Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
21 березня – День людей з синдромом Дауна

21 березня – День людей з синдромом Дауна

20-03-2019
- Ця дата вибрана не випадково, - говорить Наталя Вікторівна Вовк, лікар дитячий психіатр дитячого психоневрологічного відділення Житомирської облпсихлікарні №1, кординатор УОЗ за напрямом «Дитяча психіатрія».

- Генетична причина синдрому Дауна була встановлена Жеромом Леженом і його колегами, які ідентифікували у дев’яти дітей з цим синдромом у 21 парі хромосом додаткову третю (21.03). Це найчастіше генетичне відхилення у світі. Нині в Україні проживає біля 15000 осіб із синдромом Дауна, за статистикою одна дитина із семиста з’являється на світ саме із цим синдромом.

У людей із синдромом Дауна часто буває знижений імунітет та цілий ряд супутніх захворювань, це зокрема вроджені вади серця, порушення шлунково–кишкового тракту. Тривалість їхнього життя також менша, ніж в інших людей, вони більш схильні до інфекційних захворювань, мають порушення координації. Але парадигма змінюється на те, щоб ми бачили їхні можливості. Якщо у 40-х роках такі люди доживали лише до 40 років, то нині вони доживають до 60.

У 1970 роках у Швеції була започаткована концепція «нормалізації», яка полягає в тому, що дитина з особливими потребами має ті ж самі права, які мають й інші діти, а кращим місцем проживання для неї є родина, де повинні бути створені всі умови для її розвитку. Усі зусилля батьків, медиків, педагогів мають бути направлені на покращення якості життя, соціалізації людини, аби люди з синдромом Дауна мали такі ж можливості навчатися і працювати, як і звичайні люди.

Таким дітям складніше розвиватися, ніж їхнім одноліткам, але за підтримки сім’ї та фахівців вони, як і інші їх ровесники, вчаться ходити і говорити, читати і писати, вони здатні бути щасливими і робити щасливими інших. Багато людей з синдромом Дауна стають відомими спортсменами, акторами. Це зокрема Рональд Дженкінс – успішний актор і композитор, Маделін Стюарт - модель, за кордоном було навіть знято рекламний ролик, в якому задіяні діти з синдромом Дауна, аби показати їх рівноцінність з ровесниками. В Україні теж є юнак, який закінчив історичний факультет і мріє працювати екскурсоводом.

- У нашому дитячому психо-неврологічному відділенні, - зазначає Н.В.Вовк, - перше, що ми визначаємо у такої дитини - це її інтелект. Зазвичай такі діти відкриті, не схильні до обману, вони усміхнені, у них добре розвинута зорова пам’ять, хоча й часто занижена самооцінка, наявні й емоційні проблеми. Ці діти прагнуть до спілкування, воно для них важливе. Вони також досить артистичні, можуть брати участь у виставах. Приклад цьому - організація «Діти сонця», яка функціонує вже не один рік у нашому місті і керівник якої Сніжана Кісішвілі є членом нашої опікунської ради. Ця організація підтримує кожну маму, в родині якої є дитина з синдромом Дауна. Працівники нашого відділення входять до команди фахівців (а це не лише лікарі, а й педагоги, логопеди, психологи), метою якої є соціалізація цих дітей.

- До нас приходять батьки з дітьми з 3 років і ми показуємо їм, що можна розвивати в дитині, як скоригувати її поведінку – це система раннього виявлення, яка, на мій погляд, - говорить Наталя Вікторівна,- у нашому місті реалізується досить успішно. Це не лише робота з дітьми, а й із сім’ями, в яких виховуються такі діти. Щоб соціалізувати дитину, потрібна щоденна практика, навички, щоб потім впроваджувати це у побуті. Разом з колегами ми підвищуємо освітній рівень батьків, проводимо заняття у батьківській школі, на якій обговорюємо в тому числі і самовідчуття батьків, адже від їх емоційної сфери також багато що залежить у плані виховання.

У 7 років, коли така дитина підростає, постає питання подальшої освіти. Ми повинні визначитися з рівнем розумового розвитку дитини і подати медико-педагогічним комісіям інформацію про те, за якою програмою має навчатися ця дитина та, враховуючи особливості її поведінки, визначитись з подальшою формою навчання – чи це буде спеціалізований заклад, чи дитина навчатиметься на індивідуальній формі навчання або ж їй підійде інклюзивна форма навчання, бо як свідчить практика, великий відсоток дітей з синдромом Дауна могли б навчатися на інклюзивній формі навчання, хоча тут постає інше питання – рівень свідомості, толерантності нашого суспільства.

21 березня – День людей з синдромом Дауна


Ми у відділенні маємо поспостерігати за дитиною, як вона соціалізується, і для цього вона не обов’язково має бути у нас у відділенні, бо це стресово для неї, а враховуючи те, що в нас є ліжка денного перебування в палатах, де все пристосовано до домашніх умов (дитина може переодягнутися, розвісити речі у шафках тощо), ми маємо змогу побачити, як вона грається, говорить, аби продіагностувати рівень її мовлення та як вона взаємодіє з іншими дітьми. Враховуються при цьому і побутові навички – персонал фіксує, як дитина одяглась, чи може вона зав’язати, наприклад, шнурки, бо це пов’язано з моторикою рук, одягнутися самостійно перед виходом на вулицю, тож проводяться з дітьми заняття і на розвиток дрібної моторики.

Ще один із розділів нашої роботи - розвиток професійної сфери: наприклад, у кімнаті кухонного тренінгу діти з великим задоволенням готують, в окремій кімнаті займаються пісковою терапією, є у нас гарно облаштовані ігрові кімнати, сухий басейн з кульками.

У Фейсбуці ми створили сторінку «Дитячі мрії єднають світ», де міститься інформація про роботу нашого психо-неврологічного відділення, там також можна знайти поради фахівців та поставити запитання фахівцям нашого відділення і отримати на них відповідь.

З 21 березня щороку стартує Всесвітній флешмоб «Lots of socks», у якому Україна не перший рік бере участь. Мета його – привернути увагу до особливих людей та продемонструвати їм свою підтримку. У цей день люди одягають різнокольорові шкарпетки на знак підтримки «сонячних людей».

У Житомирі до цьогорічної акції вже долучилися міський голова Сергій Сухомлин, його заступники, управління по зв’язках з громадськістю, а також управління у справах дітей.

За словами представників ЖОГО «Діти сонця», кошти від продажу шкарпеток традиційно підуть на придбання книжок, іграшок та матеріалів для розвитку «сонячних діток».

Нагадаємо, день людини з синдромом Дауна почали офіційно відзначати у 2006 році за пропозицією грецького генетика Стіліаноса Антонаракіса. Тоді на VI міжнародному симпозіумі вирішили оголосити 21 березня Міжнародним днем синдрому Дауна. За інформацією ЖОГО «Діти сонця», у Житомирській області проживають 199 дітей із синдромом Дауна.

Прес-центр УОЗ


На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини