Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
Ніна Карпачова просить Януковича звільнити Юлію Тимошенко

Ніна Карпачова просить Януковича звільнити Юлію Тимошенко

06-08-2013
Перший омбудсмен України Ніна Карпачова в офіційному зверненні просить президента Віктора Януковича виконати рішення Європейського суду з прав людини та вжити всіх заходів для відновлення права Юлії Тимошенко на свободу.

"Змушена звернутися до Вас з проханням про Ваше особисте втручання у справу, яка для України стала показовим прикладом реального стану дотримання прав та свобод людини", - зазначається у заяві.

На її думку, вибіркове кримінальне правосуддя щодо Юлії Тимошенко та членів її уряду, висвітило усі проблеми досі нереформованої системи правосуддя.

"Саме у справі Ю. Тимошенко, по якій мною було відкрито провадження на посаді Уповноваженого з прав людини, поєднались, напевно, усі можливі порушення, притаманні українському правосуддю та правоохоронній системі", - підкреслює омбудсмен.

"Втрата судами незалежності та неупередженості найбільш брутально проявилася у вибірковому кримінальному правосудді проти лідера опозиції Юлії Тимошенко та членів її уряду. Якщо арешт та ув'язнення колишнього прем'єр-міністра України були "свавільними і незаконними", як вказав у своєму рішенні Європейський суд з прав людини, то, що тоді казати про десятки тисяч позбавлених волі та засуджених простих громадян України, права яких постійно порушуються! "- йдеться у зверненні Ніни Карпачової до президента.

"31 липня 2013 року набуло чинності рішення Європейського суду з прав людини від 30.04.2013 р. у справі Юлії Тимошенко. Своїм рішенням Європейський суд з прав людини одноголосно постановив, що арешт Ю.Тимошенко був свавільним, а законність утримання її під вартою українським правосуддям не була належним чином оцінена. Закон України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" однозначно зобов'язує державу виконати рішення Європейського суду та відновити порушені права особи. При незаконному арешті відновлення порушених прав передбачає звільнення незаконно арештованої особи", - зазначає Ніна Карпачова.

Вона звертає увагу Віктора Януковича на те, що "досі не здійснено належних кроків для відновлення порушених прав Ю. Тимошенко і вона залишається за ґратами. При цьому, наявність інших кримінальних справ проти неї не може бути підставою для невиконання рішення Європейського суду, оскільки в Україні діють принципи верховенства права та презумпції невинуватості".

Перший омбудсмен України переконана, що "беззастережне виконання рішення Європейського суду з прав людини та звільнення Ю. Тимошенко має продемонструвати чітку позицію керівництва нашої держави щодо незворотності руху України до міжнародних стандартів дотримання прав та свобод людини".

На думку омбудсмена, напередодні Вільнюського саміту, на якому Україна має шанс підписати Угоду про Асоціацію з Європейським Союзом, "українська влада здатна вирішити цю проблему та довести міжнародним партнерам, що повністю дотримується взятих на себе зобов'язань".

"Переконана, що для вирішення цього надзвичайно важливого для нашої країни питання Ви, як Глава Української держави, маєте всі необхідні повноваження. Тому звертаюся до Вас, шановний Вікторе Федоровичу, як до Гаранта дотримання прав і свобод людини в Україні, та, зрештою, як до мудрої людини, з проханням: на підставі Конституції України, Кримінально-процесуального кодексу України, а також Конвенції про захист основоположних прав і свобод людини та Міжнародного пакту ООН про громадянські і політичні права, проявити добру політичну волю і вжити всіх можливих заходів, включно з помилуванням, для невідкладного виконання рішення Європейського суду з прав людини та відновлення порушених прав Юлії Тимошенко, звільнення її від відбуття покарання та надання можливості отримати необхідне лікування за кордоном", - зазначає перший омбудсмен України у своєму зверненні до Віктора Януковича.
Джерело статті: first-ombudsman.org.ua

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини