Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Юрій Павленко: Якщо Україна хоче йти європейським шляхом, то безпека журналістів та свобода слова мають займати провідне місце у її політиці

Юрій Павленко: Якщо Україна хоче йти європейським шляхом, то безпека журналістів та свобода слова мають займати провідне місце у її політиці

02-11-2018
На цьому наголосив народний депутат України від ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ, член Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Юрій Павленко.

Політик поспілкувався з представниками засобів масової інформації з нагоди Міжнародного дня припинення безкарності за злочини проти журналістів, а також поділився враженнями про зустріч з делегацією Групи соціалістів у ПАРЄ під час їхнього нещодавнього візиту в Україну. Юрій Павленко, зокрема, у розмові з представниками ПАРЄ, відзначив, що в країні посилюється наступ на свободу слова, частішають випадки погроз та нападів на журналістів під час виконання ними своїх професійних обов’язків.

«З кожним днем, журналістика в Україні стає все більш небезпечною професією. Це було б не дивно, якби ми говорили про репортерів, котрі працюють на Донбасі, у гарячих точках. Однак, коли мова йде про працівників ЗМІ у абсолютно мирних регіонах, то факти злочинів проти журналістів дискредитують Україну. Наша країна все частіше справляє враження такої, де утвердилася цензура, нівелюються засади демократії та грубо порушуються права людини, зокрема, на свободу слова», — зауважив парламентарій.

За словами Юрія Павленка, протягом минулого 2017 року було зафіксовано 90 випадків злочинів проти журналістів. Станом на вересень 2018 року, тобто три квартали, таких фактів вже більше 70. Це псування майна, погрози, перешкоджання діяльності, цензура та напади.

«З початку року зафіксовано 28 випадків побиття журналістів і в тому числі вересневий випадок у Житомирі, 25 випадків погроз та 15 випадків обмеження доступу до публічної інформації. Журналістів заарештовують за підозрою у державній зраді, хоча подібні заяви є безпідставними, й за їх справами активно ведеться слідство та судові розгляди. Натомість, вбивства журналістів, зокрема, Павла Шеремета та Олеся Бузини, все ще залишаються не розслідуваними. Нагадаю, що 7 вересня 2017 року Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики у повному складі підписав постанову про проведення парламентських слухань щодо безпеки журналістів. Дана постанова ще й досі не внесена на розгляд до парламенту. Голова Верховної Ради України Андрій Парубій свідомо не робить цього. Крім того, ігноруються пропозиції щодо заслуховування звіту правоохоронних органів про хід розслідувань злочинів проти працівників мас-медіа», — підкреслив опозиційний депутат.

«Ситуація стає все більш критичною, адже під удар потрапляють не лише окремі журналісти, а й цілі телеканали. Рішення щодо накладання санкцій на телеканали «112 Україна» та «NewsOne» — перший прецедент в історії як України, так і інших країн Європи. Дуже прикро, що вже понад рік на розгляд народним депутатам не виноситься постанова щодо безпеки журналістів, а от щодо санкції проти телеканалів — не лише швидко, а й з порушенням регламенту. Варто відмітити, що постанова про санкції проти «112 Україна» та «NewsOne» розглядалася не профільним Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики, а Комітетом національної безпеки та оборони — це відверта маніпуляція з боку влади та намагання встановити цензуру в Україні», — наголосив Юрій Павленко.

Парламентарій вважає, що нерозкриті та безкарні злочини проти журналістів стануть причиною нових випадків перешкоджання діяльності медівників. А в сукупності зі стрімким наступом на свободу слова та нехтуванням демократичними засадами — поставить крапку у проєвропейському шляху України.

«Злочини проти журналістів мають бути розслідувані чесно та швидко. Наш з вами обов’язок створити безпечні умови роботи для тих, хто є щоденним джерелом об’єктивної інформації. У Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів, 2 листопада, закликаю колег-депутатів, представників органів центральної та місцевої влади, правоохоронних органів та служби безпеки, суддів та просто усіх українців — зберегти свободу слова в Україні», — підсумував Юрій Павленко.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини