Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
У Житомирі поліція затримала жінку за продаж гуманітарних автомобілів для ЗСУ
У Житомирі поліція затримала жінку за продаж гуманітарних автомобілів для ЗСУ

Поліцейські викрили подружжя з Житомирщини,...

  • У Житомирі поліція затримала жінку за продаж гуманітарних автомобілів для ЗСУ
    У Житомирі поліція затримала жінку за продаж гуманітарних автомобілів для ЗСУ

    Поліцейські викрили подружжя з Житомирщини,...

  • Сьогодні свій День народження святкує відома українка Ліна Костенко
    Сьогодні свій День народження святкує відома українка Ліна Костенко

    У Житомирі, Україні та й...

  • У Житомирі почали продавати черемшу
    У Житомирі почали продавати черемшу

    На Житньому ринку у Житомирі...

  • Про складну ситуацію проживання переселенців у “червоній лікарні” Хорошева
    Про складну ситуацію проживання переселенців у “червоній лікарні” Хорошева

    Більшість з нас нещодавно бачила...

Новини
«Безпліддя – це не вирок», - лікар акушер-гінеколог Світлана Воєвода

«Безпліддя – це не вирок», - лікар акушер-гінеколог Світлана Воєвода

05-12-2016
Молоде подружжя стає повноцінною сім’єю тоді, коли народжується перша дитинка. У когось донечка чи синочок з’являються незадовго після одруження. Натомість в інших очікування на поповнення в родині затягується. Батьки й нібито готові морально і матеріально до народження маляти, але не все так просто.

Коли завагітніти не вдається, молода сім’я випробовує різні методи, аби вирішити цю проблему і нарешті дочекатися первістка.

У подібній ситуації опинилася подруга. Разом із чоловіком вони звернулися за допомогою у приватну клініку. Там порадили скористатися методами допоміжних репродуктивних технологій, більше відомих як штучне запліднення. Однак, не доведена на 100% ефективність та висока вартість одразу перекреслили їхні сподівання. Натомість допомогло так зване «сарафанне радіо», яке й привело до досвідченого лікаря.

Після консультації в подруги з’явилася надія і впевненість у тому, що безпліддя – не вирок. Вона розповіла, що лікується у Світлани Воєводи до якої також звернулась по рекомендації подруг, котрі отримали бажаний результат.

Світлана Валеріївна Воєвода – акушер-гінеколог Житомирського обласного перинатального центру, в якому працює вже понад 10 років. Її девіз: «Найкращий лікар той, хто обійшовся без оперативного втручання». На робочому столі Світлани Валеріївни серед стосів наукових розробок, рекомендацій та інструкцій лежить синьо-біла книжечка «Здоров’я » Миколи Амосова. За словами лікаря, вона поділяє і сповідує всі принципи по відношенню до здоров’я видатного лікаря.

Пацієнти називають Світлану Валеріївну чарівницею, адже вона допомагає подружжю відчути радість батьківства і дарує нове життя.

Пропонуємо читачам сайту "Житомир-онлайн" інтерв’ю зі Світланою Воєводою.

Світлано Валеріївно, розкажіть, будь ласка, з якими проблемами до Вас найчастіше звертаються жінки?

Я допомагаю жінкам у лікуванні безпліддя, корекції гормональних розладів та лікуванні невиношування вагітності, а також у плануванні вагітності та супроводі вагітності, обтяженої екстрагенітальною патологією (спричиненою захворюваннями внутрішніх органів).

Багато жінок, які не можуть завагітніти, констатують у себе безпліддя, а безпліддя – як вирок. Чи варто так драматизувати ситуацію?

Питання безпліддя сьогодні дуже актуальне. Воно позначається на психіці та сімейних відносинах. Вважається, що в Україні кожна п’ята подружня пара є безплідною, кожна шоста жінка має розлади гормонального фону, а також спостерігається прогресивний ріст чоловічого безпліддя. Безпліддя – це відсутність настання вагітності при регулярному статевому житті протягом року та довше. При вирішенні проблеми безпліддя важливим є фактор віку. Молоді жінки спочатку здобувають освіту, роблять кар’єру, а потім починають задумуватися про сім’ю. Згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), оптимальним для народження дітей є вік 25-35 років. В Україні репродуктивний вік жінки, до якого можуть надаватись послуги з лікування безпліддя, триває до 49 років. У віці 35-37 років відбувається зниження оваріального резерву вдвічі і в подальшому функція яєчників стихає.

Причинами безпліддя є різні фактори. Так, існує кілька його різновидів. Гормональне безпліддя викликане гормональним дисбалансом в організмі жінки. Найчастіше серед гормональних розладів зустрічається синдром полікістозних яєчників, ендометріоз, гіперполактинемія. Існують клінічні протоколи, рекомендовані Міністерством охорони здоров’я, національні консенсуси, рекомендації авторитетних медичних товариств, згідно з яким проводиться лікування.

Безпліддя може бути зумовлене й інфекційними захворюваннями. Мова йде про так звані ІПСШ (інфекції, які передаються статевим шляхом), які в основному протікають безсимптомно. Багато жінок звертаються до лікаря тоді, коли хламідійна або трихомонадна чи інші інфекції призвели до ураження та непрохідності маткових труб. Так, хламідійна інфекція є найчастішою причиною виникнення трубного безпліддя. Якщо маткові труби непрохідні, фахівець консервативно вже не може допомогти. Такі жінки, згідно із чинними наказами МОЗ, підлягають направленню на лікування допоміжними репродуктивними технологіями по державній програмі. Чоловіче безпліддя також викликається інфекційними, гормональними розладами та загальними захворюваннями організму.

Розрізняють також імунологічне безпліддя – це стан, коли в організмі жінки або чоловіка виробляються речовини, які перешкоджають настанню вагітності.

ВООЗ виділяє ще один вид безпліддя – психогенне, яке зумовлене негативними емоціями, стресовими ситуаціями. Зі свого досвіду можу сказати, що у кожної пари може зустрічатися одна, але в більшості випадків це комбінація із 2, 3 або й 5 проблем. Стосовно того, чи варто драматизувати ситуацію, якщо сім’я не має дітей, мушу сказати, що в першу чергу потрібно проконсультуватися з фахівцем, після чого буде складений індивідуальний план ведення кожної пари. Ще Гіппократ сказав: «Одвічна проблема медицини полягає а тому, що існує хвороба, пацієнт та лікар. І чи буде подолана хвороба залежить від того, чи зможуть лікар та пацієнт об’єднатись у своїх зусиллях».

Трапляються випадки, коли вагітній жінці не вдається виносити і народити дитинку. Часто це навіть повторюється. Як бути, якщо майбутня мама зіштовхується з такою проблемою?

Невиношування вагітності – це втрата вагітності в терміні до 22 тижнів або передчасне народження дитини в терміні вагітності 22-37 тижнів. Коли ж такий стан повторюється двічі або тричі, він називається звичним невиношуванням вагітності. Найефективніша боротьба з невиношуванням вагітності – це первинна профілактика, тобто попередження втрати вагітності. Звичайно, акушер-гінеколог має порадити пацієнтам обстеження, але вони самі приймають рішення про це. Позиція акушер-гінеколога полягає в тому, що кожна вагітність повинна бути планованою, особливо коли подружжя вже втрачало вагітність.

Окрім інфекцій та гормональних розладів жіночої репродуктивної системи, на організм майбутньої мами впливають ще й загальні ендокринні порушення, зокрема порушення у роботі щитовидної залози, так звана інсулінорезистентність, пов’язана із порушенями функцій підшлункової залози, надмірна вага тіла, захворювання нирок, серця крові та інші. Серед таких порушень часто зустрічаються тромбофільні стани, які призводять до акушерських катастроф, наприклад, антенатальної загибелі плоду. Завдання лікаря-гінеколога полягає в тому, щоб визначитись з причинами невдач та спільно із вузькими фахівцями скласти план ведення пацієнтки, щоб мінімізувати вплив цих факторів і лише тоді пропонувати жінці вагітніти. Тому професійний акушер-гінеколог повинен розбиратись в великій групі проблем, які є міждисциплінарними.

Підготовка до вагітності називається преконцепційною профілактикою. На цьому етапі подружжю рекомендується обстеження та прийом вітамінних препаратів, що допомагає знизити ризик втрати вагітності та виникнення вродженої патології у плода. Деякі заходи на 40-50% підвищують шанси доносити і не втратити вагітність.

Чи є у Вашому досвіді роботи приклади, які яскраво свідчать, що дотримуючись рекомендацій лікарів, можна виносити і народити здорову дитинку?

Так, їх немало, але найяскравіший – це допомога парі, яка втрачала вагітність 6 разів поспіль в різні терміни. Коли жінка звернулась до мене, було діагностовано причину цих катастроф та призначено лікування. Результатом спільних зусиль стала новонароджена радість. Дитинці зараз вже рік. Щоразу, коли народжуються діти після серйозних попередніх втрат або тривалого безпліддя переконуєшся, що таємниця народження настільки велика, що з появою кожного новонародженого на світ відчуваєш присутність чуда.

У суспільстві побутує стереотип, якщо подружжя немає дітей, то здебільшого проблему пов’язують із жінкою. Чи має місце в такій ситуації чоловічий фактор?

Так, чоловічий фактор, як і жіночий, є визначальним. При з’ясуванні причин безпліддя у подружньої пари акушер-гінеколог керується результатами такого обстеження як спермограма. По суті, це скринінгове обстеження, яке має проводитися двічі і дозволяє нам оцінити стан репродуктивного здоров’я чоловіка. В залежності від результатів чоловіка треба в подальшому скерувати до лікаря-андролога або уролога для корекції проблем.

Яких правил має дотримуватися жінка, аби народити здорову дитину?

Серед негативних чинників, які впливають на здоров’я майбутньої дитини, виділяють раннє статеве життя жінки, запальні процеси, куріння, наявність екстаргенітальної патології (захворювання серця, нирок), вплив шкідливих факторів, таких як рентгенівське опромінення. Я вважаю, що паління та вживання алкоголю – це взагалі неприпустимі речі для жінок. Не рекомендовано це й чоловікам.

У медицині існує таке поняття, як тератогени – це фактори, які можуть викликати мутації (рентгенівське опромінення, інсоляції, фарби, лаки). Тератоген може мати разовий або постійний вплив. Навіть єдиний вплив спроможний викликати інвалідизуючу або несумісну із життям ваду.

Випадків переривання вагітності, пов’язаних із вродженою патологією плода, можна запобігти, якщо уникати негативних впливів особливо за 3 місяці до планування та в ранні терміни вагітності .

Про все це майбутніх батьків потрібно навчати ще зі школи. Особливий акцент варто робити на репродуктивному здоров’ї, профілактиці інфекцій. Майбутні жінки мають знати, що слід віддавати перевагу одному статевому партнеру. Саме така тактика допоможе знизити ризик раку шийки матки та іншої онкологічної патології , адже вірус папіломи людини – це інфекція, яка передається статевим шляхом.
Важливо знати, що термін між наступними вагітностями має бути не меншим 2 років. Протягом цього періоду організм жінки відновлюється, насичується корисними речовинами, що знижує ризик анемій та інших ускладнень вагітності, а також зменшується ризик передчасних пологів.

Ви торкнулися проблеми онкологічних захворювань. Розкажіть, будь ласка, наскільки поширені вони серед жіночого населення.

Під час роботи з пацієнтками лікар акушер-гінеколог має працювати над попередженням онкопатології. Серед онкологічних захворювань жіночої репродуктивної системи на першому місці рак молочної залози (за даними канцер-реєстру України ), на другому – рак тіла матки, на третьому – шийки матки та яйників. Відповідальність за стан молочної залози, згідно чинних наказів МОЗ, несе сімейний лікар, який повинен вчасно направити пацієнтку до гінеколога, котрий призначає лікування таких передпухлинних захворювань як мастопатія, мастодінія. Існують скринінгові профілактичні програми і вчасне призначення обстеження, корекція при наявності проблеми, які дозволять уникнути серйозних ускладнень.

Є стани, в яких важливо нічого не пропустити. Мушу повторити, що первинна профілактика – це найбільш ефективний і найменш затратний метод. Якщо в жінки, у родині якої є хворі на рак молочної залози, виявлено мутації гену BRCA 1, у неї на 80% зростає ризик такого ж захворювання. Наведу приклад Анжеліни Джолі, якій проведена профілактична мастектомія, відтак раку молочної залози в неї не може бути. Щодо наших жінок, аналогічні ризики трапляються навіть у 20-річному віці. Такій жінці потрібно скласти план на життя, що передбачає щорічне маммографічне обстеження з 20 років, раннє народження дітей та годування грудним молоком дітей мінімум по року. Застосувавши такий підхід, ризик отримати РМЗ (рак молочної залози) суттєво знижується.

Стосовно раку шийки, то діючі накази МОЗ і світова практика вказують на ефективність таких скринінгових обстежень, як цитологічні, серед яких найінформативніший ПАП-тест та обстеження на вірус папіломи людини високого канцерогенного ризику.

Велике значення в профілактиці загальної захворюваності та онкології мають харчування, спосіб життя, рівень освіти, стан екології.

Подружні пари, які тривалий час не можуть мати дітей і спробували багато методів лікування, вдаються до штучного запліднення. Наскільки оправданим є такий метод: він орієнтований на допомогу жінці чи на заробляння грошей приватними клініками?

Я вважаю, що приватна медицина має право на життя. Сподіваюся, що з часом добробут наших громадян буде покращуватися і кожен зможе обирати медичний заклад відповідно до своїх можливостей. Моє бачення найоптимальнішого приватного закладу таке: це заклад, принципи діяльності якого ґрунтуються на морально-етичних і професійних засадах. Є пацієнти з різними статками, але кожен повинен отримувати найповнішу інформацію і приймати зважене рішення. Як фахівець, я бачу, з якими проблемами приходять подружні пари. Абсолютний показ до штучного запліднення – це відсутність маткових труб та деякі стани, які не піддаються консервативному лікуванню. Окрім цього, є покази, пов’язані зі станом репродуктивного здоров’я чоловіка, при яких ми мусимо рекомендувати допоміжні репродуктивні технології.

Досить часто жінкам призначають гормональні препарати. Поки пацієнтка їх приймає, все нібито нормально, а коли припиняє – в організмі відбувається збій. Розкажіть, будь ласка, чи обов’язково вдаватися до прийому таких ліків і як вони впливають на жінку?

Для корекції гормональних розладів використовуються різні групи препаратів. Серед них гормоновмісні препарати, комбіновані оральні контрацептиви, препарати антигормони, препарати для корекції вуглеводного обміну, протизапальні. Треба бачити кожну конкретну ситуацію, щоб визначитися з показаннями і протипоказаннями. Практикуються переходи на альтернативні лікарські засоби, у тому числі й фітопрепарати. Ці всі випадки залежать від того, що є метою – настання вагітності чи корекція гормонального фону, наявність протипоказів та інформована згода пацієнтки. Оральні контрацептиви, наприклад, можна приймати 5 і більше років. При корекції клімактеричних розладів можуть призначатися так звані золоті стандарти – це препарати замісної гормонотерапії. Дозування та підбір кожного засобу здійснюється індивідуально. При цьому, лікар має постійно контролювати стан молочної залози та ендометрію. Досвід застосування препаратів замісної гормонотерапії в Україні сягає вже більше 10 років. Є спостереження застосування окремими пацієнтами цих препаратів в безперервному режимі 15-17 років. В цілому, такі препарати не є злом, якщо їх правильно застосовувати. Вони продовжують молодість і покращують здоров’я жінок, є профілактикою серцево-судинних хвороб, остеопорозу. Кожна жінка має звернутися до лікаря, який визначить препарат, дозування і в жодному разі не може залишатися без нагляду фахівця. Якщо є протипоказання, маємо відмінити такі ліки. Трапляється, що засіб підходить, але пацієнтка не бажає його приймати. У такому разі існують альтернативи.

Які, на Ваш погляд, перспективи розвитку в медицині?

У 2012 році в німецькому місті Бонн відбувся Європейський конгрес по предиктивній, превентивній і персоніфікованій медицині, на якому був прийнятий так званий принцип «чотирьох П» – це перехід на предиктивну, превентивну, персоніфіковану та партисипаторну медицину (так звану медицину співчуття). Ці підходи вже використовуються на практиці і допомагають вирішувати причини серйозних проблем із здоров’ям та попереджувати їх.

Мені сподобався вислів професора-медика, який сказав що мудрі та багаті люди повинні платити лікарю за те, що під його спостереженням вони не хворіють.

Ще великий лікар Микола Іванович Пирогов наголошував, що майбутнє за профілактичною медициною.

Я вірю, що чим більше пацієнтів буде свідомо відноситись до свого здоров’я, тим більше ми зможемо попередити та подолати хвороб.

«Безпліддя – це не вирок», - лікар акушер-гінеколог Світлана Воєвода

Автор статті: Ірина Чириця

Джерело статті: Житомир-онлайн

На головну сторінку


Від Людмила 2 квітня 2016 01:19:
Я теж лікуюсь у Світлани Валеріївни по рекомендації знайомої, якій вона допомогла. З першої зустрічі лікар показує свою компетентність і чітко пояснює, що потрібно робити. Ми з чоловіком довіряємо їй і дуже віримо в позитивний результат!

Від Тетяна 18 березня 2018 16:03:
Ми з чоловіком жили 8 років і всі роки лікувались від беспліддя.За цей час звертались до багатьох спеціалістів,та останній мій крок був в Житомирському перинатальному центрі Матері і дитини.Там працює чудовий лікар Воєвода Світлана Валеріївна.За 4 міс.обстежень та не тривалого лікування я сама завагітніла.І зараз моєму щастю 6 місяців.

Від Юлія 27 березня 2018 00:58:
Привіт!хочу сказати велике дякую Світлані Валеріївні за її підтримку та допомогу! Я 2 роки сподівалася на чудо,що я завагітнію . Та марно!
Прийшовши до лікаря я розповіла про свої проблеми. Мене уважно вислухати та відправили на різні дослідження. Виявилось що у мене полікістоз яєчників з інсулінорезистентністю,ановулятивний цикл Тоді це мені звучало як вирок...скільки сліз було пролито . Та взявши себе в руки я сказала собі:"ми впораємося з будь якими проблемами". Після 1го візиту пройшов один рік зусиль як я почула таке радісне:"ви вагітні"!!! Тепер моєму щастю 2 роки.
Ps: Не відкладайте на потім,якщо є проблема то її треба вирішувати одразу з досвідченим лікарем, таким як Світлана Валеріївна. Завжди вірте в себе та в свої сили!
Юлія 25 років

Від Лариса 2 листопада 2018 20:40:
Здравствуйте скажыте,как можно попасть к Вам на прием,у меня проблема не могу забеременеть,а очень хочется стать мамой!

Від Сергей 18 грудня 2018 20:35:
Сегодня были на приёме у Воеводы С.В. Отношение к моей жене, которая была у неё на приёме очень плохое. Жена вышла с кабинета в слезах. Вместо поддержки , как специалиста, наговорила кучу ненужного. Поставив диагноз без результатов анализов. Выкачка денег. Недовольны. Пусть Бог Вас вразумит и даст вам мудрости, как общаться с будущими мамами.

Від Elice 16 вересня 2019 17:58:
А у Львові подібну клініку з обізнаними фахівцями підкажете? Є така? Бо до Києва та Житомира далеко...

Щодо Львова, то там э дуже хороша клініка з чудовими спеціалістами! Подивіться які послуги вона надає https://alternatyva.clinic/services/ . Визначітся чи підходить вона вам. Бо я свого часу проходила процедуру заморожування яйцеклітин. Все пройшло успішно і самопочуття добре.
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини