Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
    Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

    Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • У центрі Житомира помер чоловік
    У центрі Житомира помер чоловік

    У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

Новини
Старовинні маєтки Житомирщини. Тулин. ФОТО 15 століття та сьогодення

Старовинні маєтки Житомирщини. Тулин. ФОТО 15 століття та сьогодення

15-04-2020
Вкрай рідко зараз можна знайти фотографії старовинних маєтків Житомирщини, а особливо 15 століття.

Про історію колишньго Тулинського поселення, його власників та старовинні фото можна переглянути нижче. Крім цього, більше цікавого ви можете дізнатися в соцмережі в групі "Старовинні маєтки Житомирщини: історія, архітектура, сучасний стан".

"Тулин... Назву цього поселення вже не знайдете на жодній сучасній мапі. Ні, село не зникло, воно лише увійшло до складу іншого села. Сучасна північна частина Ліщина, розташована на правому березі мальовничої р.Гуйви, і є тим самим Тулином.

Тулинські землі відомі з глибокого середньовіччя. Ще в другій половині 15 століття (до 1470 р.) київський князь Семен Олелькович надає ці землі Семену Скипору та його родині. Наприкінці того ж 15 століття його донька Марія стала дружиною шляхтича Остафія Горностая і Тулинські землі на півтора століття переходять до цієї відомої на Київщині та Волині заможної родини.В 1503 р.в битві з татарами загинув Остафій і всі його маєтки дісталися дружині та дітям. В 1525 р.польській король Сигізмунд Старий видав грамоту нащадкам Остафія Горностая, згідно якою, він закріплював за ними Тулинські землі. Близько 1586 року берестейський воєвода Габріель Горностай на високому лівому березі Гуйви будує замок і Тулин отримав статус містечка. З 1592 р лівобережна частина Тулина отримує назву Новий Ліщин,пізніше просто Ліщин.В 1588 р.під час збройного нападу на тулинський замок сусіда Фридриха Тишкевича був підступно вбитий його власник Габріель Горностай. Його онук, Михайло, був останнім власником Тулина з роду Горностаїв. Після його смерті у 1631 р.Тулинський маєток (ключ) який складався з сіл Ліщина, Тулина, Старики, Луки, Піски, Млинища, Іл'яшева, Валівки або Комарівки, отримала сестра останнього Анна(1615-1639), яка стала дружиною бельського воєводи Рафала Лещинського. Їх єдина неповнолітня донька Теофіла Ліщинська після смерті батьків стає власницею Тулинсько-Ліщинського ключа. У 1651 р.під час війни Богдана Хмельницького замок був пограбований та спалений.Власники маєтку змушені були рятуватися втечею до Польщі. Повернувшись до маєтку у 1681 р, Теофіла переписує його онуку Рафалу Оржеховському. Далі, невідомо як, але на початку 18 століття маєтком вже володіла донька воєводи підляського Вацлава Лещинського Вікторія Потоцька (1679-1732), дружина магната, гетьмана Великого Коронного Юзефа Потоцького. Потоцькі проживали переважно в Станіславові та зрідка навідувалися до своїх чисельних маєтків на Київщині. Після смерті Юзефа у 1751 р.маєтки перейшли до сина Станіслава Потоцького (1698-1760), київського воєводи,а пізніше до його онуків: Юзефа, Петра, Францішека та Вінцентія. У 1761 р.брати судилися з власником сусідньої Кодні Глембоцьким за їх межі.

Зазначу, що на протязі усього цього часу, починаючи з кінця 15 століття, Тулинсько-Ліщинський ключ був єдиним та неподільним. У 1772 році граф Вінцентій Потоцький (1740-1825) продає ключ домбровицькому старості Миколаю Поляновському, сину мечника подольського Францішека Поляновського.

Миколай, який мав прізвисько Папуша, в Ліщині, на місці старого замку Горностаїв, побудував садибу а в 1805 р.його брат, стольник польського короля Станіслава-Августа, Юзеф Поляновський будує костел (обидві споруди збереглися до нашого часу). Миколай був одружений на праправнучці гетьмана Івана Виговського Хелені (Олені)Виговській. Від Миколая Тулинсько-Ліщинський ключ перейшов до сина Яна Поляновского, одруженого на Августі Єзерській. Це подружжя мало багато дітей але всі вони померли немовлятами, окрім єдиної доньки Марії (1846-1898). Вона в 15 років стала дружиною таємного радника київського генерал-губернатора Яна - Кароля Добровольського(1824-1900) гербу Доліва ,учасника польського повстання 1863 року.Таким чином маєток перейшов до Добровольськіх. Патріот Польщі, Ян-Кароль Добровольській своїх п'ятеро синів називає в честь польськіх королів:Ян, Казимір, Станіслав, Август та Олександр. Єдина донька Марія пізніше вийшла заміж за відомого підприємця Ромуальда Новіньського з Поділля. Родина мешкала в сусідній Луці, де звели скромну резиденцію (в Ліщині проживали нащадки Юзефа Поляновського).Після смерті Марії з Поляновських Добровольської у 1898 р.маєток був поділений між її синами. Зокрема, Тулин, з фільварками в Ліщині, Березині та Юзефівці отримав наймолодший з них, Олександр Добровольській (1871-1940).

Олександр закінчив Київський університет, юридичний факультет.Був відомим київським адвокатом,працював на посаді присяжним повіреним при Київському окружному суді,проживав переважно в Києві.Був одружений на Марії Дуглас (1872-1961),доньці шотландського інженера-цукровика Джеймса Дугласа. В 1904 році в Тулині, на високому пагорбі правого берега р.Гуйви Олександр Добровольській будує чудовий двоповерховий палац з баштою, у модному в ті часі стилі неоготики. Автором палацу був відомий київський архітектор Владислав Городецький.Поруч з палацом був розбитий парк,фруктовий сад,навіть влаштували тенісний корт.Палац був побудований за новітньою технологією, з використання цегли та бетону.В палаці був водопровід, вода подавалася з водонапірної башти (теж була виконана в цікавому архітектурному стилі).Палац також мав каналізацію, електрику та телефонний зв'язок.Інтер'єри палацу прикрашали старовинні меблі, паркет з дорогоцінних порід дерев. Стіни прикрашали портрети польських королів...

Мандрівник-письменник Антоній Урбанській, відвідавши палац Добровольськіх писав:"Біля руїн старовинного замку, від якого ще залишилися сліди на Замковій горі,розташувалася нова садиба Добровольськіх.Чудово та гармонійно вона виглядає у своїх готичних рисах з баштою та оточуючими її вежичками. Зведена з жовтого каменю та цілком оповитий зеленю. З його аркадних вікон видно чудовий пейзаж на долину Гуйви... Кімнати Білої зали та бібліотеки вирізняються особливим оздобленням... ". В горішній частині башти був розташований родинний архів, документи та папери якого сягали 1525 року.

Подружжя Добровольськіх підтримували в маєтку польські культурні традиції. Садиба в Тулині на початку 20 століття була культурним осередком для місцевого люду. Окрім того,Олександр був колаторем(благодійником) Ліщинського костелу та місцевої школи.Олександр Добровольській впроваджував у своїх фільварках новітні технології:були закуплені парові молотарки,новітні плуги, борони, сіялки, косарки , тощо. Всі фільварки були під'єднанні до телефонного зв'язку.

На жаль, з приходом більшовицької революції ,анархії та хаоса все це було пограбовано та знищене. Починаючи з літа 1917 року селяни Тулина та Ліщина почали масово та стихійно вирубувати деревину у фільварках, пізніше почали грабувати та знищувати речі та самі будівлі маєтку. В січні 1918 року газети писали : "... Поміщицький маєток Олександра Добровольського Тулин в Житомирському повіті став жертвою погрому натовпу солдат та селян. Фільварок пограбований,садиба розгромлена. Меблі поламані, знищені портрети польськіх королів, іншим портретам пробили очі. Під час погрому управляючий та економ маєтку були зачинені нападниками на ключ. Ліс вирубаний. Тулин славився розвинутим господарством з новітніми технологіями. Тепер тут руїни... ".

Про вражаючу картину погрому маєтку в Тулині показує справа, яка зберігається в Житомирському архіві. Це судовий позов Олександра Добровольського до селян Тулина та Ліщина, за пограбування та знищення майна, речей та будівель маєтку. Загальна сума втрат по 4 фільварками становила 2 706 590 руб.11коп.

Звичайно, нічого не було відшкодовано а будівлі не були відновлені.

Наприкінці 1918 року родина Добровольськіх назавжди залишають Тулин та Київ та емігрують до Польщі. Родина мешкала у Варшаві,де Олександр продовжив працювати адвокатом аж до смерті у 1940 р. Його дружина, Марія, пережила німецьку окупацію у Варшаві, а з приходом туди у 1945 році комуністичної влади емігрувала до своєї доньки в Канаду. Марія померла під Монреалем у віці 89 років.

У подружжя Добровольськіх було двоє дітей:син Стефан та донька Марія-Ружа. Стефан (1900-1974) обрав військову кар'єру, став польським офіцером 17-го уланського полку. Під час Другої Світової війни він виконував обов'язки заступника військового аташе в Лондоні, пізніше служив у Вашингтоні та Мексиці, де й помер не одруженим.

Його сестра,найстарша донька Олександра Добровольського, Марія-Ружа (1895-1986),була дружиною військового моряка Стефана Франковського.Працювала в уряді міста Гдиня. За громадську роботу була нагороджена польським урядом Золотим Хрестом Заслуги. Коли розпочалася війна Марія-Ружа переїхала з дітьми до маєтку Радзивіллів на Волинь.Її чоловік потрапив до німецького полону де загинув в концтаборі. Пізніше вона переїхала до Англії а звідти виїхала до Канади.В Монреалі була активною громадською діячкою польської діаспори в Канаді.Була авторкою неопублікованих спогадів та історичної праці,, Монографія Тулинського ключа на тлі генеалогії його власників". Марія-Ружа померла в Монреалі в 1986 році у віці 91 рік. Її прах, за заповітом, був розвіяний над Тихим океаном.

До нашого часу від маєтку Добровольськіх мало що залишилося. Палац був розібраний місцевими селянами на будматеріал. Залишився лише фундамент та декілька підвальних приміщень. Також частково збереглися два господарських льоха та мурований паркан, який огороджував маєток. Зараз на його території приватні садиби селян
", - йдеться у розповіді.

Старовинні маєтки Житомирщини. Тулин. ФОТО 15 століття та сьогодення
Старовинні маєтки Житомирщини. Тулин. ФОТО 15 століття та сьогодення
Старовинні маєтки Житомирщини. Тулин. ФОТО 15 століття та сьогодення
Старовинні маєтки Житомирщини. Тулин. ФОТО 15 століття та сьогодення
Старовинні маєтки Житомирщини. Тулин. ФОТО 15 століття та сьогодення
Старовинні маєтки Житомирщини. Тулин. ФОТО 15 століття та сьогодення
Старовинні маєтки Житомирщини. Тулин. ФОТО 15 століття та сьогодення
Старовинні маєтки Житомирщини. Тулин. ФОТО 15 століття та сьогодення
Старовинні маєтки Житомирщини. Тулин. ФОТО 15 століття та сьогодення
Старовинні маєтки Житомирщини. Тулин. ФОТО 15 століття та сьогодення
Старовинні маєтки Житомирщини. Тулин. ФОТО 15 століття та сьогодення
Старовинні маєтки Житомирщини. Тулин. ФОТО 15 століття та сьогодення
Старовинні маєтки Житомирщини. Тулин. ФОТО 15 століття та сьогодення
Старовинні маєтки Житомирщини. Тулин. ФОТО 15 століття та сьогодення
Старовинні маєтки Житомирщини. Тулин. ФОТО 15 століття та сьогодення
Старовинні маєтки Житомирщини. Тулин. ФОТО 15 століття та сьогодення
Старовинні маєтки Житомирщини. Тулин. ФОТО 15 століття та сьогодення
Старовинні маєтки Житомирщини. Тулин. ФОТО 15 століття та сьогодення
Старовинні маєтки Житомирщини. Тулин. ФОТО 15 століття та сьогодення
Старовинні маєтки Житомирщини. Тулин. ФОТО 15 століття та сьогодення
Старовинні маєтки Житомирщини. Тулин. ФОТО 15 століття та сьогодення
Старовинні маєтки Житомирщини. Тулин. ФОТО 15 століття та сьогодення
Старовинні маєтки Житомирщини. Тулин. ФОТО 15 століття та сьогодення
Старовинні маєтки Житомирщини. Тулин. ФОТО 15 століття та сьогодення
Старовинні маєтки Житомирщини. Тулин. ФОТО 15 століття та сьогодення
Старовинні маєтки Житомирщини. Тулин. ФОТО 15 століття та сьогодення
Старовинні маєтки Житомирщини. Тулин. ФОТО 15 століття та сьогодення
Старовинні маєтки Житомирщини. Тулин. ФОТО 15 століття та сьогодення
Старовинні маєтки Житомирщини. Тулин. ФОТО 15 століття та сьогодення
Старовинні маєтки Житомирщини. Тулин. ФОТО 15 століття та сьогодення
Старовинні маєтки Житомирщини. Тулин. ФОТО 15 століття та сьогодення

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини