Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
    Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

    Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • У центрі Житомира помер чоловік
    У центрі Житомира помер чоловік

    У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

Новини
Житомирська музика для Ротару. До ювілею легендарної співачки

Житомирська музика для Ротару. До ювілею легендарної співачки

08-08-2017
У культовому житомирському журналі «Авжеж!» за 1993 рік вийшла повість-інтерв'ю «Яка вона, Софія Ротару?». Це початок розповіді про відому співачку, яку в її групі називали «Мама». Читач стає свідком сенсаційно відвертої розмови між письменником Володимир Шинкарук та його другом Андрієм. Прототип героя – музикант і аранжувальник Ротару, София Михайловна Андрій Остапенко. У колективі Ротару грали та нині грають й інші житомирські музиканти. А через багато років у команді «зіркової хуторянки» з’явився ще один представник Житомирщини. Композитор Руслан Квінта з Коростеня створив для Софії Михайлівни її знамениті хіти «Одна калина», «Чекай», «Небо, это я».

Герой повісті Андрій сам пішов від Ротару. Зазвичай від неї за власним бажанням не йдуть. А він пішов. «Мене вабить писати свою музику. Свою! Обридли треті ролі», - важко промовив Андрій. Звісно літературний твір – це творчо трансформована реальність. У прозі певні події більш драматизовані, ніж в реалі. Сьогодні авторські пісні Андрія Остапенка – серед золотого фонду української естради. «Листопад» виконує Oksana Bilozir і виконував Михайло Хома до того, як став DZIDZIO. Також Оксана Білозір співає Андрієву «Благословенна будь», а Надежда Шестак (Надія Шестак) – «Ностальгію». Є його пісні й в репертуарі інших популярних виконавців. Багато років Андрій Остапенко був музикантом й аранжувальником Ротару. До роботи з нею Андрій працював з Василем Зінкевичем у легендарному «Світязі». Василь Зінкевич особисто благословив Остапенка на роботу з народною артисткою трьох країн, коли нашого земляка запросили в її акомпонуючу групу.

У повісті йдеться про те, що Ротару припинила працювати з ансамблем «Червона рута» й на це місце прийшов інший колектив – «Черемош». У складі ансамблю тоді вже був і житомирянин Олександр Кальчук на прізвисько Шарапов. Глядачі можуть бачити соло цього красеня-гітариста в багатьох відеозаписах концертів Ротару, зокрема в пісні «Белый танец».

У повісті «Яка вона, Софія Ротару?» Андрій розповідає, що Шарапов подзвонив йому до Луцька й сказав, що у них проблеми з клавішником. Потрібна була заміна. Андрієві дали один день на роздуми. Чоловік давно мріяв про роботу з Ротару, але мав порадитися з Зінкевичем, що був для нього наче батько. Василь Іванович обняв його й побажав удачі. Через день Андрій уже їхав до Ялти. Прийняли його в «Черемоші» добре. Нового учасника колективу підвів до Ротару художній керівник «Черемоша» Сергій Хлябич і сказав: «Це наш новий оркестрант Андрій Остапенко!». Вона подала йому руку і просто сказала: «Соня»…

Крім Андрія, до музичного колективу Ротару увійшли й інші житомиряни. Про Олександра Кальчука ми вже сказали. «Прекрасний гітарист! Про таких кажуть – «від Бога», - пише в повісті Володимир Шинкарук. Також і сьогодні в телеверсіях концертів Ротару земляки можуть бачити яскравого барабанщика-віртуоза житомирянина Володимира Лозницю (Воцу).

Софія Ротару стала щасливим квитком для ще одного нашого земляка. Нині його хіти є в репертуарі близько сотні відомих артистів - Ірини Білик, Наталі Могилевської, Тіни Кароль і багатьох інших зірок. естради. Але найголовнішою своєю Музою, «жінкою № 1» композитор Руслан Квінта вважає Софію Ротару. Адже саме вона розгледіла в скромному хлопцеві потенційного творця хітів. І не помилилася: з популярної пісні «Одна калина» почався новий етап творчості співачки. Для Ротару він створив близько 30 пісень.

Народився композитор, співак і продюсер Руслан Квінта 19 липня 1972 року в Коростені. Композитор розповідає, що спочатку Ротару взяла його пісню «Забыть», затим - «Чекай». Потім сказала: «Мені потрібна така пісня, як «Червона рута».

- Боже, думаю, про що ви говорите ?! Це ж неможливо! – згадує Квінта. – Я розумів, що до мене прийшла легенда, яка співає мегашлягери, і почав буквально вичавлювати з себе ідеї. Горіла і Софія Михайлівна, і ми, але хіта все не було... І тут я зрозумів, чому мене не пре: в студії було не те поле, не та енергетика. І як тільки переїхав в іншу студію - кімнатку зеленого кольору, - хіти просто полізли! Спочатку з'явилася «Небо, это я», а потім - «Калина».

P.S.: Автор пісні «Небо, это я» точно знав, про що пише, адже на честь ІІ щорічного музичного фестивалю Crimea Music Fest в 2012 році Руслан Квінта зробив тисячний стрибок з парашутом, тримаючи в руках прапор з логотипом фестивалю. Також він створив власну групу «INDI» й став першою у світі людиною, що використовує в поп-музиці фагот. Більша частина з 800 написаних Русланом Квінтою пісень стали хітами і принесли успіх їх виконавцям. Міка Ньютон з його піснею «Angel» представляла Україну на «Євробаченні», зайнявши четверте місце.

Житомирська музика для Ротару. До ювілею легендарної співачки


Легендарна «Червона рута» звучить у Гамбурзі. На сцені – наші земляки-музиканти і неповторна Софія:


Автор статті: Віктор Мельниченко

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини