Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Кишкова паличка на посуді та нітрати в овочах: Лабораторний центр перевірив школи Житомирщини

Кишкова паличка на посуді та нітрати в овочах: Лабораторний центр перевірив школи Житомирщини

03-07-2019
Про це повідомляють на сайті Житомирський обласний лабораторний центр.

Фахівцями структурних підрозділів ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» у першому півріччі поточного року було проведено моніторингове спостереження за загальноосвітніми школами - було обстежено 133 заклади, у яких було відібрано і досліджено питну воду, овочі, готові страви, гігієнічні змиви, крім того проведені інструментальні виміри мікроклімату, штучного освітлення, радіологічні та паразитологічні дослідження, у 66% шкіл мали місце відхилення від нормативних показників.

Протягом поточного навчального року було відібрано і досліджено 293 проби води на відповідність вимогам Державних санітарних правил і норм 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» із яких 76 (26%) досліджених проб не відповідали стандартам за рахунок перевищення вмісту нітратів і заліза, мікробіологічним показникам.

Найбільша кількість відібраних зразків води (50%) не відповідала бактеріологічним показникам в Олевському районі (школи сс..Кишин, Зубковичі, Сущани, Хочино, Корощино, Зольня, смт.Новоозерянка), за фізико-хімічними показниками 31,2% дослідженої води не відповідали вимогам у закладах сіл Кишин, Сущани, Зубковичі, Варварівка, професійному ліцеї Олевського району.

Впродовж 2019 р. було досліджено 343 зразки готових страв на визначення калорійності, з них 28 не відповідали нормам, найбільша кількість недовкладення харчових інгредієнтів мала місце у закладах Попільнянського району с.Миролюбівка, Хорошівського району Новоборівська гімназія,Любарського району ЗОШ с.Березівка, Романівського району школи сіл Печанівка, Врублівка, Житомирського району - ЗОШ сіл Березівка, Глибочиця, Пряжів, Барашівка.

Із досліджених 211 зразків овочів на вміст нітратів перевищення гранично-допустимих концентрацій зареєстровано у 28, особливо це стосується Радомишльського району, де 20 проб із 20 (100%) не відповідали допустимим нормам.

На мікробіологічне забруднення страв виконано 237 досліджень, не відповідали нормам 19, значна їх кількість зареєстрована у навчальних закладах Ружинського району (50%) та по одному випадку у 13 районах області, що вказує на порушення технології приготування готових страв.

Протягом 6 місяців цього року фахівцями центру було досліджено 2109 гігієнічних змивів на наявність умовно-патогенної мікрофлори, у 77 (3,6%) виявлена кишкова паличка із чистого посуду, кухонного інвентарю, технологічного обладнання, рук та спеціального одягу кухарів, що свідчить про незадовільне санітарно-гігієнічне утримання харчоблоків та недотримання працівниками правил особистої гігієни, в першу чергу це стосується Роставицької, Топорівської, Ягнятинської, Крилівської шкіл Ружинського району, Стрижівського ліцею Коростишівського району.

За звітний період спеціалістами було здійснено 2832 виміри мікроклімату, з яких 3,4% не відповідали нормативним рівням. Для прикладу, недотримання температурного режиму зареєстровано у 50% шкіл Ружинського, 28% Чуднівського, 16% Брусилівського, 13% Бердичівського районів, значні перевищення рівнів вологості повітря (21,3%), виявлені у школах Бердичівського району; ЗОШ с.Низгірці (10 відхилень); ЗОШ с.Красівка (6 відхилень).

В поточному році в навчальних класах було здійснено 2555 вимірів штучного освітлення в класах, з яких не відповідали нормативам 329, що склало 12,8%, найбільша кількість негативних показників освітлення у закладах Андрушівського району, де із 30 вимірів не відповідали нормі 30, у Червоненській ЗОШ із 30 не відповідали нормі 21, у гімназії Стара Котельня із 30 вимірів не відповідали 21.

Подібна ситуація в школах Ружинського району, так в Топорівській школі не відповідали нормі 18 досліджень із 20, в Крилівській школі 12 із 20. Зареєстровані відхилення в ліцеї та ЗОШ № 2 м.Чуднова, ЗОШ сіл В.Нізгірці і Красівка Бердичівського району, ЗОШ сіл Вереси, Дениші, Тетерівка, Оліївка Житомирського району.

Крім вказаних інструментальних досліджень в закладах було проведено 1311 вимірів швидкості руху повітря та 37 вимірів шуму, відхилень не виявлено.

Значна робота проведена по паразитологічних дослідженнях, було обстежено 1677 учнів на наявність яєць гельмінтів, виявлено 112 інвазованих дітей. Крім того досліджено 1246 змивів на паразитози, 195 проб побутового пилу на алергенні кліщі, 24 проби піску на паразитози, відхилень не зареєстровано.

За період навчання учнів у школах, в поточному році проведені радіологічні дослідження, а саме: виміри гамма-фону – 1223, продуктів на наявність радіонуклідів – 272, води на вміст цезію - 29, відхилень від вимог нормативних документів не виявлено.

Про результати негативних лабораторних досліджень були повідомлені 84 керівники (власники) загальноосвітніх навчальних закладів, в органи місцевого самоврядування та Держпродспоживслужбу спрямовано 97 листів.

Підсумовуючи вище зазначене варто наголосити, що створення належних умов при організації навчання, виховання, харчування та відпочинку школярів сприяє зміцненню їх здоров’я, підвищує ефективність і безпеку навчання, забезпечує високу працездатність, формує здоровий спосіб життя та має бути пріоритетним напрямком у роботі відповідних структур.

Кишкова паличка на посуді та нітрати в овочах: Лабораторний центр перевірив школи Житомирщини


На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини