Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Українців після смерті розбиратимуть на органи

Українців після смерті розбиратимуть на органи

17-11-2012
МОЗ передало в Раду законопроект, що дозволяє використовувати органи українців після їх смерті, якщо вони не написали відмови від цього за життя.

Як пише газета "Сегодня", законопроект був розроблений Міністерством охорони здоров'я і два тижні тому переданий у Верховну Раду.
"Зараз його вивчає парламентський комітет з охорони здоров'я. Потім він повинен передати його на розгляд Ради. Але думаю, що це буде вже при новому скликанні", - сказав виданню директор Координаційного центру трансплантації органів, тканин і клітин МОЗ Руслан Салютін.

Головний трансплантолог МОЗ Олександр Никоненко пояснив, що в Україні 7 центрів трансплантації готові до постійної роботи, але трупне донорство практично блоковане.

"У нас в країні роблять сотню пересадок нирок на рік, одну - серця, і 12-14 - печінки. При цьому щорічно трансплантації нирки потребують більше 2000 чоловік, печінки - близько 1000, серця - 500-700", - пояснює він.

Никоненко відзначив, що зараз після смерті людини згоду на пересадку її органів повинен дати родич, але він перебуває у важкому психологічному стані, і найчастіше відмовляє.

За його словами, при розробці закону автори орієнтувалися на досвід Росії, Білорусі, Італії, Австрії.

Після прийняття закону всі українці стануть потенційними донорами. Їм 2 місяці будуть роз'яснювати, що вони можуть відмовитися від здачі органів: для цього треба буде написати заяву і віднести в поліклініку за місцем проживання, або навіть відправити електронною поштою Держслужбі з трансплантації. Це відомство створить єдиний реєстр відмовників, а також контролюватиме роботи по забору органів і пошук потенційних донорів.

У лікарнях працюватимуть фахівці, які підшукуватимуть потенційних донорів у відділеннях реанімації та інформуватимуть про них центри по забору органів.

"Якщо консиліум лікарів в лікарні констатує смерть мозку пацієнта, то після бесіди з родичами органи людини зможуть вилучити", - відзначає Никоненко і додає, що навіть після прийняття закону родичі зможуть заборонити забирати органи у померлих.

Трансплантолог визнає, що в Україні населення дуже негативно ставиться до презумпції згоди, і тому потрібно, щоб відомі люди - спортсмени, політики, зірки - публічно підтримали законопроект.

За словами медичного адвоката Людмили Солоп, закон може бути корисний, але треба дивитися, які в ньому передбачать механізми проти зловживань. Серед можливих ризиків - те, що трансплантологія передбачає не тільки пересадку внутрішніх органів, але і сухожиль, м'язів, шкіри. Тобто людину зможуть просто розібрати на органи, і родичам навіть нічого буде поховати.

Ще один ризик, про який кажуть юристи - неякісні органи для трансплантології та процвітання "чорного" ринку органів.

Автори закону запевняють, що такі зловживання будуть неможливі завдяки суворому контролю. "У нас в країні чорна трансплантологія в принципі неможлива", - запевняє Никоненко.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини