Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
Українські депутати купують законопроекти в адвокатських конторах, у помічників і своїх колег

Українські депутати купують законопроекти в адвокатських конторах, у помічників і своїх колег

02-07-2013
В Україні частина народних депутатів нинішнього скликання купує законопроекти і поправки до деяких законів у адвокатських конторах, юридичних фірмах, у чиновників-юристів, помічників колишніх депутатів і своїх же колег - парламентарів, пишуть "Вести".

Вартість документа становить від кількох тисяч гривень до $ 15 тис. Зокрема, великі юрфірми беруть за закон $ 10-15 тис., дрібні юрфірми - $ 8-10 тис., чиновники юруправління Ради - $ 8-10 тис., колишні депутати - $ 2-5 тис., помічники екс-депутатів - $ 1 тис., центри при міністерствах - до 5 тис. гривень.

Як повідомив один з колишніх депутатів, процес законотворчості в Раді за роки сильно змінився.

"У наш час депутати самі писали закони, залучаючи помічників. Наприклад, Олександр Лавринович, Ігор Коліушко, Роман Зварич - автори величезної кількості законів. Зараз "виробництво законів" сильно професіоналізувалось і комерціоналізувалось", - зазначає екс-нардеп.

Він також пояснив, що якщо проект, який складається з маленької поправки, депутати можуть ще написати самі, то великі закони, які можуть серйозно змінити життя України, народні обранці схильні замовляти. За словами джерела в парламенті, на законах заробляють чиновники юруправління парламенту.

"Вам ніхто ніколи не назве їхніх прізвищ. Їх просто називають "писарі". Для продажу використовують готові тексти з минулих скликань, які не зареєстровані або застрягли з різних причин. Їх доопрацьовують і продають. Ціни на закони - такі ж, як ціни на дисертації на юридичні теми, які вважаються найдорожчими - $ 3-10 тис., в залежності від теми", - повідомило джерело.

Депутат від КПУ Оксана Калетник підтвердила, що деякі парламентарії іноді звертаються за подібними послугами.

"Наша фракція сама пише закони на основі звернень громадян в наші приймальні. Але кажуть, що інші нардепи платять навіть по $ 10 тис. за підготовку законопроекту. Це ціла індустрія, вона успішно розвивається, в ній беруть участь колишні нардепи. Продають вже не просто закони, а цілі кодекси", - зазначила Калетник.

В самому парламенті написанням законів займаються помічники екс-депутатів.

"До мене підійшов у парламенті молодий чоловік і представився помічником відомого депутата минулого скликання. "Мій шеф написав купу законів. Але не всі наші напрацювання використані. Закони коштують -3 тис. Це коштує дорожче, але для вас ми зробимо знижку", - сказали мені. Але для мене і це дорого, і я пишу закони сам", - розповів депутат від "Батьківщини" Олександр Бригинець.

У Раді кажуть, що досвідчені нардепи пишуть для "молодих" законів за гроші. У кулуарах серед імен "писарів" назвали Сергія Терьохіна.

"Нардеп пише іншому нардепу закони за гроші? Це сюрреалізм. Якщо б мені хотілося займатися бізнесом, використовуючи свої мізки, навіщо мені тоді йти в народні депутати? Був, правда, випадок місяць тому, коли до мене звернувся один із нардепів. Почалися проблеми з гуманітаркою на кордоні, і він попросив мене щось зробити. Я написав йому проект, це правда. За "блакитне око", - говорить Терьохін. - Але є й такі нардепи, хто звертається до адвокатських контор, щоб ті писали їм закони".

Зазначимо, крім досвідчених парламентаріїв і помічників закони також пишуть і різноманітні центри законодавчих ініціатив, які працюють на гранти.

Так, закон про адмінпослуги підготував центр Ігоря Коліушка. У кулуарах Ради розповідають також про одного з помічників нардепа від Партії регіонів Василя Орленко, який офіційно є автором 35 законопроектів.

"Це просто унікум, який міг з сьогодні на завтра видати досить серйозний текст, отримуючи при цьому зарплату помічника і премії. Але його працю ніхто не крав, його прізвище звучить у проектах", - говорять в парламенті.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини