Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
    Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

    Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • У центрі Житомира помер чоловік
    У центрі Житомира помер чоловік

    У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

Новини
У Бердичеві почали відключати від газопостачання тих, хто не сплачував донарахування за додаткові обсяги спожитого газу

У Бердичеві почали відключати від газопостачання тих, хто не сплачував донарахування за додаткові обсяги спожитого газу

25-07-2019
На початку минулорічного опалювального періоду споживачі ПАТ «Житомиргаз» були вражені новими сумами у своїх платіжках, адже «у зв’язку із приведенням газу до стандартних умов» вони мали доплатити за додаткові обсяги нібито спожитого палива. Така ситуація виникла майже по усіх облгазах, які входять по складу «Регіональної газової компанії», що знаходиться під контролем олігарха Дмитра Фірташа. Додатковий «коефіцієнт приведення газу до стандартних умов», який газові монополісти повісили на бердичівлян, доволі не маленький – у зимовий період, наприклад, по деяких домоволодіннях він становить близько 500 гривень на місяць.

Згідно з рішенням Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), дії кількох облгазів (у тому числі – ПАТ «Житомиргаз») було визнано незаконними, а монополістів зобов’язали перерахувати минулорічні платежі у зв’язку зі зменшенням із минулорічного жовтня розрахункових норм споживання «блакитного палива» та наклали на них штрафи. Ті подали до суду. З даного приводу було кілька судових засідань, але вже є випадки, коли апеляційний суд виносив рішення на користь споживачів. Тобто, донарахування у платіжках є незаконними. Але оператори газорозподільчих мереж продовжують нараховувати людям додаткову плату, незважаючи на рішення суду.

Дане питання щодо незаконності нарахування коефіцієнта неодноразово підіймалося мною під час засідань виконавчого комітету, активну участь у боротьбі проти свавілля ПАТ «Житомиргаз» брала громадська організація «проЗАВТРА». Натомість міська влада і особисто мер Василь Мазур самоусунулися від вирішення проблеми, заявивши, що це не входить у компетенцію органів місцевого самоуправління. Не дали результату і запити безпосередньо в НКРЕКП: там підтвердили незаконність дій ПАТ «Житомиргаз», але не надали чіткого механізму як має діяти споживач, щоб захистити свої права. У свою чергу в управлінні сім’ї, праці та соціального захисту населення міста Бердичева, куди зверталися журналісти за роз’ясненнями, заявили, що борг за несплачені донарахування не впливатиме на отримання субсидії. Та все виявилося далеко не так просто, як здавалося.

На цьому тижні по місту Бердичеву почалися масові відключення від газопостачання споживачів, які систематично не сплачували донарахування за додаткові обсяги спожитого газу. Газівники без будь-якого попередження відключали домогосподарства від газу, мотивуючи це тим, що «попередження вже написане у платіжці», і навіть не звертаючи увагу, чи є хтось вдома, чи немає. Таким чином, сьогодні ПАТ «Житомиргаз», вочевидь, змушує людей сплатити неіснуючий борг до того часу, як буде прийняте і вступить в силу рішення апеляційного суду. Це не що інше, як свавілля газового монополіста та зловживання монопольним становищем.

І ще один цікавий момент. Аналітики радять споживачам звернутися з претензіями до облгазів і облгаззбуту, та вимагати проведення перерахунку. Але у Бердичівській, як то кажуть у народі, газконторі, такі претензії приймати відмовляються. Таким чином бердичівляни виявилися заручниками ПАТ «Житомиргаз», адже їх поставили у безвихідне становище: або плати, або не користуйся газом. Крім того таким «боржникам» після відключення окрім віртуального боргу, який набіг за опалювальний період (а це близько 2-3 тисяч гривень), доводиться додатково сплачувати ще й за підключення. При цьому, повторюю, міська влада робить вигляд, що нічого не сталося, фактично розв’язуючи руки газовому монополісту і не проводячи роз’яснювальну роботу серед населення як діяти у такій ситуації. Складається враження, що сьогодні у нас – безвладдя, адже міський голова і депутатський корпус не контролюють ні вивезення сміття, ні «ЖЕКи», ні дії ПАТ «Житомиргаз». А страждають від цього прості люди…

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини