Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
У Житомирі зафіксовано 17 незаконних точок продажу сигарет

У Житомирі зафіксовано 17 незаконних точок продажу сигарет

28-05-2015
Представники МГО «Сучасний Формат» спільно з ЖОВМГО «Молодь Демократичного Альянсу» провели моніторинг місць незаконної торгівлі сигаретами у Житомирі.

За результатами громадського моніторингу пунктів незаконної торгівлі, проведеного в Житомирі у квітні-травні 2015 р., проблема незаконної торгівлі є справді дуже помітною і масовою.

Громадські активісти перевірили територію центральних вулиць міста та найбільших ринків. Було виявлено, що:

незаконна торгівля тютюновими виробами була присутня в 17 місцях;
у всіх місцях продажу реалізація сигарет здійснюється здебільшого поштучно;
під час продажу торгівці не перевірять вік покупця.
Місця стихійної торгівлі сигаретами восновному розташовані на зупинках, біля торгових комплексів, місць відпочинку, в районі ринку.

«Акція присвячена Всесвітньому дню без тютюну, який відзначає міжнародна спільнота щорічно 31-го травня для актуалізації проблеми згубного впливу споживання тютюну на здоров’я людей. Саме цьогоріч ВООЗ закликає уряди та громадськість докласти зусилля задля вирішення питання незаконної торгівлі тютюновими виробами», – каже Жанна Соловйова, голова правління МГО «Сучасний Формат»

Законодавство України передбачає відповідальність за порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами. Так, згідно частини 1 статті 156 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Роздрібна або оптова, включаючи імпорт або експорт, торгівля спиртом етиловим, коньячним або плодовим або роздрібна торгівля алкогольними напоями чи тютюновими виробами без наявності ліцензії або без марок акцизного збору чи з підробленими марками цього збору - тягне за собою накладення штрафу від п'ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі та виручки, одержаної від продажу предметів торгівлі». Це означає, що до осіб, які порушують зазначену статтю мають застосовуватися штрафи у розмірі від 810 до 3400 грн, а товар та гроші від продажу мають бути конфісковані.

Частина 2 статті 156 КпАП визначає відповідальність за продаж тютюнових виробів особі, яка не досягла 18 років. Порушення цієї статті тягне за собою відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від 510 до 1700 грн.

Окремо відповідальність передбачена за торгівлю алкогольними напоями або тютюновими виробами з рук. При цьому не має значення наявність та дійсність акцизних марок тощо. Так, ч. 3 статті 156 визначає не лише штраф у розмірі від 510 до 850 грн., але й передбачає конфіскацію предметів торгівлі. За повторне порушення ч. 1 або ч. 3 ст. 156 КпАП порушники мають сплачувати від 2550 до 4250 грн., а товар вилучається. Крім того, Законодавство України покладає контроль за порушення правил торгівлі тютюновими виробами на органи внутрішніх справ. Уповноважені посадові особи органів внутрішніх справ, згідно статті 255 КаАП при виявлені правопорушення зобов’язані скласти протокол.

Відповідно до звіту Всесвітньої митної організації (ВМО) щодо незаконної торгівлі у 2013 р. Україна, як країна походження незаконних сигарет, займала 2 місце у світі за кількістю конфіскованих партій сигарет. У 2012 році було виявлено 260 випадків конфіскації сигарет з України, а у 2013 році ця цифра зросла до 476 випадків.

Головна причина контрабанди – це різниця в податкових ставках різних країн. В країнах ЄС тютюнові податки набагато вище, ніж в Україні і постійно зростають. Проте в звіті Project Sun агентства KPMG, оплаченого тютюновими компаніями, зазначено, що рівень продажу неоподаткованих сигарет в 27 країнах ЄС в 2007-2013 роках зменшився з 91 млрд. сигарет до 87 млрд. сигарет.

Довідково:

28-го травня представники коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» провели акцію під Міністерством внутрішніх справ України, де представили результати громадського моніторингу наявності незаконної торгівлі сигаретами в Києві. Громадськість та експерти звернулись до керівництва МВС із вимогою припинити незаконну торгівлю тютюновими виробами.

Акція присвячена Всесвітньому дню без тютюну, який міжнародна спільнота відзначає щорічно 31-го травня для актуалізації проблеми згубного впливу споживання тютюну на здоров’я людей. Тютюн визнаний вбивцею номер один у світі із кількістю жертв у 6 мільйонів людей щороку. Цьогоріч ВООЗ закликає уряди та громадськість на міжнародному рівні докласти зусиль задля вирішення питання незаконної торгівлі тютюновими виробами.

Джерело статті: 0412

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини