Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
В Житомирі обговорили процеси децентралізації

В Житомирі обговорили процеси децентралізації

06-07-2017
5 липня в приміщенні Житомирської обласної наукової бібліотеки імені О.Ольжича відбувся круглий стіл "Збереження прав людини та громади при здійсненні децентралізації".
Одна з основних причин такої ініціативи те, що Житомирська область займає 2-е місце за кількістю створених об’єднаних територіальних громад (на сьогодні їх 32 і в перспективі створення ще 19).
Олена Орлова зазначила, що одна з причин, по якій ініційовано круглий стіл - це негативні наслідки, які торкнулися багатьох жителів області. І це не тільки закриття сільських шкіл, але і закриття інтернатів для дітей з обмеженими можливостями, лікарень, ФАПів, погане фінансування, або не фінансування цілих життєво важливих галузей.
В круглому столі прийняли участь громадські діячі та депутати Житомирської районної ради Василь Стах та Олег Білецький, науковці, доктори економічних наук Бутинець Франц Францович, Малюга Наталія Михайлівна, Орлов Ігор Віталійович, редактор газети "Сільське життя" Івановський Валерій Володимирович та редактор газети "Промінь" Двуреченський Валерій Павлович, Циганчук Наталія Антонівна (кандидат юридичних наук, голова громадської організації "Стоп корупція"), Сингаївський Володимир Васильович, представник громадської організації "За справедливу Україну", Вербило Лариса Василівна - директор Денишівської школи Тетерівської ОТГ, Марчук Галина Олександрівна, викладач та громадський діяч, Олена Орлова, голова політичної партії "Успішна країна" в Житомирській області, Ольга Огородник, громадський активіст, м. Коростень та інші.
В Житомирі обговорили процеси децентралізації

Василь Стах сказав, що основною проблемою є неправильне розуміння суті децентралізації, адже децентралізація це: 1. передача повноважень, 2. передача ресурсу. В Україні ж відбулася не децентралізація, а адміністративно-територіальна реформа. «Відбулася зміна територіального устрою, бо насправді управляти немає чим. Чого очікували? Ми очікували розпорядження власними ресурсами – землею лісом і т.д. Насправді цього всього не отримали. Нових продуктивних робочих місць не створюється, йде тільки роздування адміністративного персоналу, який нічого не створює. А боротьба за посади породжує протистояння на місцях, боротьбу за крісла, боротьба між директорами шкіл за посади і залишення шкіл».
В Житомирі обговорили процеси децентралізації

Сингаєвський Володимир Васильович, мешканець села Тетерівка, громадський діяч: «Сама реформа децентралізації є непоганою. Проблема в її реалізації. В Тетерівській ОТГ, яку часто називають показовою, ці проблеми яскраво продемонстровано. Але в тій же громаді тільки в дальніх селах до цього часу не зроблено абсолютно нічого. Робиться тільки там, де це видно «з дороги». На даний момент кошти виділяються на ремонт сільської ради, ФАПУ, будинку культури. Але по суті, ремонт будинку культури виявився зняттям 3 см гранітної плитки і заміною її керамічної. Це ремонт – ні, це заробляння коштів. Ремонт амбулаторії – зробити ремонт за мільйон і не підвести води, і не зробити внутрішній туалет? Апарат ОТГ виріс вдвічі - до об’єднання 36 осіб працювало в усіх сільрадах, після - 65. Ці цифри жахають. Адже часто ці люди отримують зарплату ні за що! Як можна утримувати начальника інвестиційного відділу, який за півтора року не привів ні одного інвестора? Субвенція в 6 мільйонів використана на це! На заходи, які реально нічого не покращують .
Проблеми децентралізації в Лугинському районі озвучив Двуреченський Валерій Павлович, редактор газети «Промінь». Він зазначив, що в Лугинському районі з початку року зникло 5 сіл, сільське господарство практично знищено. Лишилося тільки 2 лісгоспи, з 101 особою штату і все. Ніякого підприємництва не організовується, адже навіть після децентралізації люди йдуть на сільського голову або старосту не для того, щоб щось змінити, а просто, щоб зайняти посаду, бо немає іншої роботи. Лугинський район завжди був дотаційний майже на 80%. Провівши об’єднання в Лугинському районі створили ОТГ, яка практично повністю повторює район. Але при цьому як і раніше відсутній бюджет розвитку, тільки бюджет проїдання.
В Житомирі обговорили процеси децентралізації

Заступник голови районної ради Білецький Олег: «Люди повинні розуміти, що в ОТГ можна не тільки увійти, але і вийти. Необхідно обмежити кількість депутатів, підвищити їх відповідальність. Туди повинні йти громадські діячі, а не прохачі. І основне – навчання депутатів. Не тільки зі сторони, але й перехресне навчання. На даний момент депутати приходять з подачі голови і відповідно голосують як просить голова».
В ході круглого стола виступила Циганчук Наталія, юрист, керівник ГО «Стоп корупція». Вона наголосила на необхідності обговорення таких проблем, які виникають в ході децентралізації. Адже ситуація в селі дуже важка, молодь виїхала чи в місто, чи за кордон. А ми не готуємо людей для того щоб вони могли приймати рішення про об’єднання. «До того часу поки в селі не буде лишатися молодь і створюватися робочі місця, реалізація децентралізації не можлива» - зазначила пані Наталія.
Вербило Лариса, директор Денишівської школи ОТГ наголосила, що питання освіти – пріоритетне. Сьогодні готується концепція нової школи і в рамках цієї концепції початкова школа має пріоритетне значення. А це може дати надію на освіту малим сільським школам. Важливе також питання фахівців, які розуміють, що розвиток дітей це головне. Щодо інклюзивної освіти - діти з особливими потребами повинні бути втягнуті в суспільство, інтегровані до типових навчальних закладів. Житомирська область бере участь у пілотному проекті по впровадженні інклюзивної освіти . У Корчацькій школі навчалося 2 діток з особливими потребами. Головне завдання при здійснення децентралізації – не зруйнувати ці досягнення.
В Житомирі обговорили процеси децентралізації

Марчук Галина (викладач математики Київського ліцею): «Я закінчила Денишівську школу і вступила до МГУ. Як і багато інших випускників, які вступили до престижних вузів. Так мені було важко, але я була не найслабша. Я була на рівних. Сільська школа не найгірша, вона навпаки сильніша, бо існує в набагато складніших умовах, з гіршим технічним забезпеченням. Але при цьому дають не гірші результати ніж міські. Причина їх знищення – не слабкий рівень, а суб’єктивні причини: економія коштів, прибирання розумних людей, нівелювання їх впливу на людей. Іноді нинішня ситуація нагадує 1937 рік, коли так звані «трійки» вирішували долю людей. Так і зараз, сільський голова, секретар і заступник вирішують долю лікаря, директора школи і так далі виходячи не з їх заслуг, їх рівня, а тільки зі свого настрою, дружніх стосунків.
Бутинець Франц Францович, доктор економічних наук сказав, що основна проблема – відсутність кадрів і спеціалістів. Якщо немає професіоналів, то як можна створювати щось вартісне. Інший момент, якщо не буде державного контролю за громадою - нічого не буде. Якщо є гроші, а ніхто не контролює їх використання, це створює умови для зловживання. Необхідний процес незалежного аудиту, необхідно ще при створенні ОТГ прописувати процес незалежного аудиту використання фінансових ресурсів та необхідність перевірки щорічного звіту незалежними структурами. Та необхідно прописати процес відповідальності за нераціональне використання коштів і невиконання обовязків.
Редактор газети "Сільське життя" Івановський Валерій Володимирович зазначив, що журналістам слід більше працювати, не «лакувати» проблеми децентралізації. Треба жорстко вказувати людям на проблеми, треба пояснювати людям не тільки переваги але й недоліки. Тому що йдеться не тільки про децентралізацію, йдеться про майбутнє, існування чи смерть українського села.
В Житомирі обговорили процеси децентралізації
В Житомирі обговорили процеси децентралізації

Учасники не тільки обговорили основні проблеми, що виникають у процесі децентралізації в сфері освіти, медицини та економічного розвитку, але і розробили низку рекомендацій по їх вирішенню. Олена Орлова, підсумувала результати круглого столу і наголосила, що зі своєї сторони не тільки буде моніторити проблеми, що виникають у процесі децентралізації та допомагати громадам, але й ініціюватимуть внесення доповнень до закону і статутів ОТГ щодо необхідності введення незалежного аудиту та додавання результатів перевірки територіальної громади, яка буде необхідною складовою звіту сільського голови. Це дозволить зменшити зловживання і нераціональне використання коштів, підвищити рівень відповідальності органів місцевого самоврядування.
В Житомирі обговорили процеси децентралізації

Автор статті: zhitomir-online.com

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини