Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
Фахівці Житомирського лабораторного центру шукали пилових кліщів у школах, дитсадках та інтернатах

Фахівці Житомирського лабораторного центру шукали пилових кліщів у школах, дитсадках та інтернатах

31-10-2017
Щорічно спеціалісти Держустанови «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я» досліджують побутовий пил із дитячих дошкільних, лікувальних закладів, комунальних об’єктів, зокрема, перукарень, а також із осередків алергічних захворювань, і при цьому дуже часто виявляють алергенних кліщів.

Про це 30 жовтня написав сайт ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

«Так, протягом 2013-2016 років процент виявлення алергенних кліщів складав – в дошкільних дитячих закладах області - 6,4 %, школах-інтернатах - 11,9 %, дитячих будинках – 15,6 %, перукарнях – 3,5 %, житлових помешканнях – 21 %. Домінуючими були кліщі родини Pyroglyphidae та Dermatophagoides pteronyssinus», - повідомляє лабораторний центр.

За даними держустанови, пилові кліщі викликають 25% усіх випадків алергій і 50% всіх астматичних захворювань.

«Побутовий пил містить багато неорганічних та органічних частинок, зокрема, пісок, текстильні та паперові волокна, шерсть тварин, волосся, цвіль, лупу, насіння та пилок рослин, які самі по собі можуть викликати алергію. Однак “головним” з побутових алергенів є кліщ домашнього пилу, алергія на яких проявляється у вигляді кон’юнктивіту, алергічного нежиттю – риніту, різноманітних дерматитів, екземи, а також бронхіальної астми», - йдеться у повідомленні.

За повідомленням, алергенні кліщі дуже дрібні (їх розмір становить 0,1 – 0,5 мм) і невидимі неозброєним оком. В 1 г пилу може міститися від 200 до 15 тис. екземплярів. Вони стійкі до змін температур, перезимовують у неопалюваних приміщеннях і дають різке збільшення чисельності, коли ці приміщення добре прогріваються до + 20 °С, при вологості повітря 70-80 % та за відсутності ефективного провітрювання, алергенні кліщі розмножуються без особливих перешкод, особливо у весняний та осінній періоди, що збігається з загостренням ряду алергічних захворювань і може бути обумовлено присутністю алергенних кліщів у приміщеннях. Через рік потомство однієї самиці може нараховувати 5 млрд. кліщів. Особливо сприятливі умови для розвитку кліщів створюються в пір’ї та ваті, які добре вбирають вологу і зберігають тепло. Вони живляться рештками епідермісу людини, лусочками, волосками. У пил вони потрапляють із ковдр, матраців, подушок, постільної білизни, з м’яких меблів, килимів. Дрібні фрагменти кліщів і продукти їхньої життєдіяльності (особливо, фекальні частки) мають виняткову здатність викликати алергію. Піднявшись у повітря, ці алергени подовгу не осідають, а при вдиханні потрапляють до нас у дихальні шляхи.

Пилові кліщі не помітні неозброєним оком, тому їх наявність визначають фахівці під мікроскопом. Найбільшу роль в розвитку алергійної патології людини відіграють кліщі родини Пірогліфід.

Знаючи свого невидимого ворога, людям, хворим або схильним до алергічних захворювань, необхідно дотримуватись відповідних рекомендацій. Потрібно максимально зменшити наявність у помешканні таких накопичувачів пилу, як килими, м’які меблі, масивні штори, кімнатні квіти, книги, м’які іграшки. Усі поверхні мають бути легкодоступні для прибирання. Кімнати потрібно часто провітрювати, робити вологе прибирання, а у разі виявлення алергенних кліщів слід застосовувати для прибирання 10-20% розчин кухонної солі. Особливу увагу варто приділяти постіллю. Подушки з пір’я, старі ковдри, матраци замінити на синтетичні, які можна прати в гарячій воді і не рідше, як раз в рік здавати в хімчистку та періодично просушувати на сонці та морозі. Ультрафіолетове проміння не тільки згубно впливає на живих кліщів, але і знищує кліщовий алерген. Це особливо важливо, оскільки мертві кліщі, як і живі, є джерелом алергену. Не тримайте домашніх тварин (собак, котів) у квартирі, оскільки лупа тварин – додаткове джерело живлення для кліщів. Ванну кімнату також тримайте сухою, частіше провітрюйте – і непрохані квартиранти не дошкулятимуть Вам у Вашій оселі, - повідомляє сайт держустанови.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини