Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Обман з доставкою

Обман з доставкою

25-09-2013
Це - якщо взяти до уваги кількість потерпілих, які звертаються по допомогу до працівників міліції. Від початку року таких випадків на Франківщині було зареєстровано два десятки. Вважається, що це тільки верхівка айсберга. Про найбільш поширені способи шахрайства і методи протидії йому «ГК» дізнавався у Віктора Максиміва, співробітника карного розшуку управління МВС в області.

Продавці повітряУсі без винятку шахраї використовують людські слабкості і бажання. Зокрема, прагнення зекономити - купити добру річ за невисоку ціну. Мало хто не ведеться на мережеві знижки, акції та розпродажі. Бо ж вигідна, здається, штука. Наприклад, відеокамера коштує в магазині 5000 гривень, а в інтернеті аналогічну модель з усіма документами, гарантійним талоном і т. ін. продають за три тисячі. Як не відреагувати на таку добру пропозицію?

Ну, а далі ситуація розвивається за типовою шахрайською схемою: покупець виявляє бажання купити, а продавець висуває умову повної або часткової передоплати. Покупець вносить гроші за віртуальний товар і чекає на доставку. Проходить від двох днів до двох тижнів, залежно від обіцяного на сайті терміну. Товар так і не приходить. А коли покупець починає з’ясовувати чому, виявляється, що номерів телефонів, на які зголошувався покупець, уже не існує. Як і рахунку, на який пішли гроші. Магазин чи фірма-продавець – зник, повністю розчинився в інтернетрях.

«Проблема в тому, що вийти на слід таких шахраїв дуже складно. Для таких оборудок вони використовують одноразові сім-картки та дешеві «мобілки», які після оборудки попросту викидають у смітник. А рахунки, зазвичай відкриті на загублений чи викрадений паспорт, закривають», - розповідає Віктор Максимів. Що із сайтом? Шахраї «переїжджають» на іншу сторінку або змінюють профіль діяльності, пояснює міліціонер.

Електроніка, відео- та фотоапаратура, побутова техніка, годинники, парфуми, одяг та дитячі товари – такі покупки в інтернет-мережі вважаються ризикованими. Найбільше обманутих серед тих, хто робив замовлення в інтернет-крамницях названого профілю, повівся на низьку ціну і заплатив наперед за товари. «Має насторожувати занижена ціна і передоплата», - підсумовує пан Максимів. На його думку, в мережевих магазинах, де плату справляють наперед, купувати узагалі не варто.

Двійники із підробками
Якщо в брендовому мережевому магазині трапляється якась шалена, до 90%, знижка, несподівано дешева партія товарів чи повний розпродаж, є сенс пригальмувати. Це може бути сайт-двійник. Шахраї зазвичай дуже ретельно копіюють фірмовий стиль оригінальних бутіків. Логотипи (вивіски) можуть різнитися однією літерою, рискою чи крапкою. На один знак може не збігатися адреса сайту. Можуть бути подані фальшиві контактні дані, неіснуюча адреса. Все це можна відстежити, якщо зайнятися перевіркою сайту, дізнатися його статус із відгуків і коментарів. При цьому треба усвідомити, що фірмовий товар не може продаватися набагато дешевше його середньої ринкової вартості.

Нещодавно у вітчизняній мережі був виявлений сайт-двійник одного відомого інтернет-магазину, який торгує побутовою технікою. Пірати дуже точно скопіювали стиль, вивісили аналогічний каталог товарів і вели торгівлю. Щоправда, доставляли не оригінальні продукти, а дешеву підробку. Такий вид шахрайства на заході називають fishing – риболовля. Щоби його уникнути, радить співробітник карного розшуку, слід здійснювати покупки тільки на перевірених сайтах. Серйозні продавці вказують повну назву своєї фірми та її юридичну адресу. Тож треба перевіряти наявність цих даних, а також телефонувати і розпитувати про особливості здійснення покупки, характеристики товару, його гарантійний термін, можливість заміни чи повернення тощо.

Врахуйте, що при купівлі в інтернет-магазині споживач має ті самі права, що й при купівлі у звичайному магазині. До вручення замовлення він має право повністю від нього відмовитися в будь-який момент. Та навіть якщо замовлення вже викуплене, покупець може повернути товар протягом 14 днів - якщо він збережений у незміненому вигляді. При цьому продавець мусить повернути всю суму, сплачену за договором (за товар) мінус витрати на доставку. Ніяких штрафних санкцій до покупця інтернет-магазин у цьому випадку застосовувати не в праві.

«Листи щастя»
Під час покупок через інтернет є небезпека втратити всі банківські заощадження, якщо шахраї зможуть дізнатися номер карткового рахунку і пін-код. Якась кількість псевдомагазинів у мережі створена тільки для того, щоби виманювати у клієнтів їхні персональні дані, зокрема дані банківських рахунків і карток. Таку інформацію вивуджують під виглядом необхідної для покупок або з перспективою отримання заохочення чи винагороди. Загалом, правоохоронцям відомо більше десятка способів, до яких вдаються шахраї, щоби заволодіти номером картки і кодом.

«На початку цього року був затриманий колишній працівник банку, який, звільняючись, прихопив базу даних і тривалий час надзвонював пенсіонерам. Під приводом планової заміни пенсійних карток він дізнавався у них номери рахунків і пін-коди. І знімав гроші», - повідомив Віктор Максимів. Це типове шахрайство, адже банківські працівники не мають права вимагати у клієнтів дані їхніх рахунків і доступ до них. Банки ніколи не ведуть фінансові перемовини по телефону, не проводять опитування та лотереї, не надають додаткові пропозиції, застерігає правоохоронець. Для розмови по суті клієнтів завжди викликають у банківське відділення.

Окрім дзвінків та замовлень в інтернет-магазинах, варто остерігатися несподіваних листів на електронну пошту. Наприклад, таких, які вітають вас як мільйонного відвідувача веб-сайту, переможця конкурсу e-mail адрес, володаря прекрасної подорожі за смішною ціною, переможця лотереї з машиною чи квартирою, учасника рекламної акції. Або пропонують супервигідний кредит, планшетний ПК чи якийсь приз, обіцяють швидкі й прості способи заробітку чи працевлаштування, «халявну» офісну і побутову техніку - начебто для тестування, чудодійні оздоровчі препарати чи надприбуткові інвестиції – і все це в обмін на форму з персональними даними.

Налагодити розсилку подібних сміттєвих повідомлень (spam) досить легко і дешево. Тому її широко використовують шахраї для пошуку жертв своїх махінацій. Частка спаму в загальному обсязі електронних листів становить близько 50%, оцінила компанія Яndex. Аналітики Rambler вважають, що спамерство витрушує кишені споживачів щорічно на 200 млн. доларів. «Смс-повідомлення на мобільний телефон, листи на робочу і домашню електронну адресу з пропозицією вказати чи підтвердити номер картки та пін-код, її термін дії і кодове слово повинні одразу насторожити власників карток», - попереджає Віктор Максимів.

Якщо вам обіцяють виплатити виграш або винагороду на картковий рахунок і при цьому просять надати дані вашої картки (номер, термін дії, три останні цифри на смузі для підпису) - це також шахрайство, наголошує міліціонер. У цьому випадку варто ставити зустрічні питання, радить він. Зазвичай зловмисники не готові відповідати, вони губляться, починають плутатися, неадекватно себе поводити. «Іноді навіть нецензурно лаються. Або кидають трубку і більше не відповідають на дзвінки», - підсумовує Віктор Максимів. Захиститися від шахраїв в інтернеті можна, впевнений правоохоронець, якщо знаєш, куди вони закинули гачок.



Джерело статті: «Галицький Кореспондент»

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини