Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік
    Міський голова Житомира оприлюднив декларацію за 2023 рік

    Міський голова Житомира Сергій Сухомлин...

  • У центрі Житомира помер чоловік
    У центрі Житомира помер чоловік

    У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

Новини
Сергій Пашинський: Якщо до 30 вересня Тимошенко не випустять, Асоціації не буде

Сергій Пашинський: Якщо до 30 вересня Тимошенко не випустять, Асоціації не буде

07-09-2013
Напруга в українсько-російських відносинах перед Вільнюським самітом у листопаді затьмарила будь-які внутрішньополітичні чвари. Опозиція цього разу навіть Віктора Януковича зустріла в парламенті якщо не привітно, то принаймні без будь-яких виявів агресії.

В «Батьківщині», в свою чергу, тривають болісні процеси притирання з новими союзниками – «Фронтом змін». Заступник керівника фракції Сергій Пашинський, що безпосередньо займається об’єднавчими процесами, розповідає, як проходить процес злиття, що буде опозиція робити надалі, навіщо Януковичу євроінтеграція і що собі в цій ситуації думають Фірташ та Ахметов.


«Ми зобов’язані їхати в Горлівку і Єнакієве»


На день незалежності спільної акції в опозиції не вийшло. Яка подальша доля «Повстань, Україно» чи, може, вона трансформується в щось нове?

На сьогодні в суспільстві склалася цікава ситуація. Всі зневірилися в Януковичі, але весь бруд, що виливається на опозицію, теж, на жаль, має якісь наслідки. Я об’їхав практично всю Східну Україну і бачу, що в тих областях люди не мають об’єктивної інформації, хоча розуміють, що Янукович їх обманув, і дуже роздратовані з цього приводу. Відповідно із цими людьми треба виробити суспільне замовлення на щось. Враховуючи, що повністю всі ЗМІ, за рідким виключенням, контролюються Банковою, прийнято рішення, що ми зобов’язані їхати в регіони, причому не в обласні центрі – не в Донецьк, а в Горлівку, Єнакієве, Мелітополь.


І зараз наша партія розробляє формат цих поїздок і роботи з людьми. Такі поїздки позитивні своїм двостороннім зв’язком – ми розуміємо, що люди вимагають від нас, і, відповідно, чим ми можемо відповісти і де можемо їм допомогти. Тому що міфів дуже багато – той же газовий контракт, від якого в нас нібито всі проблеми до сих пір. Це блюзнірство. Янукович забуває, що він легалізував цей контракт в 2010-му році. До речі, в України в 2009-му році була сама низька ціна на газ, а з 2010-го по 2013-й рік всі європейські компанії отримали деякі по дві знижки, а італійці – вже три примудрились. Єдина країна, що знижок не отримала, – це Україна. Тож хто тут винен? Це один з прикладів міфів, які нав’язує Партія регіонів і які треба розвіювати, щоб суспільство було проінформовано і зробило свідомий вибір на наступних президентських виборах.

І коли ви поїдете його інформувати?

Найближчими тижнями.

Це буде спільна акція всіх трьох сил чи, згадуючи День незалежності, кожен тепер за себе?

Я не уповноважений відповідати від трьох політичних сил. На сьогоднішній день ми розраховуємо на нашу партію і будемо проводити свою політику.

Ви навіть не запрошували своїх партнерів по опозиції до спільних дій?

Поки що цей формат не обговорювався. Так чи інакше кожна політична сила, яка ішла в парламент, мала свої ідеологічні «фішки» і свій напрямок діяльності. Нас об’єднує антидержавна, антинародна політика Януковича, і Янукович нас не роз’єднає по відношенню до цього режиму. Але кожна партія сама бачить, як вона буде реалізовувати свій політичний потенціал. Десь ми будемо координувати і координуємо наші дії, як під Київрадою, а День незалежності кожна політична сила відзначила так, як вважала за потрібне.

Чи можна сприймати ваші слова як визнання невеликої ефективності «Повстань, Україно» з його тріумвіратом лідерів?

Я категорично проти такого формулювання. В Харкові, Донецьку, Миколаєві приходили тисячі людей. Це був правильний і вчасний формат – ми показали суспільству, що у Януковича є опозиція, яка його не боїться. Те, що творилося в Харкові, показало всім людям, що навпаки Янукович фізично боїться цю опозицію.

В Харкові скоріше можна було казати про «ексцес виконавця».

В кожному обласному центрі в міру своїх можливостей кожен «гадив» по-своєму. В тих же Черкасах призначались якісь дитячі заходи, в Донецьку на площі, де ми збирались проводити акцію, тут же було призначене поїдання морозива… Але загалом в акції «Повстань, Україно» взяло участь під двісті тисяч людей, що, можливо, і небагато на фоні тридцяти мільйонів виборців, але це активні свідомі люди, які не боялися цього робити.

При тому, що зараз в опозиції і більшості в парламенті, в принципі, спільні завдання, чи можна говорити, що принаймні до Вільнюсу між вами буде негласний пакт про ненапад?

Не буде ніякого пакту про ненапад. Вимоги Євросоюзу дуже зрозумілі і чіткі, і Янукович задекларував, що виконає їх всі. Коротко їх нагадаю: звільнення Юлії Тимошенко, реформування виборчої системи і реформування прокуратури, яка має в нас функції більші, ніж НКВС при Сталіні. Якщо ми будемо бачити, що Янукович йде в цьому напрямку, ми, як депутати, будемо його в цьому підтримувати. Якщо ж побачимо, що це – лише чергова піар-кампанія а-ля «покращення» і «почую кожного», ми будемо жорстко ставити питання і вести себе адекватно цій ситуації. Часу дуже мало, і буквально на наступному пленарному тижні ми будемо розуміти, чи серйозно це, чи це піар-акція Януковича перед нашими європейськими партнерами, який таким чином хоче досягти якихось своїх смішних тактичних цілей.

«Немає ніякої Партії регіонів»


Є така розповсюджена думка, що євроінтеграція для влади – не світоглядний вибір, а лише спосіб зберегти свої кошти. Ви теж так вважаєте?

Давайте дещо вийдемо з рамок політики і подивимось, що відбувається в економіці. Янукович при владі більше трьох років, а держава – повний банкрут в усіх сферах. У нас дефіцит бюджету за перші сім місяців – 32 мільярди гривень, золотовалютні резерви НБУ вперше за всю історію не покривають трьох місяців імпорту. Вибачте мене, в кризу 2008–2009 років була краща ситуація, ніж зараз. Оці всі арешти мельників, розстріли мерів – це теж наслідок кризи всередині клубка корупціонерів, яким вже нема чого красти і вони починають поїдати один одного. Янукович прекрасно розуміє, що, якщо ми не вирішимо питання зовнішнього фінансування, буде колапс. А колапс – це буде як «каструльний бунт» в Аргентині, коли п’ять мільйонів чоловік змели всіх.

Так зовнішнім фінансуванням нас якраз з боку Митного союзу спокушають – мільярди одразу, мільярди потім…

З того боку нам обіцяють залізобетонну мишоловку, виготовлену на заводі «Уралмаш», з маленьким кусочком сиру. От поруч із нами Польща – держава, яка має подібну до нас соціал-економічну історію і яка за останні десять років повністю себе оновила. Чого щось вигадувати – давайте поїдемо до Орловської губернії і порівняємо її з Краківською. Поляки пройшли всі процедури ЄС, отримали 100 мільярдів євро інвестицій, а не кредитів, які нам обіцяють в Митному союзі! А є той же приклад Білорусі, що повністю пішла в російському фарватері, – це і страшно, і смішно, і жаль. Валюта в них повністю залежить від чиху Центробанку Росії, економіка фактично знищена… Нинішні «калійні» скандали відбуваються на наших очах – ми хочемо повторення?

Чи очікуєте ви якогось розколу в Партії регіонів на геополітичному підгрунті? Янукович вимушений навіть спеціальні зустрічі з депутатами проводити, щоб навести порядок у фракції.

Я не очікую ніякого розколу, тому що немає ніякої Партії регіонів. Це не партія, а група людей, які представляють чиновників і олігархів. Таким чином вони просто оформили свої відносини з державою Україна і грабують український бюджет. Приклади – Фірташу борги списали через парламент, «Дніпроенерго», яке коштує мінімум 5 мільярдів доларів, Ахметов отримав за 100 мільйонів. Суспільство уже на це навіть і не реагує – ну, купив Бойко вишку на 180 мільйонів дорожче - і купив. Думаю, більшість питань на зустрічі Януковича з депутатами (інтерв’ю відбулося ще перед «зльотом» в «Зоряном» – Ред.), буде стосуватись не світоглядного вибору, а на кшталт «Папа, нас не принимают и не решают вопросы». Але, вибачте, Янукович дохазяйнувався так, що «решать» нема за рахунок чого. Думаю, Янукович їм просто скаже: «Так нам же в Европе деньги дадут!» І на цьому всі заспокояться, окрім, може, пари штатних агентів Кремля.

Зараз в одного з тих, кого часто називають таким «агентом» – «регіонала» Ігоря Маркова – хочуть забрати мандат через звинувачення у нібито минулих фальсифікаціях. І якщо вірити ініціатору всіх цих справ пану Кармазіну, під загрозою там не тільки Марков. Це такий спосіб поставити недостатньо лояльних до керівництва в стійло?

Я категорично проти русофіла Маркова в парламенті, але те, як з ним вчиняють – це те ж саме, як вони забирали мандат у Власенка, Балоги і Домбровського. І це неприпустимо в правовій державі, коли людина рік працює депутатом і тут раптом згадують про якісь порушення на виборах.

Це спосіб поставити в стійло не конкретних депутатів, а весь депутатський корпус. Вже ж ні в кого нема сумнівів, що в нас знищена судова система. Соціологія показує, що особливо наївних, що довіряють судам і міліції залишилось 1–2 %.

Вибачте, а дивне рішення суду щодо заборони так званого референдуму комуністів по Митному союзу вам сподобалось?

Так ми тут не робили ніякої інтриги. Народний депутат від нашої фракції Микола Катеринчук подав позов і ще один подав, тому що Симоненко не заспокоїться. В неділю вони хочуть провести на стадіоні «Старт» свій проросійський шабаш, але, думаю, це в них не зовсім вийде. Раджу їм одразу їхати в місто Єнакієве, а ми будемо їхати за ними.

Якщо повернутись до втрачених мандатів. Не боїтесь, що Власенком все для опозиції не обмежиться?

Ви мене питаєте, чи допускаю я, що Янукович піде на повний державний переворот. Так, допускаю – він вже на це пішов, коли в 2010-му році через КС відмінив Конституцію. До речі, в Таджикистані при зміні влади проти всього складу Конституційного Суду порушили кримінальну справу. Звісно, Янукович може перетворити наш парламент в аналог білоруського, але ненависть людей до нього вже кристалізується. Якщо уряд не вирішить питання бюджетного дефіциту, соціально-економічного розвитку, все одно буде бунт, незалежно від того, будуть в парламенті опозиціонери чи ні. Я б радив Януковичу, щоб цей бунт був оформлений в політичному руслі для його ж безпеки.

Чи не простіше Януковичу було б зараз «продати душу» Росії і законсервуватись так, як Лукашенко? Все ж таки останній скільки вже керує і отримує дивіденди, граючи на слабкостях Кремля.

Як би там не було, рейтинг Лукашенка досить високий – це проблеми и трагедія білоруського народу. У Януковича – інша ситуація: в нас країна більше національно орієнтована. Ви фактично питаєте, чи пішов би Янукович на знищення української держави? Думаю, що ні – побоїться. По-перше, Україна в чотири рази більша за Білорусію, а по-друге, Путін вже не збирається ні з ким ділитися своїми доходами з нафти, в тому числі, і з Лукашенком, якого вже хитає і який реагує неадекватно. Якщо Путін раптом захоче законсервувати Януковича, йому треба буде щороку виплачувати Україні 20 мільярдів доларів ренти. Якщо він навіть на таке і піде, то на таких умовах, що Януковичу тут місця не буде. Янукович розуміє, що це не убезпечує його і, тим більше, його оточення, яке має активи, які міжнародні агенції оцінюють в мільярди доларів. Саме тому Ахметов так висловився під час торгівельної війни і навіть Фірташ, який з’явився як україно-російський проект, розуміє, що втрата суверенності України приведе до втрати його активів. Будь-який олігарх розуміє, що Лондонський суд кращий за Басманний чи Печерський.

«З 15 вересня починається структуризація нашої партійної структури»


Є чутки про лист Тимошенко щодо майбутніх кандидатів по проблемних округах. Чи це насправді так?

Ніякого листа немає, але я особисто чув позицію Юлії Володимирівни – ми будемо висувати тих же кандидатів, що і в минулий раз. Люди виграли вибори, в них вкрали перемогу – які підстави їх не висувати знову?

А чому ви засекретили лист Тимошенко до фракції, який Власенко зачитав в цей понеділок?

Є листи Тимошенко для загалу, а є для фракції. Там нема нічого секретного. Ми от з вами спілкуємось під диктофон, а можемо на вулиці за кавою чи на студії або в залі суду. Це різні формати. Юлія Володимирівна просто попросила нас бути більш пильними, щоб під виглядом євроінтеграційних законів «регіонали» не засунули туди корупційну єресь.

В якому зараз стані штаби «Батьківщини»?

Рішенням з’їзду створено центральний штаб, керівником якого зроблено першого заступника голови партії Олександра Турчинова. Буквально на днях буде закінчено формування центрального штабу і з 15 вересня починається структуризація нашої партійної структури, як її бачить Юлія Володимирівна. В першу чергу, це – більш відповідальна робота з людьми і залучення нових сил. Ми не маємо права консервуватись самі в собі, а повинні залучати до боротьби з режимом всіх, хто тільки має бажання і можливість це робити. Думаю, до кінця року ми завершимо процес технологічної модернізації нашої партії.

Непорозуміння після об’єднання з «Фронтом» вдалося мінімізувати?

Будь-яке ідеологічне об’єднання передбачає якісь моменти вживання. Ми ж не керуємо військовим батальйоном – це живі люди зі своїми амбіціями, баченнями. Я, чесно кажучи, задоволений цим процесом – він делікатний, але він іде. Ми не пришвидшуємо його, але вже є області, де він завершений, є ті, де він в розпалі, а є й ті, де він завершений не буде – наприклад, у Винниці. Ну, не бачать люди себе в партії «Батьківщина» – це їхнє право. Ми ж не будемо їх заставляти чи шантажувати. Але на сьогодні практично немає жодної області, де б інтеграційні процеси не були близькі до завершення або вже завершені. У Львові навіть з депутатів «Фронту змін» створена фракція «Батьківщина», якої з відомих причин ми не мали там раніше. В інших місцевих радах наші фракції об’єднуються, обирають нових голів. З центру ніхто ніяких директив слати не буде, на місцях людям простіше розібратись.

На Житомирщині вашій теж все гаразд?

Так, офіційно вас інформую, що на моїй Житомирщині повний гаразд. Ми з паном Пишним приїжджали, збирали наших керівників і депутатів, була важка розмова. Але наступної середи, думаю, процес об’єднання буде формалізовано.

Ви згадали про Львів, де ваша організація піддалась рейдерському захопленню під час місцевих виборів. Можете гарантувати, що убезпечили себе від повторення таких ситуацій?

У нас зараз статут виписаний таким чином, що повторення таких ситуацій неможливе. Причому ми з боями пройшли перереєстрацію статуту, бо Мінюст знову чинив нам тиск. Хіба що якийсь суддя прийме рішення, що у нас голова партії «Батьківщина» не Юлія Володимирівна Тимошенко, а…

…Андрій Клюєв.

Так, а відповідно в президії політради в нас сидять Вадим Колісниченко і Нестор Шуфрич. Це смішно.

«Аналізувати дії Януковича – це все одне, що аналізувати «чорний ящик»


Яка у вас є внутрішня інформація щодо переводу Тимошенко на лікування в Німеччину? Кажуть, що нібито вже палата для неї готова.

Та яка палата… В мене є наступне розуміння – якщо до 30 вересня Янукович не відпустить Тимошенко, ми не підпишемо Асоціацію. Ця інформація є і у Віктора Федоровича, але аналізувати його дії – це все одне, що аналізувати «чорний ящик»: ми зрозуміємо, що відбулось, тільки після аварії. Всі ці розмови, що вони зараз кидають в інформпростір, що доля однієї людини не може впливати на долю країни…

Це ж сама Тимошенко казала.

Тимошенко має право це казати, тому що вона ув’язнена. А Президент України і його піар-підрозділи не мають такого права. Європа чітко сказала, що з таким політичним символом безправ’я ми вас до себе не беремо. Тут же нема предмета дебатів – соціологія показує, що 70% не вірять у винуватість Тимошенко. І це після тон бруду в інформпросторі. До речі, знаєте, чому справа Щербаня не рухається? Тому що та ж соціологія показала, що 85 % не вірять, що Тимошенко замовила його вбивство.

Якщо Янукович дійсно Президент України, то він зобов’язаний її випустити, незважаючи на свої страхи і фобії. Якщо він не хоче, щоб тут ситуація вибухнула, це – його прямий обов’язок, про що йому говорять вже всі. Якщо ж він хоче пропетляти а-ля Кадафі, або Мубарак, або Чаушеску (які, до речі, довго пробули при владі), – це його вибір.

Коли ваше гасло «Юлі – волю» буде реалізоване, яка подальша мета «Батьківщини»?

Ми без сумніву переможемо на наступних президентських виборах. Це ціль, яку поставила Юлія Тимошенко.

З будь-яким кандидатом?

Хочу ще раз повторити – ми обов’язково переможемо.
Автор статті: Павло Вуєць, «Главком»

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини