Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
У Житомирі поліція затримала жінку за продаж гуманітарних автомобілів для ЗСУ
У Житомирі поліція затримала жінку за продаж гуманітарних автомобілів для ЗСУ

Поліцейські викрили подружжя з Житомирщини,...

  • У Житомирі поліція затримала жінку за продаж гуманітарних автомобілів для ЗСУ
    У Житомирі поліція затримала жінку за продаж гуманітарних автомобілів для ЗСУ

    Поліцейські викрили подружжя з Житомирщини,...

  • Сьогодні свій День народження святкує відома українка Ліна Костенко
    Сьогодні свій День народження святкує відома українка Ліна Костенко

    У Житомирі, Україні та й...

  • У Житомирі почали продавати черемшу
    У Житомирі почали продавати черемшу

    На Житньому ринку у Житомирі...

  • Про складну ситуацію проживання переселенців у “червоній лікарні” Хорошева
    Про складну ситуацію проживання переселенців у “червоній лікарні” Хорошева

    Більшість з нас нещодавно бачила...

Новини

З 1січня у нотаріусів нові повноваження

17-12-2012
З 01 січня 2013 року набирає чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення та спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок та речових прав на нерухоме майно», який, зокрема, вносить зміни до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та до Закону України «Про нотаріат», згідно яких нотаріуси визначаються, як спеціальний суб’єкти, на яких покладаються функції державного реєстратора прав власності на нерухоме майно під час вчинення нотаріальних дій з нерухомим майном.
Все нове завжди сприймається з острахом та пересторогою, викликає масу обурень та запитань. Дійсно – запитань дуже багато. Відповіді на більшість з них будуть надані практикою, тобто в процесі роботи.

Але на деякі запитання, найбільш насущні, що хвилюють пересічних громадян спробуємо дати відповіді:
а) Чи потрібно проводити «перереєстрацію» прав на нерухоме майно, якщо права на нерухоме майно вже були зареєстровані до 1 січня 2013 року?
З 01 січня 2013 року Реєстр прав власності на нерухоме майно, Єдиний реєстр заборон відчуження об'єктів нерухомого майна та Державний реєстр іпотек припиняють своє функціонування. Їх замінить Державний реєстр прав.
Втім, права на нерухоме майно та їх обтяження, що були зареєстровані до 01 січня 2013 року, визнаються державою, якщо їх реєстрація була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення цих прав, або якщо відповідне законодавство не передбачало проведення державної реєстрації цих прав.
В обов’язковому порядку «перереєструвати» право на нерухомість необхідно тільки в разі, якщо виникла необхідність її відчуження. В такому випадку «перереєстрацію» речових прав на нерухоме майно проводитиме нотаріус, який перевірить інформацію в реєстрах і перенесе її у Державний реєстр прав.
У разі, якщо ви не маєте наміру вчиняти дії з нерухомим майном державна реєстрація прав у Державному реєстрі прав проводиться за бажанням власника чи користувача.
б) Чи потрібно платити за проведення «перереєстрації» речових прав на нерухоме майно в Державному реєстрі прав?
Відповідно до законодавства у сфері державної реєстрації прав фізичні та юридичні особи звільняються від сплати державного мита за проведення державної реєстрації прав, які виникли та були зареєстровані до 01 січня 2013 року, тобто за проведення «перереєстрації» речових прав в Державному реєстрі прав.
в) Скільки коштуватиме відтепер проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та надання витягів з Держреєстру речових прав на нерухоме майно?
Стягнення вказаної плати передбачено статтею 29 Закону, якою встановлено, що за проведення державної реєстрації прав та їх обтяжень сплачується державне мито. Натомість розмір та порядок використання плати за надання витягів з Державного реєстру прав встановлюються урядом.
Проектом закону про внесення змін до Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито» (щодо ставок за проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно), зареєстрованим у Верховній Раді (№ 8296 від 24.03.2011), передбачено, що за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно справлятиметься державне мито в розмірі 7 (семи) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що на сьогодні становить 119 гривень. За державну реєстрацію речового права на нерухоме майно або його обтяження передбачається стягнення державного мита в розмірі 3 (трьох) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян
Що стосується плати за витяг з Державного реєстру прав, то її розмір наразі визначається з урахуванням витрат, пов’язаних зі створенням, впровадженням та матеріально-технічним забезпеченням роботи даного реєстру та мережі доступу до нього.

г) Що потрібно для посвідчення договору відчуження (купівлі-продажу, дарування) нерухомого майна?
На сьогодні згідно діючого законодавства для здійснення операції з відчуження нерухомого майна особам необхідно декілька разів відвідувати бюро технічної інвентаризації та звертатися до нотаріуса за посвідченням відповідного правочину.
Тобто, спочатку власник нерухомого майна звертається до бюро технічної інвентаризації для того, що б провести технічну інвентаризацію майна та отримати витяг з Реєстру прав власності на нерухоме майно. Документ, що посвідчує право власності на відповідне нерухоме майно, технічний паспорт, отриманий в результаті технічної інвентаризації майна, та витяг з Реєстру прав власності на нерухоме майно подаються нотаріусу для нотаріального посвідчення договору відчуження. У результаті вчинення нотаріальної дії нотаріус проводить державну реєстрацію відповідного договору в Державному реєстрі правочинів. Після отримання нотаріально посвідченого договору набувач має звертатися до бюро технічної інвентаризації для проведення державної реєстрації його права власності на придбане нерухоме майно.
З 01 січня 2013 року для здійснення операції з відчуження нерухомого майна особам необхідно буде звернутися виключно до нотаріуса, маючи при собі документ, що підтверджує право власності на нерухоме майно, паспорт, довідку про присвоєння ідентифікаційного номера та висновок про експертну оцінку нерухомого майна, яке відчужується. Так, нотаріус перевірить належність відчужувачу нерухомого майна на праві власності в реєстрі, який зараз ведуть бюро технічної інвентаризації (Реєстр прав власності на нерухоме майно); проведе державну реєстрацію прав відчужувача в «новому» Державному реєстрі прав; посвідчить договір відчуження відповідного нерухомого майна та на підставі нього проведе державну реєстрацію права власності на нерухоме майно набувача.
При цьому з 1 січня 2013 року державна реєстрація договору в Державному реєстрі правочинів здійснюватися не буде, оскільки за таких умов відбувалася б подвійна реєстрація одних і тих самих прав.
Що стосується бюро технічної інвентаризації, то останні здійснюватимуть технічну інвентаризацію об’єктів нерухомого майна у випадках, передбачених законодавством.

Сподіваємось, що з 01 січня 2013 року процедура державної реєстрації прав стане простішою та зручнішою для власників, користувачів нерухомого майна.



З повагою, приватні нотаріуси Віктор Сєтак та Світлана Демецька

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини