коли вартість одних і тих самих препаратів в аптеках відрізняється. Проте, мало хто розуміє, чому ціни відмінні. Більшість людей стверджують, що бізнесмени заробляють гроші на їхніх болячках або лікарі та аптекарі між собою змовляються, а потім ділять наживу. Версій дуже багато, але прояснити ситуацію можуть лише фахівці.

Перейдемо до практики. На прикладі препарату «Алора» перевірили ціни в аптеках міста Житомира. Виробник ліків «НОБЕЛ ІЛАЧ САНАЇ ВЕ ТІДЖАРЕТ А.Ш.», Туреччина. В упаковці 20 таблеток. Людині потрібно пройти курс лікування протягом місяця, щодня приймаючи по 3 таблетки. Таким чином, для відновлення ресурсів організму пацієнту треба 90 таблеток, тобто 4,5 упаковки.

Найдешевше таблетки «Алора» коштують в аптеці «Доброго дня» (на вул. Михайлівській) – 65,50 грн. (за упаковку). Вища ціна в аптеці «Медсервіс» (на вул. Київській) – 83,85 грн., в «Аптеці низьких цін» (на вул. Хлібній) – 86,29 грн., а в «Фармації» (вул. Київська навпроти «Укртелекому») – 102,47 грн. Найдорожче препарат коштує в аптеці «Санітас» (вул. Київська, біля готелю «Україна») – 115,30 грн., але якщо є картка на знижку, то це буде 103,60 грн.

Тепер порахуємо, скільки обійдеться місячний курс лікування. Найдешевше 90 таблеток коштуватиме 294,75 грн. в аптеці «Доброго дня», а найдорожче – 518,85 грн. в «Санітасі» (зі знижкою – 466,2 грн.). Таким чином, якщо не цікавитися ціновою політикою в аптечних закладах Житомира, можна переплатити 224,10 грн.

Аби не висувати власних версій цієї ситуації, звернулися за роз’ясненням до заступника голови громадської організації «Спілка працівників фармації» Ольги Стецюк та завідувача КП «Аптека № 127» Житомирської міської ради Владислава Козловського.

За словами Ольги Стецюк, на вартість лікарських засобів впливає ряд факторів. В першу чергу, це курс долара. Очевидно, ціни різняться через те, що аптеки продають залишки препаратів, придбаних протягом останніх 4-6 місяців, коли спостерігалися валютні стрибки. Не менш суттєво вплинуло і введення в 2014 році 7% ПДВ на ліки та імпортного збору в розмірі 5% вже цьогоріч. Поза увагою не можна залишити і той факт, що вітчизняні фармацевтичні виробники закуповують 80% сировини за кордоном.

Вартість ліків регулюється Постановою Кабінету Міністрів України № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення». Так, згідно із цим документом, на національний перелік основних лікарських засобів і виробів медичного призначення обмеження оптової націнки становить 10%, а роздрібної – 25%. На препарати, що входять до переліку лікарських засобів, які можуть купуватися за бюджетні кошти, оптові та роздрібні націнки не перевищують 10%.

Владислав Козловський звертає увагу на знижки, які пропонують аптеки своїм клієнтам: «Всі знижки надаються за рахунок власного прибутку аптеки. Заклади прагнуть зберегти свого покупця, але відповідно до норм чинного законодавства, продавати ліки за ціною, нижчою, ніж собівартість, ніхто не має права. При цьому, не варто надмірно захоплюватися такими пропозиціями, адже багато знижок можуть бути оманливими».

Владислав Козловський констатує, що, на жаль, ринок лікарських засобів перетворився на бізнес. Дороговартісні дослідження вимагають адекватних прибутків для того, щоб компенсувати всі витрати. Покупцям варто знати, що фармацевт зобов’язаний запропонувати так звані «препарати вибору». Це означає, що людина може обрати ліки-аналоги за різними цінами – від найдорожчих до найдешевших. В першу чергу, в аптеці пропонують найбільш якісний препарат. Але фахівці не радять обирати лікарські засоби на власний розсуд. Перед покупкою варто порадитися з лікарем і бажано не з одним.

«Власні витрати на ліки можна зменшити. Для цього потрібно знати, як це зробити», - стверджує Ольга Стецюк. Ось основні поради, як можна витрачати на лікування менше:

- варто порівнювати ціни на ліки в різних аптеках;

- слід пам’ятати, що фармацевт має бути охайним, чуйним, ввічливим та компетентним. Працівник аптеки має пояснити покупцеві особливості застосування препарату, його дозування, побічні ефекти та рекомендований режим дня і правила харчування;

- у лікаря можна попросити рецепт для виготовлення ліків на замовлення при деяких захворюваннях. Це обійдеться дешевше і дозволить індивідуально підібрати склад препарату для кожного пацієнта;


- у жодному разі не підбирати ліки самостійно. Не варто користуватися порадами сусідів чи знайомих, купувати препарати про запас або захоплюватися їх рекламою;

- для того, щоб відкласти похід до аптеки, варто пам’ятати про золоті правила – здоровий спосіб життя, раціональне харчування та фізичну активність. Дотримуючись цього, хвороби не будуть дошкуляти.

Фахівці одностайні в тому, що покупці ліків мають бути вимогливими. Не варто соромитися попросити консультацію у фармацевта або рецепт на виготовлення препаратів у лікаря. Якщо це стане нормою, то чиновники в кабінетах зрозуміють, що суспільство змінюється і варто реагувати на його запити шляхом проведення реформ.

На рівні Житомира неможливо вирішити, скільки саме аптек має бути в місті. За кордоном є чіткі нормативи, які регулюють мережу таких закладів в залежності від кількості населення. Поки держава цим не займається, аптеки утримують себе, повертаючи витрати на навчання персоналу, обладнання та оренду приміщень.

Таким чином, можна зробити для себе декілька висновків. По-перше, купуючи ліки, варто не пожаліти півдня на те, аби обдзвонити чи обійти аптеки, щоб знайти найнижчу ціну. По-друге, якщо курс лікування тривалий, то можна придбати необхідні препарати на весь період, бо невідомо, як зміниться навіть теперішня найнижча ціна після чергової партії поставки ліків у цьому ж закладі.

Чому в житомирських аптеках відрізняються ціни?


Чому в житомирських аптеках відрізняються ціни?



Джерело статті: Житомир-онлайн

На головну сторінку


Від Костянтин 21 липня 2015 22:50:
Професійна точка зору. Якби до професіоналів поислухалися, то й ліки були б доступнішими.
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини