Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
Що потрібно знати про повістку?

Що потрібно знати про повістку?

01-04-2019
З огляду на ситуацію в країні, саме слово «повістка» викликає острах у молодих людей.

Не всі знають, що повістка з військкомату не означає автоматичної відправки на фронт, тому багато хто впадають в абсолютно безпідставну паніку.

Треба розуміти, що насправді повістки бувають різні, і не всі з них є призовом на службу. Давайте розберемось, які існують види повісток, хто та яким чином має їх вручати, а також з'ясуємо, яка відповідальність загрожує громадянину за ухилення від явки до військового комісаріату за кожним видом повістки.

На даний момент існує чотири види документів, які можна назвати загальним терміном «повістка».

1. Повістка (припис з’явитися у військкомат) з метою уточнення облікових даних військовозобов'язаного є найпоширенішою. Мета цього припису – оновити (актуалізувати) дані про призовників у військовому комісаріаті. До таких даних належать: особисті контакти, інформація про стан здоров'я призовника, склад сім'ї, місце роботи, навчання і т.д.

2. Повістка на проходження медичної комісії при військкоматі зобов'язує призовників та військовозобов'язаних пройти медичне обстеження. Як правило, разом з такою повісткою надсилається карта медичного огляду, в якій військово-медична комісія після огляду зазначить свій висновок про стан здоров'я військовозобов'язаного.

3. Повістка-призов на строкову військову службу. Саме такий вид повісток найбільше людей тривожить, бо тягне за собою кримінальну відповідальність: за неявку військовозобов’язаного до військового комісаріату у вказані терміни йому може загрожувати притягнення до відповідальності за статтею 335 Кримінального кодексу України. На відміну від реагування на вказані вище перші два документи, військовозобов'язаний має усвідомлювати, що, прийнявши повістку даного типу і не з'явившись по ній, він здійснює акт ухилення від призову, тож ризикує отримати покарання у вигляді ув'язнення на термін від 2 до 5 років. Дана норма також поширюється на офіцерів запасу, які призиваються до війська.

4. Мобілізаційне розпорядження.Цей вид повістки вручається військовозобов'язаним особам, які пройшли медичну комісію і були визнані придатними до несення військової служби. Мобілізаційне розпорядження особам зазвичай вручається під час оголошення мобілізації. В документі має бути вказано, що на особу покладається обов'язок з'явитися у визначений призовний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації.

До уваги: часто призовники та військовозобов'язані реагують на формулювання тексту повістки, а не на її зміст. Причина в тому, що єдиного бланку повісток не існує, тому в одних повістках можна зустріти формулювання «пропоную з'явитися», в інших – «Наказ», «наказую». Але треба знати, що наслідки не залежать від цих формулювань.

Неявка як за прохальною формою, так і за наказовою, тягне за собою однакову адміністративну чи кримінальну відповідальність. Тому треба дивитись не на формулювання тексту, а на мету виклику до військкомату: звірка облікових даних, співбесіда, направлення на проходження медичної комісії або ж призов на строкову службу.

Хто повинен вручити повістку?

Відповідно до Закону України «Про мобілізацію і мобілізаційну підготовку» від 21.10.1993 №3543 -ХІІ, уповноваженими для вручення повісток є:

1. Співробітники військових комісаріатів (ст.22 Закону);
2. Місцеві органи виконавчої влади (ст.17 Закону);
3. Органи місцевого самоврядування (ст.18 Закону).

Також згідно зі статтею 38 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» від 25.03.1992 №2232-ХІІ, повістку мають право вручати керівники навчальних закладів та підприємств будь-яких форм власності.

Тут є нюанс: для того, щоб потрапити на підприємство і надати керівнику повістку для працівників, які підлягають мобілізації, військовому комісаріату необхідно створити комісію за участю представників районних держадміністрацій, МВС, прокуратури, СБУ та громадськості. А це, як ви розумієте, не зовсім легкий і швидкий процес. Тому звичайною практикою є вручення повісток трьома вищевказаними способами: працівниками військкомату, представниками органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування.

Хто повинен «розписатися» про одержання повістки?

Пункт 3 ст.22 Закону України «Про мобілізацію і мобілізаційну підготовку», унормовує, що під час мобілізації громадянин зобов'язаний особисто з'явитися до військової частини або на збірний пункт військового комісаріату в термін, зазначений в повістці.

Тож військовозобов'язаний повинен ОСОБИСТО отримати повістку і розписатися в ній. Перш ніж розписатися про отримання повістки, перевірте правильність вказаних у ній даних: ваше прізвище, ім'я та по батькові, адреса, контакти. Військова спеціальність повинна збігатися зі спеціальністю, записаної у вашому військовому квитку. В повістці повинні бути вказані дата, час, адреса місця збору та перелік документів, які необхідно мати при собі.

Увага! Повістка повинна бути скріплена печаткою і підписом військового комісара.


Де саме можуть вручити повістку про призов по мобілізації?

Законом не встановлено, як саме та де саме має вручатися повістка, тому працівники військкоматів можуть здійснювати це будь-яким способом, що не суперечить ст. 19 Конституції України.

Нагадуємо також про право кожного громадянина оскаржити дії посадовців у суді, якщо, на його думку, повістка була вручення з порушеннями.

Вважаємо за потрібне уточнити, що ч. 5 ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» передбачає, що призов громадян на військову службу (крім тих, хто проходить службу у військовому резерві) під час мобілізації або залучення їх до виконання обов'язків за посадами, передбаченими штатами військового часу, здійснюють місцеві органи виконавчої влади через військові комісаріати.

А ч. 10 ст. 1 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» вимагає, щоб громадяни України, які приписані до призовних дільниць, перебувають у запасі Збройних сил України або проходять службу у військовому резерві, для оформлення військово-облікових документів, приписки, проходження медичного огляду та проведення інших дій, спрямованих на підготовку військовослужбовців, отримання та вдосконалення ними військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на збори військовозобов'язаних - прибували за викликом районного (міського) військового комісаріату.

Загалом процедура вручення повісток регламентована лише в разі призову на строкову військову службу, відповідно до Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затвердженого постановою КМУ від 21.03.2002 р № 352.

Тож, відповідно до нього, оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці відбувається за наказами районних військових комісарів і повістками, врученими призовникам через житлово-експлуатаційні організації, домовласників, відповідні виконавчі органи сільських, селищних і міських рад, де немає військових комісаріатів, керівників підприємств, установ, організацій, навчальних закладів незалежно від підпорядкування і форми власності.

Окремі фахівці-юристи вважають, що вручити повістку можуть тільки за місцем проживання або за місцем роботи, оскільки лиш там є можливість достовірно встановити особу. Однак, така позиція виглядає сумнівною. Адже основною вимогою при врученні документа індивідуальної дії є встановлення особистості. А особистість встановлюють на підставі документів, а не виходячи з перебування особи в тому чи іншому місці.

Тож повертаємось до того, що уповноважені особи мають право вручити повістку громадянину в будь-якому місці, після встановлення особи на підставі документів, що засвідчують особу.

Як встановлюється особа?

Особа громадянина України підтверджується документами, перелік яких чітко визначений законом. До таких документів Закон відносить:

- паспорт;
- закордонний паспорт;
- водійські права;
- дипломатичний паспорт;
- службовий паспорт;
- тимчасове посвідчення громадянина України;
- посвідчення про повернення в Україну;
- посвідчення моряка або члена екіпажу.
(Стаття 13 Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус»).

Зверніть увагу: перевіряти документи мають право тільки співробітники поліції і тільки в певних випадках, передбачених в ст. 32 Закону України «Про національну поліції», (http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/580-19) а саме:

- подібність до зовнішності розшукуваного злочинця або людини, яка зникла безвісти;
- достатні підстави підозрювати людину в скоєнні правопорушення або в намірі його здійснити;
- перебування людини на території чи об'єкті зі спеціальним режимом або в місці здійснення спеціального поліцейського контролю;
- знаходження в місці вчинення злочину або ДТП;
- якщо зовнішні ознаки особи, сліди на машині або дії людини дають підстави підозрювати, що вона причетна до вчинення правопорушення, або ж що її автомобіль був засобом чи об'єктом правопорушення;
- якщо у людини є при собі зброя, боєприпаси, наркотики або речі, на зберігання чи використання яких потрібен дозвіл.
Відзначимо, що закон не зобов'язує громадян носити при собі документи, що засвідчують особу. Однак при наявності однієї з наведених вище підстав для перевірки документів - в разі відсутності документів співробітники поліції мають право затримати вас до 3 годин для встановлення вашої особи.

Відповідальність за неявку до військкомату

КРИМІНАЛЬНА відповідальність для громадянина настає через його неявку для відправки на військову службу (тобто до військової частини), при наявності стверджувального висновку медкомісії - ув'язнення від 2 до 5 років.

АДМІНІСТРАТИВНА відповідальність настає в разі неприбуття особи для проходження медкомісії або постановки на облік - штраф від 170 до 510 гривень, а за повторне протягом року порушення від 510 до 1 700 гривень.
Факт ухилення від служби або порушення законодавства про мобілізацію має місце тільки у разі, якщо військовозобов'язаного належним чином повідомили про необхідність явки за призовом.

Тобто:

- Якщо він отримав повістку про проходження медогляду, або для уточнення даних, а на призовний пункт не з'явився, його можуть притягнути до адміністративної відповідальності.
- Якщо ж військовозобов'язаному повідомили про необхідність явки в пункт збору для відправки до військової частини, але він в призначений день не з'явився, це буде розглядатися як ухиляння від мобілізації і йому може загрожувати кримінальна відповідальність.
При цьому врахуйте, що військовозобов’язаному, який пройшов медкомісію і був визнаний придатним до військової служби, вклеюють у військовий квиток мобілізаційне розпорядження – власне, воно вже вважається належним повідомленням про призов.

ПІДСУМКИ

Таким чином, законодавством не встановлено місце, де можуть громадянину вручити повістку. Це може відбутися будь-де – але тільки після встановлення особи військовозобов'язаного, якому вручають повістку.
Встановлення особи військовозобов’язаного відбувається на підставі документів, що засвідчують особу.
Перевіряти особисті документи на вулиці можуть тільки співробітники поліції і тільки у випадках, передбачених законом.
За ухилення від мобілізації (ухилення від відправки до військової частини) передбачено кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі від 2 до 5 років.

За неявку до військкомату для проходження медкомісії або постановки на військовий облік передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафів від 170 до 510 гривень, а за повторне протягом року порушення – від 510 до 1 700 гривень.

Відповідальність настає лише в разі, якщо військовозобов'язаному було належним чином повідомлено про призов.

Доказами належного повідомлення є вручення повістки військовозобов'язаному під його особистий підпис, або вклеювання в його військовий квиток мобілізаційного припису медкомісією, при умові подальшого додаткового повідомлення про дату і місце відправки до військової частини.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини