Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини

П´ять найцікавіших фільмів Лондонського кінофестивалю. ВІДЕО

12-10-2012
Головний британський кінофорум штурмуватимуть мультиплікаційні собаки-зомбі, релігійні фанатики і, як мінімум, одна українська красуня

У середу, 10 жовтня, стартував один із найстаріших європейських кіноконкурсів – 56-й Лондонський кінофестиваль (BFI London Film Festival). Захід відомий, перш за все, тематичними розділами, присвяченими новинкам британського і французького кінематографу, а також європейського і світового кіномистецтва. На нинішньому кінофорумі представлені повнометражні, документальні, короткометражні, анімаційні й архівні картини з 60 країн світу.

За традицією, пропонуємо підбірку п´яти найцікавіших фільмів масштабного кінофестивалю.

Недитячий мультфільм про воскреслу собаку

П´ять найцікавіших фільмів Лондонського кінофестивалю. ВІДЕО

Кадр із мультфільму «Франкенвіні»


За багатолітню історію фестиваль ще ніколи не відкривався анімацією. Але нинішнього року організатори вирішили відійти від традицій – кінофорум відкриється анімаційним фільмом «Франкенвіні», знятим одним із найбільш іронічних і винахідливих голлівудських режисерів Тімом Бертоном. Показ анімації стане європейською прем´єрою і транслюватиметься в кількох кінотеатрах одночасно.
«Франкенвіні» вельми незвичний, а прихильники традиційної диснеївської анімації його можуть назвати таким, що навіть шокує.

Відмінною рисою мультфільму від звичної анімації є, перш за все, чорно-біла колірна гамма, що додає ще більше «готичності» і без того похмурій картинці. Втім, така естетика цілком з´ясовна, враховуючи сюжет мультика: у маленькому місті не по роках розумний хлопчисько-вчений залишився без свого найкращого друга – собачки Бублика, загиблого під колесами автомобіля. Відважний експериментатор кидає виклик смерті й за допомогою технологій добивається неможливого – оживляє щеня. Радості героя немає меж, на відміну оточуючих, яких Бублик-зомбі чомусь лякає. Отже, за прихильність сусідів двом друзям ще доведеться як слід поборотися...
Фільм знятий у кращих традиціях Бертона: вдосталь комічних і мелодраматичних ситуацій, приправлених доброю порцією похмурого гумору. Словом, ідеальне сімейне кіно, що чудово пасує для відкриття солідного фестивалю.



Наші люди в столиці Великої Британії

П´ять найцікавіших фільмів Лондонського кінофестивалю. ВІДЕО

Кадр із фільму «Будинок із башточкою»


Цього року на Лондонському кінофестивалі буде показаний український фільм «Будинок із башточкою» молодого вітчизняного режисера Єви Нейман. Картина буде представлена в категорії «Подорож». Сценарій до фільму написаний за однойменним автобіографічним оповіданням Фрідріха Горенштейна. Варто відзначити, що для Нейман це вже друга екранізація твору Горенштейна. Першою стала художня стрічка «Біля річки» 2007 року.

«Будинок із башточкою» – це трагічна історія восьмилітнього хлопчика, котрий повертався із мамою з евакуації в рідне місто. Дія фільму відбувається в 1944 році. На півдорозі додому на невідомому полустанку їх знімають з поїзда, оскільки мати хлопчика захворює на тиф і незабаром помирає. Дитина залишається наодинці зі своїм горем, серед чужих людей, яким немає до нього справи. Довірившись незнайомцям, хлопчик продовжує свій шлях додому. Все, що він запам´ятав про місце, де померла його мама: на привокзальній площі стоїть старий будинок із башточкою.

Акторський склад фільму просто першокласний: Альберт Філозов, Катерина Голубєва (роль у «Будинку із башточкою» стала останньою для цієї чудової російсько-французької актриси), Михайло Векслер, Віталій Лінецький, Марія Поліцеймако. На особливу увагу заслуговує головний герой фільму – дев´ятирічний вихованець одеського інтернату Дмитро Кобецькой.

Фільм у властивій Нейман манері побудований на емоційно насичених, ударних моментах. Мабуть, загалом його можна вважати кращим за її дебютну стрічку «Біля річки». Підтвердженням цьому є приз міжнародного кінофестивалю в Карлових Варах у конкурсній програмі «Від Сходу до Заходу».



Гостросюжетна головоломка від російського режисера

П´ять найцікавіших фільмів Лондонського кінофестивалю. ВІДЕО

Кадр із фільму «Розповіді»


Участь пострадянського кіно на Лондонському фестивалі не обмежується показом української картини. Так, фільм «Розповіді» росіянина Михайла Сегала увійшов до спеціальної програми фестивалю. Одне з головних достоїнств картини – витіювата сюжетна структура.

Свіже творіння молодого письменника потрапляє в літературне видавництво і таємничим чином починає впливати на життя будь-кого, хто відкриє рукопис і прочитає хоч би одну сторінку. Чотири розповіді з рукопису – це окремі історії, що розділяють фільм на частини: «Світ кріплення», «Круговий рух», «Енергетична криза» і «Розгориться полум´я». Новела «Світ кріплення» в 2011 році отримала головний приз у конкурсі фестивалю «Кінотавр», а в 2012-му весь фільм «Розповіді» був нагороджений дипломом Гільдії кінознавців і кінокритиків РФ «Білий Слон».

Загалом, картина знята досить звично для сучасного російського кіно: кліповий монтаж, перенасичена колірна гама, а сама гра акторів дуже вже передбачувана. Проте заради справедливості варто відзначити, що слабкі сторони компенсуються драматургічним талантом Сегала: у фільмі вистачає смішних ситуацій, дотепних діалогів і, головне, непередбачуваних сюжетних перипетій.



Мистецтвом по терору

П´ять найцікавіших фільмів Лондонського кінофестивалю. ВІДЕО

Кадр із фільму «Операція «Арго»


Одним із фаворитів кіноогляду є стрічка «Операція «Арго» – політичний трилер відомого актора, а зараз і режисера Бена Аффлека. «Операція…» розповідає про порятунок шести американських дипломатів, узятих в полон релігійними фанатиками в Тегерані. Головну роль виконує сам му Бен Аффлек.

Сценарій подібних фільмів писати не так уже і складно, адже це той випадок, коли життя саме підкидає такі повороти сюжету, які не здатен придумати навіть найдосвідченіший сценарист. В основу картини лягли реальні події, що відбулись під час ісламістської революції в Ірані у 1979 році. Фанатики штурмують посольство США в Тегерані й беруть у заручники 52 американці. Проте шістьом дипломатичним працівникам удається знайти притулок в будинку канадського посла. Втім, революціонерів, що втратили будь-яку пошану до міжнародного права, це не зупиняє, і громадянам США загрожує подальше виявлення і вбивство.

І тут у гру вступає агент ЦРУ Тоні Мендес, якого і грає режисер фільму. Він пропонує план евакуації, що межує із фантастикою: уряд США повинен переконати іранських бойовиків, що шість згаданих заручників – члени знімальної групи фільму під назвою «Арго». Для того щоб дипломати стали абсолютно іншими особами, в справу вступають професійний гример Джон Чемберс (Джон Гудмен) і кілька досвідчених сценаристів і письменників, включаючи редактора коміксів Джека Кербі (Майкл Паркс).

Сказати, що фільм захоплює – це не сказати нічого. Адже «Арго» – справжнє американське кіно в кращому сенсі слова. На кінофестивалі в Торонто, де відбулася прем´єра картини, знімальна група удостоїлася 10-хвилинних оплесків залу, що встав, а іменитий кінокритик Роджер Еберт назвав «Арго» переможцем прийдешніх оскарівських перегонів.



Похмура комедія про кіношників і викрадачів собак

П´ять найцікавіших фільмів Лондонського кінофестивалю. ВІДЕО

Кадр із фільму «Сім психопатів»


Одним із найцікавіших фільмів, представлених на фестивалі, є «Сім психопатів» ірландця Мартіна МакДонаха. Останній прославився в 2008 році, коли на екрани вийшла одночасно смішна і трагічна картина «Залягти на дно в Брюгге». «Сім психопатів» явно тяжіють до жанру чорної комедії.

Сценарист Марті (Колін Фаррелл) мріє дописати сценарій фільму «Сім психопатів». Його найкращий друг, безробітний актор Біллі (Сем Рокуелл), промишляє викраданням собак і готовий допомогти Марті за будь-яку ціну. Приятель Біллі та партнер по його кримінальних авантюрах Ганс (Крістофер Уокен) – релігійна людина з темним минулим.

Але одного дня Біллі й Ганс викрадають неправильного собаку – улюбленого пса гангстера Чарлі (Вуді Харрельсон), який настільки неврівноважений, що здатен не замислюючись убити людину. А вже за крадіжку чотириногого друга – й поготів. Завдяки чому фільм вийшов не лише смішним до неможливості, але місцями навіть страшнуватим.

Слід додати, що зоряний акторський склад цікавий і ще одним примітним виконавцем. Точніше, виконавицею – українкою-красунею Ольгою Куриленко, в кінематографічному минулому – єдиною дівчиною Бонда, яку вмілому суперагентові так і не вдалося спокусити.


Автор статті: Дмитро Десятий

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини