Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
    Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

    Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • У центрі Житомира помер чоловік
    У центрі Житомира помер чоловік

    У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

Новини
Тягне на солодке? Організму бракує хрому...

Тягне на солодке? Організму бракує хрому...

04-09-2013
Іноді, щоб позбутися зайвої ваги, вилікуватися від гіпертонії і не допустити виникнення цукрового діабету, достатньо переглянути своє меню

Не відмовляєте собі у задоволенні поласувати свіжою випічкою та цукерками? Заміняєте повноцінні обіди тістечками? Підсолоджуєте каву і чай кількома ложечками цукру?

Те, що ласуни ризикують захворіти на цукровий діабет, медики називають перебільшенням.
Такі погрішності у дієті не провокують хворобу, а лише вказують на нестачу хрому. Саме цей мікроелемент разом з інсуліном допомагає організму “обробити” цукор та “тримає у вузді” процеси, які дають поштовх розвитку гіпертонії, атеросклерозу, ожиріння, серцево-судинних
захворювань...

У присутності хрому організм потребує менше інсуліну. Якщо ви — діабетик і не можете “збити” цукор, можливо, причина криється не у поганому харчуванні, стресах, недієвих ліках чи недостатніх фізичних навантаженнях. Науковці переконують: якщо рівень хрому в організмі підтримуватиметься на сталому рівні, діабет... взагалі не розвинеться!

Цей мінерал відповідає за цілісність структур РНК і ДНК, зберігаючи інформацію у генах у незмінному вигляді. Не може обійтися без хрому і щитовидна залоза, адже цей мікроелемент здатен заміщати йод.

Беручи участь у регуляції ліпідного обміну, хром не дає “поганому” холестерину відкластися у судинах — розщеплює його та виводить з організму. А ось “хороший” холестерин у присутності хрому, навпаки, накопичується!

Хром — елемент, який відповідає за підтримку нормальної ваги, нормалізує вуглеводний обмін і допомагає організму “травити” жир. А ще - зміцнює кісткову тканину, не даючи розвинутися остеопорозу, знижує артеріальний тиск, запобігаючи гіпертонічній хворобі, “зчеплює” та виводить токсини, радіонук-ліди і солі важких металів.

На добу людина потребує від 50 до 200 мкг хрому. Але 200 мкг — це максимум, у великих дозах хром — токсичний. Найкраще засвоюється з їжею. Якщо приймати синтетичні препарати і продовжувати їсти рафіновані продукти, очищені від усього корисного, ефекту не буде.

“Хром міститься у пивних дріжджах і печінці, тому хоча б раз на тиждень намагайтеся включати ці продукти у своє меню. Щодня їжте хліб з борошна грубого помелу та свіжі овочі. Кілька разів на тиждень — твердий сир, курятину, яловичину. Готуйте хромомісткі продукти у посуді з нержавіючої сталі, - радить лікар-дієтолог Юрій Дар’ян. - Діабетики, вагітні, жінки, що годують грудьми, люди, старші за 45 років, потребують більше хрому. Велика кількість цього мікроелементу міститься у перловій каші, крабах, устрицях, рибі, креветках, яйцях, кукурудзяній олії. З овочів рекомендую надавати перевагу капусті, редисці, буряку та помідорам; з фруктів — яблукам, винограду, сливам; з ягід — вишням, чорницям, журавлині, обліписі, горобині. Хромом збагачено чимало лікарських рослин — гінгко білоба, сухоцвіт, меліса тощо. Однак перед тим як розпочати “хромотерапію”, проконсультуйтеся з лікарем — неправильно підібрані лікарські трави, неточні дози можуть нашкодити здоров’ю, а на деякі продукти може виникнути алергія”.

Хром може надходити з їжею у достатній кількості, але не затримуватися в організмі. Наприклад, під час вагітності, коли мало не ціла “порція” корисного мінералу дістається плоду. Або якщо основу раціону людини становлять білий хліб, солодощі і макарони. Також хром погано засвоюється, якщо людина важко працює фізично.

Основні ознаки дефіциту хрому: швидка втомлюваність, розлади сну, надмірна тривожність, часті головні болі, зниження чутливості кінцівок, тремор м’язів. У крові підвищується рівень “поганого” холестерину, виникає атеросклероз Людина починає обростати зайвими кілограмами. Через те, що організму важко дається засвоєння глюкози (особливо у старшому та похилому віці), розвиваються діабет ІІ типу та ішемічна хвороба серця...

Лікар застерігає: на тлі дефіциту заліза та цинку (а така ситуація — не рідкість) хром починає вироблятися більш активно. Існує ризик передозування. А це загрожує запаленням слизових, алергіями, екземами, дерматитами, нервовими розладами і навіть раком. Однак які б зміни на гірше не відбулися з вашим здоров’ям, не займайтеся самолікуванням — проконсультуйтеся з фахівцем!

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини