Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
Новоград-Волинському – бути!

Новоград-Волинському – бути!

27-05-2022
Місто Новоград-Волинський до 1793 року – місто Звягель.

У складі Польщі містечко Звягель належало князям Любомирським. Після розподілу Польщі у 1793 році місто Звягель було у складі східної Волині, яке потім відійшло до Російської Імперії та за наказом Катерини ІІ від 5 червня 1795 року перейменовано в місто Новоград-Волинський – Новий Град Волинської губернії. Місто Новоград-Волинський стає губернським центром новоствореної Волинської губернії, тобто стає столицею губернії (до складу губернії входили такі великі міста як – Житомир, Рівне. Здолбунів і т. д.). Приналежність міста до Волині було закріплено у назві міста (мотивація на зміни польського коріння).

Після смерті Катерини ІІ імператор Павло І переніс столицю губернії в місто Житомир, а Новоград-Волинський отримав статус – уїзного міста.

Цікаво, що перші згадки про місто Звягель були знайдені в Іпатівському літопису у 1257 році, як місто Галицько-Волинського князівства. У 1340 році Звягель захопили литовські феодали та при цьому було заборонено згадувати прилеглість міста до Галицько-Волинського князівства.

З середини XIV століття Звягелем володіли князі Звягільські. У 1502 році польській князь Олександр подарував місто князю Острозькому. Та у 1507 році було отримано дозвіл побудувати замок, який був побудований приблизно у 1520 році.

До 1569 року великий вплив у розвиток України мали литовські князі, але польська шляхта переконала українську делегацію про перспективу розвитку України у складі Польського Королівства.

Після Люблінської унії, у 1569 році Звягель разом з іншими містами Правобережжя потрапив до влади Польщі та увійшов до складу Луцького уїзду Волинського воєводства. З метою розповсюдження католицизму у 1600 році у місті збудовано костел.

Мешканці міста у 1594-1596 роках брали участь у повстанні під керівництвом Северина Наливайка – за вільну Волинь. У 1648 році був спалений костел, розгромлений замок та мешканці допомагали повстанцям Максима Кривоноса в боротьбі за вільну Україну. Улітку 1648 року прогнали шляхту із міста. На початку 1649 року у Звягелі дислокувалися окремі сотні Чернігівських та Лубенських українських полків під керівництвом Яцкевича. У 1648 році Звягель стає центром Волинського полку, звідціля і назва – Звягельський полк.

Місто у 1701 році було пограбоване князем Радзівілом.

З 1773 року в місті Новоград-Волинський побудований та діяв один з перших в Україні чавунно-ливарний завод. З 1806 року в місті розташовується штаб-квартира Кутузова.

У 1825 році відкрилася приходська школа, а в 1837 році – уїзне Волинське училище.

Тарас Шевченко відвідав місто Новоград-Волинський у 1846 році, йому дуже сподобалися живописні краєвиди. Великий Кобзар увіковічив місто Новоград-Волинський, а не Звягель, у повісті "Варнак".

У місті, станом на 1866 рік, було 4 цегельних заводів, шкіряна, винна та тютюнова фабрики, заводи з виготовлення свічок, Волинський військовий лазарет та міська лікарня, а також багато інших підприємств.

Ось деякі легенди щодо назви міста Звягель

1. Річка Случ, на якій розташоване місто, в давні часи була глибоководною та суднохідною, в районі міста із під води виступали схили. В нічний час кораблі пробивали днища об схили та тонули. Тому у нічний час натягувалися канати з дзвониками. І якщо корабель зачіплювався за канат, то дзвоники попереджували про небезпеку.

2. В місті було багато ковалів та великі запаси залізної руди, постійний передзвін молотів і дав назву місту – Звягель.

3. Звягель – це ім’я коваля, якій мешкав у місті.

Звягель у Іпатіївському літопису – це давньоросійське місто, а місто Новоград-Волинський – вказує на українське походження міста – Новий Град на Волині.

Назва міста – Новоград-Волинський дуже подобалось письменнику Тарасу Шевченку, а також славній поетесі Лесі Українки. У Тараса Шевченка була мрія зробити мальовничу літографію краєвидів нашого міста.

В давнину місто нараховувало 28 вулиць та 8 провулків, 3450 будинків. Центральними вулицями рахувалися – вулиця Корецька, Житомирська, Садова, Лікарняна, Полонська, Гутинська, Тюремна.

В кінці XIX віку в місті з’являються чеські та німецькі колоністи, які виготовляли одні з найсмачніші в Україні ковбаси та дуже якісне пиво.

13 лютого 1871 року, по старому стилю, у сім’ї колезького радника Петра Антоновича Косача та його дружини Ольги Петрівни народилася дочка – відома Леся Українка. Ця інформація відображена в усіх історичних довідках про місто Новоград-Волинський.

Невже така кількість історичних та видатних українців, які мешкали та захоплювалися містом Новоград-Волинський дає нам право змінювати назву міста на Звягель.

Сьогодні наша країна переживає нелегкі часи, ми всі разом відстоюємо свою незалежність, а також право бути однією з європейських держав. Наші хлопці, які боронять державу від загарбників та які віддали своє життя за нашу свободу – мешканці міста Новоград-Волинський. Ми повинні берегти про них пам’ять. Це і буде наша історія міста Новограда-Волинського.

Виходячи з опитувань мешканців нашого міста переважна більшість – за назву Новоград-Волинський.

Думаю що обговорення даної теми буде продовжено надалі.


Олег Ващенко


На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини