Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
У центрі Житомира помер чоловік
У центрі Житомира помер чоловік

У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • У центрі Житомира помер чоловік
    У центрі Житомира помер чоловік

    У центрі Житомира, навпроти Телецентру,...

  • Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами
    Колишня житомирянка відкрила інтернет-магазин одягу з українськими мотивами

    Валентину Шафран (Світельську, Коноброцьку) добре...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

Новини

Що буде з Земельним банком?

04-08-2014
17 червня 2014 року Верховна Рада України прийняла рішення про ліквідацію Земельного банку України та повернення статутного капіталу, в сумі 120 мільйонів гривень до державного бюджету. Рішення було прийнято в першому читанні за підтримки 264 депутатів з 226 необхідних.
Парадоксом цієї ситуації є те, що уряди майже кожної розвинутої країни на певному етапі розвитку приймав рішення про необхідність створення спеціалізованих установ для забезпечення фінансовими ресурсами сільськогосподарських виробників. І лише Верховній Раді України така структура виявилася непотрібною.
Державний земельний банк зі статутним капіталом 120 млн грн, сто відсотків якого належить державі був створений в 2012 році за ініціативою Сергія Арбузова, що певне і зіграло визначальну роль при його ліквідації. Хоча ідея створення такого банку була передбачена ще із прийняттям в 2002 р. Земельного кодексу України, але так за 10 років і не реалізована.
Основною метою створення банку була підтримка переважно малих і середніх сільгоспвиробників, в тому числі під заставу земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Планувалося, що банк забезпечить аграріїв кредитами під 10% річних. При прийнятті рішення про ліквідацію найбільше закидалося, що можливість використання земель як застави призведе до переділу земельного фонду і зловживань в цій сфері, забуваючи, що більшість власників сільськогосподарських угідь на сьогодні не використовують їх самостійно, а передають в оренду, а потребу в кредитах мають в основному товаровиробники, які орендують земельні ділянки, а тому аж ніяк не можуть використовувати їх як заставу.
Тобто уряд одним махом поповнив бюджет на 120 мільйонів гривень, ліквідувавши «сумнівну» на їх погляд структуру, забувши (чи забивши) на сільгоспвиробників, для яких вона могла стати рятівною кредитною паличкою. Але забули вони не тільки про це, а й про те, що саме сільське господарство останніми роками витягує економіку України з прірви, формуючи левову частину українського експорту. Наші урядовці продовжують займатися улюбленою справою: мужньо пиляють гілку на якій сидять.

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини