Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
У центрі Житомира помер чоловік
У центрі Житомира помер чоловік

У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • У центрі Житомира помер чоловік
    У центрі Житомира помер чоловік

    У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

Новини
"Раша бед і бай бай" – у Національному музеї Тараса Шевченка відкрився арт-проект "Ми просто йшли..."

"Раша бед і бай бай" – у Національному музеї Тараса Шевченка відкрився арт-проект "Ми просто йшли..."

30-06-2014
З нагоди 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка, 27 червня о 18:00 в київському Національному музеї Тараса Шевченка відкрилася виставка "Ми просто йшли...". Працювали над створенням експозиції українські художники - Петро Бевза та Микола Журавель.

"На ідейному рівні почалося все це безпосередньо з Тараса Григоровича Шевченка. Український інститут Америки і його директор Волтер Гойдиш оголосили конкурс на створення проекту до ювілею з народження Кобзаря і ми його виграли. Так експозиція була представлена в Нью Йорку. Міністерство культури України, і зокрема державний Центр розвитку сучасного мистецтва допомогли організувати експозицію тут. Відверто, нам вперше допомагають так багато щирих і зацікавлених людей, от як на Майдані. Це дуже важливо і надзвичайно приємно." – каже Петро Бевза - А для мене це взагалі особливий проект. Моя бабуся знала на пам'ять Кобзаря, замість ікони в хаті висів портрет Тараса Шевченка. Український інститут Америки запропонував проект на конкретну тематику, потім люди вийшли на Майдан і сказали - треба робити ."

"Чому саме Шевченко? Тарас Григорович - не просто історична особистість чи творець, Шевченко - це культурний код, психотип, соціально-антропологічний міф", - пояснює тематику проекту його куратор Микола Скиба.

"При виборі назви не довелось навіть вигадувати ніяких концепцій. Т.Г. Шевченко наприкінці життя написав 3 твори - "Доля", "Муза" і "Слава". В одному з них є такі слова " Ми просто йшли; У нас нема зерна неправди за собою" - це і стало основним лейтмотивом виставки і її назвою" – згадує Петро Бевза.

Вперше експозицію презентували 26 березня 2014 року в Українському Інституті Америки в Нью-Йорку. "Американці та і не тільки, були в щирому захваті від нас. Гості оцінили експозицію дуже позитивно і розділили ту ідею яку ми намагалися донести. Дізнавшись що ми з України, таксист навіть безкоштовно довіз нас, сказав що "Раша бед і бай бай". Взагалі, в Нью-Йорку виставка співпала з асамблеєю ООН, зараз з підписанням договору про асоціацію, це мабуть символічно. " – згадує художник про презентацію виставки в Америці.

Тут у Києві представлено живописні серії Петра Бевзи "Канівська проща" та добірки графічних творів Миколи Журавля "Шевченко — сучасник". Всього 12 картин і один артоб'єкт.

Наприкінці презентації згадали про сумісність бізнесу і мистецтва, так як серед організаторів мистецької виставки є приватні компанії.

"Давайте згадаємо Дієго Веласкеса, який був придворним художником королів. Це я до того, що якщо люди хочуть показати те, що створив художник аудиторії і допомагають йому в цьому, треба тільки вітати такі починання. А от мистецтво і політика, мабуть, ніяк не пов'язаці, це інше. " – зазначає Петро Бевза.

Усі охочі зможуть відвідати виставку до 27 липня у Національному музеї Тараса Шевченка.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини