Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Чому закрили Центр крові, а міськрайТМО змушене платити сотні тисяч за кров, яку везуть з Житомира?

Чому закрили Центр крові, а міськрайТМО змушене платити сотні тисяч за кров, яку везуть з Житомира?

26-09-2022
Пригадуєте, як на початку війни у Новограді-Волинському вишукувалися черги людей, щоб здати донорську кров для порятунку наших поранених Захисників? Так ось, хоча бойові дії в Україні не вщухають, в Новограді вже декілька місяців як зачинений Центр крові.

Сплив лишень рік після того, як депутати врятували місцевий відділ обласного Центру крові після минулої "оптимізації роботи". Тоді обласна рада передала приміщення на вул. Герцена, 63, де розміщувалася станція переливання крові — іншій установі. Й під цим приводом йшлося про припинення діяльності нашого Центру крові, оскільки директор КНП "Обласний центр крові" Житомирської облради Анатолій Чугрієв переконував, що річне утримання відділу в рази дорожче від вартості заготовлених ним компонентів донорської крові. Однак, за наполягання новоградських депутатів, які своїм рішенням надали Центру крові нове приміщення на вул. Шевченка, 63, заклад вдалося зберегти.

"Ми прикладали багато зусиль: ми кошти виділили, приміщення виділили – створили всі необхідні умови, щоб Центр крові відкрити, – пригадує міський голова Микола Боровець. – Він пропрацював рік і в області прийняли інше рішення". Мер додає, що місцеву владу навіть ніхто не поінформував, що наша філія свою роботу припинила.

І ось, в рамках сесії, засідання якої відбулося 15 вересня, депутати обговорили ситуацію з приводу призупинення роботи Центру крові. З'ясувалося, що так вирішили власники установи – Житомирська обласна рада. Вони ухвалили рішення щодо оптимізації загальнообласного штату працівників за рахунок відділів у Новограді-Волинському та Коростені. Природно, що без персоналу новоградський Центр крові функціонувати не може.

Таке рішення вже має наслідки. Їх відчули на собі пацієнти нашої лікарні. "У нас зараз труднощі з кров'ю, – розповідає генеральний директор КНП "Новоград-Волинське міськрайТМО" Василь Борис. – Ми повинні посилати за нею машину в Житомир. А у нас велика структура: ми багато оперуємо, також багато хворих поступає з кровотечами. Ми зараз платимо за компоненти та препарати крові обласному Центру крові. За 6 місяців ми вже заплатили близько 400 тисяч гривень. Я запитував у керівника установи скільки обходиться утримання нашої філії в рік і він відповів: "Близько 1,5 мільйони". Для обласного бюджету це невелика сума і її реально профінансувати. Наголошую, що це стратегічна установа, яка надає препарати, які не можна купити, а лише виготовити з крові".

Видається зайвим, але дуже хочеться нагадати, що нині країна перебуває у стані війні. Також поруч з містом на трасі загальнодержавного значення Київ-Чоп доволі часто трапляються масштабні дорожньо-транспортні пригоди з великою кількістю потерпілих. Лікарня мусить бути своєчасно забезпечена донорською кров'ю та її компонентами. І що ми маємо? Для порятунку життів пацієнтів наші лікарі повинні майже щодня, а подекуди й двічі на день (інколи вночі), відправляти автівку в Житомир за донорською кров'ю. Втрачається дорогоцінний час, що може стати фатальним для пацієнта.

"Наразі найбільша проблема із заготівлею крові, – продовжує Василь Борис. – На час прийняття рішення щодо згортання роботи нашої філії Центру крові, у Новограді-Волинському було 640 донорів. Керівник обласного Центру крові запевнив, що вони робитимуть виїзні забори крові. Але ви зрозумійте, що в основному донорами стають не постійні донори, а родичі пацієнтів. Просто неможливо зібрати 60-70 донорів одномоментно. Та й скільки ж це потрібно зробити виїздів, щоб набрати 600 донорів. Це непродумана політика обласного Центру крові".

Як наголосив керівник нашої лікарні, в більшості випадків заготівля крові та її компонентів відбувається не силами постійних донорів, а завдяки одноразовим донорам, коли є критична потреба у зв'язку зі станом здоров’я їх близьких та знайомих. Погодьтеся, терміново їхати в Житомир, щоб здати кров для своєї, наприклад, вагітної дружини, у якої раптово сталася сильна кровотеча – це нонсенс. А от піти здати кров у місті – цілком реально. Зауважимо, що за умови повноцінної роботи філії, працівники відділу проводять від 100 до 130 донацій щомісячно.

"Заготівля крові це є стратегія, – переконаний Василь Борис. – Вона не може бути прибутковою, однак її потрібно робити".

На сесії депутати вирішили офіційно звернутися до Житомирської обласної ради з проханням відновити роботу Новоград-Волинського відділу заготівлі крові та її компонентів. Оскільки це життєво необхідно для забезпечення безперебійної гемотрансфузійної допомоги пацієнтам КНП "Новоград-Волинське міськрайТМО". Наголосимо, що міськрайТМО є опорною лікарнею Новоград-Волинського району, яка надає стаціонарну допомогу як цивільному населенню, так і військовослужбовцям Збройних Сил України.

Автор статті: Олена Обух

Джерело статті: novograd.city

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини