Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
На Житомирщині вшанували  Олексу СОКОЛОВСЬКОГО

На Житомирщині вшанували Олексу СОКОЛОВСЬКОГО

22-06-2020
Поки лунають всілякі заклики та перестороги щодо посилення карантину, поки політики готуються до чергових виборів, у селі Горбулів Черняхівського району Житомирської області 20 червня 2020-го року відбулася насправді вікопомна подія.

Цього дня у селі зявився пам’ятник Олексі Соколовському – командиру повстанського загону, який діяв у 1918-1920-х роках на теренах нинішньої Житомирської та Київської областей. Олекса Соколовський – найменший із братів у сім’ї Соколовських, які у продовж трьох бурхливих років очолювали боротьбу за визволення України у часи національно-визвольної революції 1917-1921 років. Автор пам ‘ятника – скульптор із Коростишева - Віталій Рожик. На церемонії відкриття пам’ятника у Горбулеві був відомий український письменник, автор низки талановитих історичних творів Василь Шкляр. Саме з – під пера Василя Шкляра у 2014-му році вийшов роман «Маруся» - про те, як сестра отаманів Соколовських (Олексія та Дмитра) Олександра (Маруся) Соколовська, очолювала боротьбу на чолі повстанського загону. До речі, Василь Шкляр вніс свій потужний внесок у справу спорудження пам’ятника Олексі Соколовському, перерахувавши свій преміальний гонорар за премію імені Василя Симоненка у фонд , що оплачував виготовлення пам’ятника командиру повстанців.

На Житомирщині вшанували  Олексу СОКОЛОВСЬКОГО


Спорудження і встановлення пам’ятника на місці поховання Олекси Соколовського – дуже знакова і видатна подія для всієї Житомирщини, а мабуть – і длдя всієї України. Адже село Горбулів донині вважається батьківщиною та епіцентром повстанського руху на Волині та Київщині у 1918-1920-х роках.

Наостанок хотілося б зауважити, що відгомін про відкриття пам’ятника Олексі Соколовськогму у селі Горбулів був дуже невеликим. Жоден із телеканалів України, жоден журналіст із Києва чи Житомира не знав (а відтак – не написав чи не розповів) про важливу подію у справі увіковічнення пам’яті українського патріота Олекси Соколовського. У Житомирі, на «плацу» перед приміщенням обласної адміністрації напередодні пройшли урочистості зі співами та танцями стосовно передачі автомобілів «швидкої допомоги». Подія насправді важлива, хоча співами і танцями подібні церемонії у цивілізованих народів відзначати не прийнято. Але якраз цивілізованість, єдність і зрілість нації зазвичай визначається рівнем пошанування своїх патріотів. Таких, яким був 19- річний юнак, командир загону армії УНР Олекса Соколовський.

На Житомирщині вшанували  Олексу СОКОЛОВСЬКОГО


На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини