Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Як у Житомирі працює малий бізнес під час відключень електроенергії

Як у Житомирі працює малий бізнес під час відключень електроенергії

19-11-2022
Купують генератори, акумулятори, лампи на батарейках та свічки. Представники малого бізнесу Житомира розповіли кореспондентам, як вони працюють під час відключень електроенергії.

Продавчиня одного з невеликих продуктових магазинів Олена розповіла, що в результаті зникнення електрики після обстрілу росіянами енергетичної інфраструктури Житомира частина товару зіпсувалася.

"15 листопада після відключення електрики намагались перевезти товар зі своїх холодильників до знайомих, де електрика була. Втім врятувати вдалось не все – багато товару зіпсувалось, приблизно на 10 тисяч гривень. Морозиво, ковбаса, риба, молоко зіпсувалось. Фірми повернення товару не роблять, не приймають його. За це все заплатили наші власники із власної кишені. Ми тоді сиділи в темряві, намагались сховати товар, просили, щоб завезли його кудись, де є світло. Це дуже тяжко було", – розповідає продавчиня Олена.

Власниця кав’ярні у центрі Житомира Валентина розповіла, що потурбувалась про енергонезалежність – придбали для закладу два генератори. І коли зникає електрика, переходять на резервне живлення та продовжують роботу. Генератори повністю забезпечують кав’ярню електрикою.

"Цей наш новий генератор іде на шість із половиною кіловат, він споживає десь літр бензину за годину, – розповідає Валентина. – Є одна незручність, що він трошки гуде, але ми його виносимо на вулицю і тоді так працюємо. З цим генератором працює все – ми підключаємо до нього все. Єдине не підключаємо до нього вуличне освітлення. А так – все, і навіть термінал для безготівкового розрахунку працює".


Адміністраторка одного з житомирських закладів громадського харчування Тетяна Тереня розповідає, що їх заклад намагається не припиняти свою роботу. Тут вирішили не встановлювати генератори, а придбали кілька потужних акумуляторів, які забезпечують електрикою холодильники та мікрохвильовки. Освітлення облаштували за допомогою гірлянд, які працюють від звичайних батарейок.

"Коли темно, то ставимо ще свічки – і так викручуємось із ситуації, – каже Тетяна Тереня. – Але зрозуміло, що багато людей вже не прийде, не кожен захоче сидіти у холодному закладі без опалення. У нас від акумуляторів працює дві мікрохвильовки для розігріву їжі та дві морозильні камери. Але якщо світло відключать надовго, то ми теж довго не протягнемо так".

Володимир та Іван кілька місяців тому відкрили власне СТО. Кажуть, що вклали майже всі свої кошти та ще й взяли в борг. Через відключення електрики втратили більшу половину своїх клієнтів. Автомобільний підйомник та інший інструмент мають велику потужність, отож генератор для них має бути дуже потужним і коштує не менше 50 тисяч гривень. Нині для чоловіків ця сума – непідйомна, каже один з власників СТО Володимир Ніканоров.

"Клієнти не хочуть розуміти, кожній людині потрібно їхати і кожному треба швидше зробити і вже поїхати по справах. Зараз вибираємо машини, бо щось можемо зробити на землі, але відсотків 90 нашої роботи – це робота, коли машина на підйомнику. Ми трошки позичили коштів, вклали свої гроші, і зараз просто немає вільних коштів, щоб ми ще й купили генератор", – розповів Володимир Ніканоров.


На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини