Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
У Житомирі почали продавати черемшу
У Житомирі почали продавати черемшу

На Житньому ринку у Житомирі...

  • У Житомирі почали продавати черемшу
    У Житомирі почали продавати черемшу

    На Житньому ринку у Житомирі...

  • Про складну ситуацію проживання переселенців у “червоній лікарні” Хорошева
    Про складну ситуацію проживання переселенців у “червоній лікарні” Хорошева

    Більшість з нас нещодавно бачила...

  • Помер Геннадій Москаль
    Помер Геннадій Москаль

    Він займав багато державних посад,...

  • У туалеті фан-зони на центральному стадіоні в Житомирі не встановили кабінки
    У туалеті фан-зони на центральному стадіоні в Житомирі не встановили кабінки

    Відкрили там також чудову фан-зону...

Новини
На Житомирщині зростає захворюваність на бореліоз

На Житомирщині зростає захворюваність на бореліоз

15-05-2019
За останні роки в Житомирській області зросла захворюваність серед окремих професійних груп населення на кліщовий іксодовий бореліоз (хворобу Лайма).

Захворювання характеризується поліморфізмом клінічних проявів та є вагомою медичною проблемою з огляду на можливість ураження багатьох органів і систем. Серед найбільш характерних є ураження шкіри, нервової системи, суглобів, серця.

При несвоєчасній діагностиці та без належного лікування хвороба має схильність до хронізації та призводить до тривалої непрацездатності, інвалідності, а іноді до смерті людини.

Захворюваності на хворобу Лайма притаманна сезонність, яка зумовлена біологією кліщів, їхньою активністю в період з квітня по жовтень.

Передається хвороба через укуси, заражених збудником хвороби Лайма, кліщів.

До груп високого ризику інфікування Лайм-бореліозом відносяться робітники лісового господарства, мисливці, а також все населення при відвідуванні лісів, парків, присадибних ділянок в період активності іксодових кліщів.

В Україні на сьогодні склалася критична ситуація щодо хвороби Лайма в тих областях, які мають ліси. Тернопільським центром дослідження Лайм-бореліозу проводились вибіркові обстеження працівників лісогосподарств Тернопільської, Житомирської (у 2 лісогосподарствах), Закарпатської, Рівненської, Волинської і Сумської областей. Отримані результати свідчать, що серед обстежених 43% лісників Тернопільської, 58% лісників Житомирщини мають антитіла до борелій, які викликають хворобу Лайма.

Актуальність проблеми підтверджується виявленням випадків інфікування працівників лісового господарства на Житомирщині хворобою Лайма у поточному році. Станом на 10.05.19 р. ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» обстежено 582 працівника лісогосподарств в яких 129 (22,1 %) виявлені антитіла до борелій.

Так, при дослідженні сироваток крові сучасним високочутливим методом імуноферментного аналізу (ІФА) - 34% робітників Ємільчинського лісгоспу, 32% - робітників Пулинського ЛГ, 15% - Олевського ЛГЗ, 21% - Нов-Волинського та інш. лісгоспів мали позитивні результати.

Вакцинація проти даної хвороби відсутня.

Тільки своєчасне обстеження та виявлення факту інфікування дає змогу лікарям інфекціоністам призначити лікування хворим і не допустити важких ускладнень.
На підставі вищевикладеного звертаємось до керівників держлісгоспів Житомирщини з метою своєчасного виявлення та лікування хвороби Лайма, організовувати щорічне профілактичне обстеження працівників лісгоспів.

Дана проблема не повинна залишити байдужими жодного керівника, адже від стану здоров’я ваших працівників залежить налагоджена робота та успіх ваших підприємств.

А також, звертаємося до всього населення області, у разі виявлення на тілі кліща, необхідно доставити його в лабораторію на дослідження наявності збудників кліщового бореліозу та провести визначення в сироватці крові специфічних антитіл класу IgM та IgG у разі інфікування.

ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводить лабораторні дослідження сироваток крові на сучасному лабораторному обладнанні методом імуноферментного аналізу (ІФА) та проводить лабораторні дослідження кліщів, знятих з людей, на наявність збудників кліщового бореліозу.

На Житомирщині зростає захворюваність на бореліоз

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини