Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
У Новограді-Волинському експерти розповіли про переваги децентралізації

У Новограді-Волинському експерти розповіли про переваги децентралізації

31-12-2015
У Новограді-Волинському відбувся круглий стіл на тему «Децентралізація — базова реформа взаємовідносин центру та громад». Всеукраїнська громадська організація «Комітет виборців України» розпочала просвітницьку інформаційну кампанію щодо впровадження реформи децентралізації в Україні та запланувала 30 круглих столів у різних регіонах України. Один з них пройшов у Новограді-Волинському 18 грудня.

На зустріч з Олексієм Кошелем, генеральним директором ВГО «КВУ» та експертом з питань державного управління та місцевого самоврядування, кандидатом наук з державного управління Андрієм Дудою запросили студентів, представників місцевої та районної влади, голів місцевих організацій політичних партій.

Під час заходів було розглянуто питання втілення реформи децентралізації на місцях, її перші результати. Олексій Кошель у своєму виступі відзначив, що децентралізація — це одна із базових та ключових системних реформ. Без проведення децентралізації, без об’єднання громад інші реформи не зможуть бути до кінця ефективними. Мережа закладів охорони здоров’я, освіти, правоохоронних органів та інших мають бути прив’язані до нового адміністративно-територіального устрою.

«25 жовтня ми отримали перший результат — вибори голів рад відбулися у 159 об’єднаних громадах. Це невеликий показник, але гарний старт. Ще на початку літа в середовищі експертів були дискусії чи взагалі є шанс об’єднаним громадам піти на вибори 25 жовтня», — сказав він.

На різних аспектах децентралізації зупинився Андрій Дуда. Він порівняв цю реформу з приватизацією. Якщо держава керує якимось підприємством, воно рано чи пізно не витримує конкуренції. Держава — поганий власник. Так само і децентралізація — це пошук ефективного управлінця на місцях. Держава зі своїми перевантаженими функціями не є ефективним управлінцем, тому вона передає владу тим, хто найбільше зацікавлений в цьому. Тобто, громадам, які обирають органи місцевого самоврядування.

«Ми взяли курс на об’єднання громад, як одну з передумов справжньої децентралізації. Зараз у нас більше 12 тисяч громад. Більше третини мають чисельність населення до тисячі людей. Вважається, що громади можуть працювати як повноцінні господарюючі суб’єкти, коли вони матимуть 8-10 тис. людей. Ще один момент, про який треба пам’ятати, це фінансовий ресурс. Бюджет треба перерозподілити так, щоб збільшити доходи місцевих громад, у цьому напрямку робота теж вже просувається. Були прийняті зміни до Бюджетного кодексу. Але децентралізація — це не тільки збільшення доходів, а й збільшення обов’язків, відповідно видатків. Повноваження місцевих громад мають бути підкріплені фінансовим ресурсом. Адже зараз часто органи місцевого самоврядування виконують делеговані державою повноваження за кошти міських бюджетів. Тому фінансові механізми в децентралізації ключові. Для стимулювання процесу укрупнення громад був створений Державний фонд регіонального розвитку, який становить 1% від держбюджету. З нього об’єднані громади отримуватимуть додаткові трансферти», — відзначив експерт.

Андрій Дуда зупинився і на проблемі конституційних змін щодо проведення ще одного блоку децентралізаційної реформи, а саме, - щодо ліквідації державних адміністрацій як органів загальної компетенції і передачі виконавчих функцій виконкомам обласних і районних рад. Замість держадміністрацій будуть перфекти з відповідним апаратом.

Голова Новоград-Волинської районної ради Дмитро Рудницький розповів про процес об’єднання громад у районі. Основною проблемою, з якою доводиться стикатися місцевим органам влади — це розгалуженість району. Через це утворити укрупнені громади, але при цьому фінансово спроможні, згідно методики Кабміну дуже важко. Однак процес об’єднання дуже необхідний, насамперед для села.

Автор статті: Марина Синельникова

Джерело статті: Житомир-онлайн

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини