Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Як житомирський нардеп продає безпілотники українській армії. Розслідування програми «Наші гроші»

Як житомирський нардеп продає безпілотники українській армії. Розслідування програми «Наші гроші»

19-06-2018
Ще 2015 року депутат від Блоку Петра Порошенка Борислав Розенблат пообіцяв налагодити промислове виробництво розвідувальних дронів на базі Житомирського військового інституту, якщо Кабмін дасть йому мільярд. Мільярд він не отримав, тож тепер постачає українській армії безпілотників з Житомирського залізобетонного заводу.

Про армійські беспілотники від нардепа йдеться у програмі «Наші гроші», яка 18 червня вийшла в ефірі на «24 канал».

Військова безпілотна авіація в Україні починалася із не військових іграшок. Першими безпілотниками на фронті були дешеві цивільні дрони. Але саме гостра потреба відповідних дронів сприяла тому, що в Україні почало розвиватися виробництво серйозних іграшок. Отак конструювання і виробництво дронів стало бізнесом, а закупівля цих конструкцій отримала окремий рядок у державному оборонному замовленні з багатьма державними нулями.

«Цим питанням займався я ще в 2014 році до того як стати нардепом. Я ще тоді звернув увагу на те, що Україна взагалі не має своїх безпілотних апаратів. Я знайшов команду і інвесторів, які вклали гроші в цей проект і він вже напротязі 4 років впроваджений», – прокоментував Борислав Розенблат.

2018 року в державне оборонне замовлення потрапили безпілотники «Hawk» (в перекладі – Яструб) від компанії його дружини Жанни Розенблат. Варто додати, що Міноборони щороку закуповує не більше 5 різних марок безпілотників, і розенблатівська фірма з’явилася у закупівельних планах першою.

«Я думаю, що вона потрапила в ці списки тяжкими стараннями дуже розумних людей. Я думаю, що учасники ринків знають про цей комплекс, і вони знають, що він найкращий», – заявив нардеп Розенблат.

Продаж безпілотників армії відбуваються без відкритих тендерів, рішення приймаються за зачиненими дверима. З одного боку, вся ця система обґрунтована, адже йдеться про йдеться про закупівлю техніки для армії. Але за роки такої активної роботи у такій вузькій справі про розенблатівські «Hawk» у Дніпрі взагалі нічого не чули, як і про їх фірму.

«Загалом, державне оборонне замовлення – це тривалий і складний процес планування і закупівлі Міністерством оборони різних товарів для ЗСУ. Для українського виробника головним є пройти визначальні відомчі випробування. Перші демонстаційні випробування безпілотника «Hawk» випробувальний центр проводив на весні 2016 року. Їх результати опублікували: польоти пройшли не дуже вдало, безпілотник падав... Інформації про те, з чого складається безпілотний комплекс «Hawk» мало: скупі дані на сайті виробника і відповіді на наші запити у Міноборони. З них ми знаємо, що цей безпілотний комплекс «Hawk» має стандартний комплект, але, як нам зазначили експерти, такі комплекти не можуть складатися лише з двох планерів, як у «Hawk», їх має бути мінімум 3. Також додамо, що ціна за безпілотний комплекс «Hawk» – 9 мільйонів за один комплект, але принциповіше те, що ціна формується на конкурентних ринках», - йдеться у програмі.

Більше деталей справи Розенблата щодо безпілотних комплексів – дивіться у програмі



На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини