Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
Житомирянина вдруге судитимуть за домашнє насильство

Житомирянина вдруге судитимуть за домашнє насильство

20-05-2021
Толерантність, безпека, доброзичливість, взаємоповага та взаємодопомога, вибудовані у законодавчому полі – за такими головними критеріями мають утверджуватися стосунки між людьми у суспільстві у цілому і в сім’ях зокрема. Однак наразі спостерігаються дещо інші тенденції, пов’язані із виявленням таких негативних фактів, як домашнє насильство.

Відтак органами прокуратури цьогоріч серед основних пріоритетів діяльності визначено ще один – вжиття заходів з протидії домашньому насильству, забезпечення ефективного досудового розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із домашнім насильством.

Про це інформує пресслужба прокуратури Житомирської області.

"Так, з початку року у Житомирі виявлено три факти скоєння домашнього насильства, кваліфікованих як кримінальні злочини. За процесуального керівництва Житомирської окружної прокуратури три обвинувальні акти скеровано до суду. Наразі одну справу стосовно 28-річного житомирянина, розглянуто, вироком суду (від 19.02.2021) його визнано винним у скоєнні злочину за ст. 126-1 КК України та призначено покарання у виді обмеження волі строком на 2 роки 6 місяців з іспитовим строком 2 роки. Засуджений систематично вчиняв домашнє насильство стосовно своєї матері, з якою спільно проживає. Зокрема, безпідставно провокував конфлікти, нецензурно висловлювався та погрожував матері фізичним насильством", - йдеться у повідомленні.

Протягом 2019-2020 років за домашнє насильство над матір’ю стосовно так званого «сина» правоохоронцями складено 14 протоколів, які розглянуто судом та притягнуто особу до адміністративної відповідальності.

Однак ні адмінпокарання, ні зазначений вирок суду не змінили поведінки парубка. Вже перебуваючи на іспитовому терміні, скоїв новий злочин: наразі обвинувальний акт 30.03.2021 стосовно повторно вчиненого ним домашнього насильства над матір’ю скеровано до суду для розгляду.
Аналогічні кримінальні правопорушення у Житомирі встановлено і минулого року. Загалом за фактами домашнього насильства у 2020 році зареєстровано 14 кримінальних проваджень за ст. 126-1 КК України, дев’ять з яких розслідувано та скеровано до суду з обвинувальними актами, а стосовно трьох осіб винесено вироки.

Зокрема, кримінальне покарання застосовано житомирянину, який систематично ображав брутальною лайкою свою дружину та погрожував їй фізичною розправою. Двоє інших засуджених вчиняли насильство стосовно своїх сестер, один з них не просто конфліктував та агресивно реагував на будь-які зауваження, а й виганяв рідну сестру з домівки.

З метою посилення протидії злочинам, пов’язаним з домашнім насильством, Житомирською окружною прокуратурою ініційовано створення міжвідомчої робочої групи, головним завданням якої є забезпечення ефективної координації дій органів правопорядку та місцевого самоврядування, діяльність якої поширюється на територію міста та Житомирського району.

З урахуванням викладеного, Житомирська окружна прокуратура закликає, при найменших проявах насильства, відразу звертатися до правоохоронних органів, соціальних служб і громадських організацій та центрів безоплатної правової допомоги, а також за номером телефону урядової гарячої лінії з протидії домашньому насильству – 1547.

Додатково. Відповідно до ст.126-1 КК України - домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи карається громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років. Можуть застосовуватися такі додаткові заходи, як заборона перебування у місці спільного проживання, обмеження спілкування з дітьми, заборона наближення на визначену відстань, листування та телефонні переговори, а також зобов’язання пройти програму для кривдників.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини