Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Законодавець посилив покарання за статеві злочини стосовно дітей: до 15 років позбавлення волі та запровадив нове додаткове – застосування примусової хімічної кастрації

Законодавець посилив покарання за статеві злочини стосовно дітей: до 15 років позбавлення волі та запровадив нове додаткове – застосування примусової хімічної кастрації

10-08-2019
Відповідно до Закону України «Про охорону дитинства» та Конвенції ООН про права дитини, кожній дитині гарантується право на свободу, особисту недоторканність, захист гідності та найкраще забезпечення її інтересів.

Верховною Радою України у липні цього року прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за злочини, вчинені щодо малолітньої чи малолітнього, неповнолітньої чи неповнолітнього та особи, яка не досягла статевої зрілості».

Зокрема, указаним Законом передбачається внесення змін до статті 51 КК України та запровадження нового виду покарання – застосування примусової хімічної кастрації, який, відповідно до ст.52 КК України, віднесено до додаткового покарання.

Крім того, передбачено доповнення Кримінального кодексу України новою статтею 59-1, відповідно до якої покарання у виді примусової хімічної кастрації полягає у примусовому введенні засудженому антиандрогенних препаратів, які складаються з хімічних речовин, що мають зменшити лібідо та сексуальну активність. Примусова хімічна кастрація не застосовується до осіб, що вчинили злочини у віці до 18 років і до осіб у віці понад 65 років.

З 12 до 15 років збільшилась санкція ч.3 ст.152 КК України, яка передбачає відповідальність за зґвалтування неповнолітньої особи, санкцію ч.4 цієї статті доповнено додатковим видом покарання у вигляді примусової хімічної кастрації за вчинення таких само дій стосовно малолітньої особи.

Також більш суворе покарання передбачено за вчинення кримінального правопорушення за ч.1 ст.156 КК України (розбещення неповнолітніх), а саме, виключено альтернативне покарання у виді обмеження волі на строк до 5 років і залишено лише позбавлення волі на той самий строк.

Законодавцем доповнено Закон України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі» нормами, якими передбачається здійснення адміністративного нагляду щодо повнолітніх осіб, засуджених до позбавлення волі відповідно до статей 152, 153, 155, 156 КК України за зґвалтування неповнолітньої чи неповнолітнього, насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом, вчинене щодо неповнолітньої чи неповнолітнього, статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості, розбещення неповнолітніх, яке встановлюється довічно.

Минулого року у справі за фактами злочинів проти статевої свободи та недоторканості малолітніх осіб вироком Андрушівського районного суду молодого чоловіка ув’язнено на 10 років.

Судом встановлено, що 17-річний хлопець у березні 2015 року, скориставшись безпорадним станом малолітньої односельчанки, зґвалтував її. Крім того, протягом літа 2016 року неодноразово вчиняв насильницькі статеві зносини з іншою потерпілою, якій виповнилось лише 8 років, а також вчинив розбещення її малолітнього брата.

Апеляційна інстанція, переглянувши за скаргою обвинуваченого вирок суду, залишила термін покарання без змін.

Також, судами апеляційної та касаційної інстанцій залишено в силі вирок Богунського районного суду м. Житомира, яким особу засуджено до 8 років позбавлення волі за ч.2 ст.156 КК України за вчинення розпусних дій стосовно малолітньої.

Аналогічно, Верховним судом від 20.06.2019 залишено без змін вирок Богунського районного суду м. Житомира та ухвалу Житомирського апеляційного суду, відповідно до яких минулого року особу засуджено за ч.3 ст.153 КК України в редакції Закону України від 01.06.2001 №2295-VI (задоволення статевої пристрасті неприродним способом) стосовно малолітньої.

Не дивлячись на те, що засуджений не визнав своєї вини у вчиненні злочину, колегія суддів не встановила процесуальних порушень при збиранні, дослідженні і оцінці доказів, які б ставили під сумнів обґрунтованість висновків судів про доведеність його вини та правильність кваліфікації його дій.

Як нещодавно повідомлялося, днями у Малинському районі затримали та взяли під варту 33-річного місцевого жителя, який скоїв злочин за ч. 4 ст. 152 КК України (зґвалтування малолітньої). Відповідно до санкції зазначеної статті, йому загрожує покарання до 15 років позбавлення волі.

Посилення покарання за статеві злочини стосовно малолітніх та неповнолітніх є своєчасним і актуальним заходом на захист прав дітей, забезпечення гарантій прав на свободу та особисту недоторканність.

Застосування нового виду покарання - примусової хімічної кастрації можна розглядати як реальний крок до унеможливлення повторного скоєння злочинів такої категорії.

Довідково: Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за злочини, вчинені щодо малолітньої чи малолітнього, неповнолітньої чи неповнолітнього та особи, яка не досягла статевої зрілості» прийнято Верховною Радою України 11.02.2019 та 22.07.2019 направлено на підпис Президенту України.
Джерело статті: Житомир-Онлайн

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини