Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
У центрі Житомира помер чоловік
У центрі Житомира помер чоловік

У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • У центрі Житомира помер чоловік
    У центрі Житомира помер чоловік

    У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

Новини
В шишкосушарні Житомирського лісгоспу цієї зими вже перероблено понад 2 тонни шишок

В шишкосушарні Житомирського лісгоспу цієї зими вже перероблено понад 2 тонни шишок

20-02-2019
Починаючи з грудня минулого року шишкосушарня працює безперервно та ще й за принципом безвідходного виробництва. Для постійного підтримання у ній необхідної температури, коли зроблено завантаження, у якості палива використовуються ті шишки, з котрих уже добули насіння.

Саме зараз лісівники Житомирського лісгоспу активно переробляють заготовлені шишки хвойних порід у власній шишкосушарні, яка функціонує в Станишівському лісництві – шишкосушарня «Каппера-Гоголіцина». Тривалість циклу сушіння – 2 доби для сосни, 1 доба для ялини. Загалом весь процес переробки шишок досить трудомісткий, адже всі роботи здійснюються вручну. Спочатку насіннєвий матеріал – шишки, заносять у сушильне приміщення, далі шишки потрапляють у спеціальні барабани. У двох сушильних камерах є чотири барабани, по два барабани в кожній камері, де шишки сушаться при температурі 45-50 градусів. Барабани періодично перевертаються та в міру висихання сировини з отворів починає висипатися насіння. Після одержання насіння його очищують від домішків, обезкрилюють і сортують. Так, за одне завантаження переробляється 240 кг шишок, що на виході становить 2,4 кг насіння сосни.

Щоб в лісорозсадниках виросли життєстійкі сіянці, які згодом будуть використані для лісовідновлювальних робіт, перед посівом насіння перевіряють на якість. Для цього контрольний зразок від заготовленої партії насіння відправляється до лісонасінневої лабораторії для визначення кондиційності насіння та класу якості. Основними параметрами, на підставі яких насінню присвоюється клас якості (перший, другий або третій) – це енергія проростання і схожості. Якщо у насіння ці показники нижчі за нормативні, то такі до посіву не допускаються.
Днями інженер лісових культур Олена Воробйова провела контрольне завантаження шишок сосни звичайної, а вже через два дні буде проведено перевірку для встановлення відсотка виходу чистого насіння.

Наразі перероблено більше 2 тонн шишок, з яких отримано 20 кг насіння та процес переробки ще триває. Саме сосна звичайна є основною лісоутворюючою породою в підприємстві, тож лісгосп планує заготовити 50 кг хвойного насіння для успішного виконання лісокультурних заходів.

Ірина Шевчук, ДП "Житомирське ЛГ"


На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини