Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
'Селяни

Селяни вимагають у депутатів облради переглянути "титанове" питання

18-11-2013
16 листопада в селищі Чоповичі пройшли Загальні збори жителів територіальної громади. Основним питанням на обговоренні, в якому взяли участь більше 400 жителів Чопович, представників громади «титанових» сіл Чайківка, Торчин, Пилиповичі, Борщів, депутатів різних рівнів, представників Малинської районної влади, було наболіле «титанове» питання.

19 листопада на 17 сесії Житомирської облради в разі невиважених голосувань чи неголосувань з питань внесення змін до рішення №211 від 17.05.2011р. «Про перелік документів для надання погоджень щодо отримання спеціальних дозволів на користування надрами» може відбутися так, що органи місцевого самоврядування не матимуть жодних механізмів реалізації своїх конституційних прав і свобод.

Пропозиції служб виконавчого апарату облради, які розробляють відповідний проект рішення сесії облради, на думку громадськості не є прийнятним. Постійна комісія з питань Чорнобильської катастрофи, екології та використання природних ресурсів до сих пір не прийняла відповідного рішення по даному питанню. Її засідання може відбутися вранці 19 листопада перед сесією або під час перерви в роботі сесії. Звичайно ж, що конструктивного виваженого рішення на засіданнях-п’ятихвилинках не може бути вироблено.
На думку громадськості дане питання потребує доопрацювання.

За словами лідера Громадського руху «Врятуємо Полісся!» Станіслава Гуменюка, потрібно створити робочу групу з вивчення даного питання. яка б у форматі «без краваток» детально проаналізувала ситуацію. А вона досить складана, оскільки юридичні колізії, які чим далі тим більше проявляються в українському законодавстві, стоять на перешкоді конструктивній роботі обласної ради, реалізації громадянами своїх прав.

Збори жителів територіальної громади Чопович одноголосно делегували Станіславу Гуменюку озвучити Пропозиції Загальних зборів громади на сесії обласної ради.

Серед депутатів обласної ради є багато тих, хто підтримує думку громадськості в цьому питанні. Але чи вистачить їх голосів для прийняття виваженого рішення.

Завтра побачимо.



Депутатам Житомирської обласної ради 6-го скликання,
Голові Житомирської обласної ради Запаловському Й.А.


Пропозиції жителів територіальної громади
селища Чоповичі Малинського району



Пояснювальна частина

1. На сьогоднішній день в Житомирській обласній раді склалася ситуація, за якої Житомирська обласна рада, приймаючи чи не приймаючи певне рішення щодо внесення змін до рішення обласної ради №211 від 17.05.2013р., змушена йти на порушення українського законодавства.

2. Через постанову Житомирського адміністративного суду (справа № 0670/8719/12), за якою п.4, п. 5 Додатку 1 та п.4, п.5 Додатку 2 рішення обласної ради №211 від 17.05.2013р. визнано незаконними. Житомирська обласна рада стала заручником юридичної колізії, спричиненої неузгодженістю українського законодавства, яке регулює природоохоронну сферу, користування надрами, діяльність органів місцевого самоврядування, не приведенням чинного законодавства до вимог Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості в прийнятті рішень і доступ до правосуддя з питань, що стосуються навколишнього середовища (Орхуська конвенція).
Необхідною умовою прийняття рішення щодо погодження на користування надрами як місцевого, так і загальнодержавного значення є погодження сільських, селищних, міських та районних рад, як того вимагає ст.33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст.15 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», ст. 2 та ст. 3 Кодексу України про надра.
Ще одна юридична колізія спричинена неможливістю дотримання міжнародного акту, який після його ратифікації має статус Закону України — Орхуської конвенції, оскільки чинне українське законодавство досі не приведене до його вимог.
Житомирська обласна рада, не внісши до переліку документів погодження місцевих рад порушує Конституцію України, зокрема, обмежує права і свободи людей і громадян (ст.64). В той же час, внісши погодження (вимагаючи погодження) – порушує постанову суду.
Житомирська обласна рада не правомірна якось інакше сформулювати назву погоджувальних документів, оскільки лише «погодження» є терміном, який прописаний у законодавстві.
Житомирська обласна рада не має права керуватися Постановою Кабінету міністрів України № 615, оскільки вона прописана з порушенням чинного законодавства України.
Це лише невеликий перелік юридичних колізій, які проявилися після винесення постанови суду.

3. Зміни до рішення № 211, запропоновані розробниками проекту рішення – виконавчим апаратом Житомирської обласної ради - , а саме: «2. Доповнити пункт 1 рішення обласної ради від 17.05.2011 № 211 «Про перелік документів для надання погоджень щодо отримання спеціальних дозволів на користування надрами» абзацом наступного змісту:
«З метою всебічного вивчення обласною радою можливості та економічної доцільності використання земель для геологічного вивчення і розробки надр на території області, з’ясування позиції територіальних громад, виконавчому апарату обласної ради направляти запити у відповідні органи місцевого самоврядування, а саме: сільські, селищні, міські, районні у містах (у разі створення), районні ради, на території яких передбачається проведення відповідних робіт, та обласну державну адміністрацію. Отриману інформацію подавати на розгляд профільної комісії обласної ради»
не може бути прийнятним, оскільки в ньому не прописано механізми реалізації прав місцевих органів самоврядування. Отримана інформація не буде необхідною умовою для прийняття відповідного рішення – вона матиме лише інформаційно-рекомендаційний характер.
4. Для прийняття остаточного виваженого рішення потрібен час на консультації, врахування пропозицій всіх сторін даного процесу.

Для виходу із ситуації, що склалася, пропонуємо прийняти наші Пропозиції за основу відповідного рішення.

Власне Пропозиції.


1. Перенести ухвалення остаточного рішення про внесення змін до рішення № 211 від 17.05.2011 р., оскільки будь-які зміни знову призведуть до порушення українського законодавства.

2. Створити робочу групу з удосконалення порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами. До складу робочої групи залучити фахівців відповідних служб виконавчого апарату Житомирської обласної ради, депутатів обласної ради, незалежних експертів, правознавців, екологів, представників громадськості.

Така комісія ефективно може попрацювати в період між 17 та наступною сесією.

3. Житомирській обласній раді звернутися до депутатів Верховної Ради України з вимогою якнайскоріше ініціювати процес приведення норм українського законодавства, яке регулює питаня природокористування та діяльність органів місцевого самоврядування у відповідність, усунення усіх суперечностей, які призводять до юридичних колізій.

Висновок.

Дані Пропозиції не є такими, що їх неможливо виконати, оскільки не виходять за межі правового поля. Виконання Пропозицій сприятимуть подальшій ефективності дотримання норм українського законодавства, зменшенню соціальної напруги серед населення, зміцненню авторитету державних органів влади та органів місцевого самоврядування.


Ухвалено Загальними зборами жителів територіальної громади
селища Чоповичі Малинського району

16 листопада 2013 року,
смт. Чоповичі

Головуючий зборів Іваненко А.В.
Секретар зборів Максименко І.В.





Депутатам Житомирської обласної ради 6-го скликання,
Голові Житомирської обласної ради Запаловському Й.А.



Звернення жителів територіальної громади
селища Чоповичі Малинського району



Шановні депутати житомирської обласної ради, шановний Йосипе Антоновичу!



Ми, жителі територіальної громади селища Чоповичі та громад прилеглих населених пунктів Малинського району звертаємося до вас з проханням: на 17-ій сесії Житомирської обласної ради 6-го скликання включити в порядок денний розгляд Рішення Загальних зборів громадян (додається) та прийняти наші Пропозиції (додається) за основу відповідного рішення 17 сесії Житомирської обласної ради.

Це сприятиме:

- виходу Житомирської обласної ради з патової ситуації щодо прийняття в подальшому певних рішень, яка створилася через неузгодженість українського чинного законодавства в питаннях, які регулюють природоохоронну сферу, користування надрами, діяльність органів місцевого самоврядування, яка склалася після вступу в дію постанови Житомирського окружного адміністративного суду про визнання незаконними п.4 та п.5 Додатку 1 та п.4 та п.5 Додатку 2 рішення обласної ради №211 від 17.05.2011р.
- зменшенню соціальної напруги, яка все більше загострюється навколо питання розширення площ видобування ільменіт-титанових руд на Житомирщині
- зняттю соціальної напруги, яка проявляється серед населення через намагання обмежити їхні Конституційні права і свободи.

У разі ігнорування наших пропозицій і прийняття рішень, які обмежують наші конституційні права і свободи, закріплені в ст. 64 Конституції України, залишаємо за собою право захищати наші права в будь-який законний спосіб.

З повагою, жителі територіальної громади смт. Чоповичі Малинського району.

Прийнято Загальними зборами громади
смт. Чоповичі

16 листопада 2013 року.

Головуючий зборів Іваненко А.В.
Секретар зборів Максименко І.В.

Селяни вимагають у депутатів облради переглянути "титанове" питання

Джерело статті: Житомир-Онлайн

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини