Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
Вадьо люструвати не можна до в’язниці

Вадьо люструвати не можна до в’язниці

12-11-2014
Саме таке враження складається, коли починаєш дивитись не офіційні біографії наших «видатних» чиновників. Цього разу предметом мого зацікавлення став в. о. заступника начальника Головного управління Міндоходів у Житомирській області Ігор Вандьо. Причина – інформація про «кришування» ним конвертаційних центрів та сприяння "вибраним" підприємцям. Деякі підприємці, які працювали під дахом Вандьо в інших областях, після його призначення до нас, перереєстрували підприємства в нашу область. Зрозуміло не для того, щоб допомогти у наповненні бюджету. Так фірми, які пов’язані з тепер вже екс-кандидатом в нардепи, директором ТОВ «Аларит Україна» Сергієм Сподіним також отримали місцеву прописку.
«Щастя» у вигляді Ігоря Вандьо прийшло в нашу область в травні разом з Сергієм Бобровським (колишній в.о. начальника ГУ Міндоходів на Житомирщині). Обидва за кілька місяців встигли стільки «накуралесити» в області стільки, що вистачило б на багато років ув’язнення. Бобровського з тріском вигнали з посади, Вандьо, який був в тіні залишився та продовжив працювати на благо власної кишені. В пошуках послужного списку видатного податківця, виплила інформація про його діяння в інших областях. Текст з посиланням на «Еліта України» був розміщений на антикорупційних сайтах і приводиться трохи нижче. Хочеться наголосити, що в зазначеній статті «Еліти України» йдеться про подвиги Вандьо практично 10-річної давності. І очевидно, що ці роки він не був волонтером благодійної організації. Весь цей час Ігор Ігоревич працював в податкових структурах різних областей. Хоча і працював обережно. За інформацією в статті, з хабарами затримували інших його довірених співробітників.
Щоб не повторюватись, неофіційну біографію Вандьо читайте нижче. У мене є тільки декілька питань.
Перше до в.о. начальника ГУ Міндоходів Лілії Куришко: невже за цей час, що вона працює не можна було розібратись з кадрами, які просто опускають і без того не високий рейтинг довіри до податковою на рівень плінтусу? Можливо, тепер вже народний депутат Борис Розенблат був правий в своїх претензіях до керівниці податкової. Що ж тепер у нього є важелі впливу і як кажуть: подивимось.
Друге питання - до губернатора Сергія Машковського: чи контролює він взагалі ситуацію, якщо в області працюють такі видатні кадри? Цікаво, що вже за його керівництва області на Житомирщину намагались призначити ще того злочинці. Вадима Фокіна начальником ГУ УМВС. Хочеться нагадати про його антикупційні лозунги та заяви, що він готовий бути союзником у боротьбі з корупцією. Сам час перевірити їх щирість, оскільки сподіватись на те, що у Вандьо, зявиться сумління і він піде з посади сам не приходиться.
Третє питання до суспільства: чому Вандьо з таким послужним списком досі як мінімум не люстрований?

Тепер власне текст «Еліти України»
«Хотілося б сказати добре слово про справжнього професіонала своєї справи, високоморальну людину, набожного християнина, надійного товариша та вірного друга. Мова йде про заступника Голови ДПА у Волинській області Вандьо Ігора Ігоревича. Не дивлячись на молодий вік (30 років), він встиг набути великого досвіду практичної роботи. Як свідчать слова бувшого начальника податкової міліції Рівненської області генерал-майора Кушпіта В.П. цей молодий чоловік ще з юних років навчився самостійно заробляти гроші, коли привласнив частину довірених йому коштів із церковної каси. Проте найбільш повно його талант розкрився під керівництвом досвідченого спеціаліста в податковій галузі, добре знаного на Львівщині, Закарпатті та Рівненщині, - Башука В.П.
Прийнявши у свій час на роботу в податкову службу Львівської області свого племінника Вандьо І.І., пан Башук В.П. постійно возив його за собою. Місто Ужгород добре пам’ятає подвиги Вандьо Ігора, де під його керівництвом працював аудит податкової інспекції і було досягнуто великих успіхів в частині вилучення коштів у підприємців та підприємств. По словах самого Ігора Вандьо, більших «лохів», ніж на Закарпатті, він зустрів лише на Рівненщині.
Найбільш повно розкрилися здібності Ваньдо Ігора до вибивання коштів із суб’єктів господарювання в Рівненській області. В липні 2004 року Голова ДПА в Рівненській області Башук В.П. призначає на посаду начальника Дубенської ОДПІ Ігора Вандьо, неправомірно звільнивши із цієї посади досвідченого спеціаліста та мудрого керівника Демчук В.В. Для забезпечення своєї діяльності по збиранню коштів Вандьо привів із собою більше 15 чоловік перевірених працівників, які відразу зайняли ключові посади в інспекції. Так, першим заступником начальника інспекції була призначена Блашко І.М., начальником управління оподаткування фізичних осіб Петренко М.В., начальником відділу по контролю за готівковим обігом Головій В.В., начальником відділу примусового стягнення Юник, заступником начальника інспекції - начальником управління аудиту юридичних осіб Симканич, а також ряд інших людей.
Методика роботи «славної бригади» була проста. Всі торгові точки поставили на «лічильник» і зобов’язали платити данину в розмірі до 5 тисяч гривень в місяць. Тих, хто був незгідний, постійно перевіряли працівники відділу Головія В., а також із обласного відділу по контролю за готівковим обігом, яким керували Федишин Т. та рідний брат Вандьо – Руслан. Другим засобом добування грошей була робота членів «бригади» на автошляхах Рівненської області. Спільно із працівниками податкової міліції області (в першу чергу Струком Я.С., який фактично був касиром в Башука - голови ДПА в Рівненскої області) Юник зупиняли автотранспорт під надуманими приводами шляхом загородження дороги і створення аварійних ситуацій та вимагали від водіїв «податок за проїзд дорогами області» в розмірі від 3 до 5 тисяч доларів.
Для незаконного отримання грошей від підприємств було задіяно ревізорів інспекції, які за вказівкою В.Симканича та І.Вандьо вписували в акти надумані порушення та нараховували значні суми, які пізніше скасовувалися І.Вандьо або за його вказівкою І.Блашко. Також практикувалося перерахування підприємствами коштів на споріднені із членами «бригади» фірми. Так здійснював перерахування коштів Стецюк О. - власник фермерського господарства.
Слід сказати, що І.Вандьо непогано влаштувався в м.Дубно. Квартиру для проживання йому безкоштовно надав Гузь В.Ф. - власник і директор ТОВ «Укрмолпродукт». За що Вандьо надав йому режим сприяння у здійсненні підприємницької діяльності, а саме підприємці м.Дубно під тиском податкової інспекції були змушені купувати морозиво виробництва «Укрмолпродукт». Працівники податкової інспекції цілодобово чергували на торгових точках приватних підприємців Костюка та Віктора Богомаза і контролювали наявність морозива Гузя В.Ф. Звичайно, проживання в трьохкомнатній квартирі не може іти ні в яке порівняння із двохповерховим будинком в м.Ужгород.
Відмічаючи призначення на посаду начальника інспекції, І.Вандьо так напився, що, повертаючись до м.Дубно, скоїв ДТП, збив людину та розбив власну машину. Під час ДТП в машині перебував прокурор району В.Суржук, який отримав травму голови і за це побив ногами в машині Вандьо троє дверей, двоє із лівої сторони і одне із правої. Транспортна пригода не була зареєстрована, а прокурор в цей час постійно був на роботі із побитою головою, що бачили працівники прокуратури та жителі м.Дубно. Після ДТП машина зберігалася в одного із керівників правоохоронних органів Дубенського району, а пізніше в гаражі інспекції. Ремонт автомобіля проводили Дубенського відділу працівники податкової міліції Головчицький Сергій та Чорноус Сергій.
За період роботи підприємці Дубенщини презентували Вандьо автомобілі: нову «Ауді А6» ( через зятя Гузя В.Ф. – Миколу Міськевича) та нову «Шкоду Супер Б».
Віддячуючи В.Башуку за призначення на посаду, І.Вандьо, крім щомісячної сплати «грошової ренти» в розмірі 50 тисяч доларів, влаштовував для В.Башука та В.Кушпіта полювання і рибалку.
Не раз під час спілкування із керівниками Дубенщини (В.Ф.Гузьом, В.Січковським) І.Вандьо жалівся, що В.Башук вимагає багато грошей, але він йому всі не возить, а частину відразу лишає собі та передає матері на розвиток бізнесу.
В 2005 році після зміни влади І.Вандьо втік на Львівщину та переховувався до 2006 року. Всі члени «бригади» дружно повтікали, проте В.Головія притягнули до відповідальності за корупційні діяння працівники СБУ.
В 2006 році - після повернення В.Башука на посаду голови ДПА в Рівненській області - Ігор Вандьо випливає в обласному апараті на посаді начальника управління податкового аудиту.
І тут І.Вандьо розвернувся по повній програмі. Спільно із В.Кушпітом, який після річного перебування на лікарняному знову очолив податкову міліцію області, він надавав допомогу ряду злочинних груп, що займалися відмиванням та конвертацією коштів. Так, на протязі кількох років під їх патронатом перебувала група Лукомського-Герзеля (в яку входили приватні підприємці Комарницький, Луковець, Прокопчук та фірми «Опал», «ЮНІСЕФ», «Інвабуд», «Лайкост»). Вартість своїх послуг два товариша оцінювали «досить скромно» – 0,3% від обороту коштів, що виливалося в суму більше 2 мільйонів в місяць. Лише в 2008 році працівникам УБОЗ Рівненської області вдалося припинити злочинну діяльність та затримати при винесенні коштів із Рівненської філії «Укрпромбанку» кур’єра із більш ніж 400 тисячами гривень.
Проте до цього часу працює інша група – це підприємці Кіричок, Яковчук, Гордійчук (Рівненський район), які справно платять данину І.Вандьові в розмірі 1 мільйон гривень щомісячно. Вся інформація про діяльність Вандь є у відділі по боротьбі із корупцією ДПА в Рівненській області. Проте «борець за справедливість» - начальник відділу Магулій В.В. мовчить, так як сам перебуває в долі.
Ставши начальником управління податкового аудиту області, І.Вандьо вибрав ревізорів, схильних до корупційних діянь, таких як Матяш, Медведєва, Бунечко, Шлапак, Мойсюк. Використовуючи службове становище, Вандьо доручав проведення перевірок працівникам обласного апарату, де за вирішення питань щодо нарахування малих сум отримували кошти від підприємств. Так, за перевірку ТОВ «Камаз-Транс-Сервіс» І.Вандьо отримав 50 тисяч доларів США. Гроші для І.Вандьо отримував Хотенко Андрій, якого зараз І.Вандьо хоче продвинути на посаду начальника Володимир-Волинської податкової інспекції Волинської області.
Бунечко по вказівці І.Вандьо та його незмінного заступника Олени Хотенко постійно проводив перевірки фірми «Інтеркопласт» і підтверджував незаконно заявлені до відшкодування суми ПДВ, при цьому не враховувалися матеріали зустрічних перевірок. Ця фірма належить відомому рівненському бізнесмену Бойко, який при зустрічах із друзями неодноразово наголошував, що він проплатив Башуку посаду голови ДПА в області за 1 мільйон і тому має право на безперешкодне повернення будь-якого ПДВ. Бувша перший заступник І.Вандьо по Дубенській ОДПІ Ірина Блашко дала таку характеристику Олени Хотенко: це аферистка; якщо її поставити у відділ прийомки звітності, то вона і там знайде, як заробити гроші, і що І.Вандьо дурний, що взяв її із собою, бо вона сяде разом із ним в тюрму.
Для контролю за роботою аудиту ДПІ в м.Рівне на посаду начальника відділу документальних перевірок була направлена Захарук О.В., із якою І.Вандьо перебуває в інтимних стосунках і яка є кумою Хотенко О.А. Основною задачею Захарук О. в інспекції є відбір платників податків для формування плану перевірок та їх опрацювання для сплати «платежів» І.Вандьові. Не буде дивиною, якщо вона скоро появиться в м.Луцьк.
Для гарного проведення часу із Захарук О., яка в той час була одружена і носила прізвище Гаврилюк, І.Вандьо було придбано санаторну-курортну путівку в м.Трускавець, де вони вдвох спокійно проживали. Про даний факт може розказати С.Коваль, яка в той час перебувала в м.Трускавець.
Під час роботи в Рівненській області І.Вандьо приймав активну участь в прикритті незаконної діяльності групи компаній «Інсеко» (власник - громадянин Молдови Маламуд А.), які ведуть активну роботу по протиправному захопленню землі в Рівненському та Гощанському районах та входять в число мінімізаторів по сплаті податків.
Активною була позиція І.Вандьо і в «кришуванні» грального бізнесу. Користуючись службовим становищем, не допускав до проведення перевірок, блокував роботу податкових інспекцій по даному напрямку в Костопільському, Дубенському районах, м.Кузнецовськ та інших районах. За що фірма «Лоттос» сплачувала йому по 175 гривень за кожний автомат щомісячно. А гральних автоматів фірма по області має 340.
Податковий аудит Рівненської області за період керівництва Вандь повністю розвалився і перебуває майже на останньому місці в Україні, кожне друге рішення по акту перевірки оскаржується, про що свідчать дані ДПА України.
Проте, як заявляє сам І.Вандьо, об’єктивні результати роботи нікого не цікавлять, потрібно лише намалювати виконання «маяків» будь-яким шляхом та вчасно втікти на інше місце роботи. Неодноразово перед своїм братом Русланом та його товаришами Вандьо хвалився, що він має гарні стосунки із заступником Голови ДПА України Рубан, що за зовсім незначні кошти в розмірі 2-3 тисячі гривень він може організувати догану будь-якому начальнику податкової інспекції по Україні, а за 5 тисяч доларів навіть догану Голові ДПА в області. За час роботи в Рівненській області Вандьо, маючи 30 років, не маючи власного бізнесу, придбав автомобіль Мерседес вартістю 300 тисяч доларів США.
Як розповідає Ярослав Струк, на посаду заступника Голови ДПА у Волинській області Ігор Вандьо був призначений за протеже заступника Голови ДПА України Рубан, за що останній заплатив 200 тисяч доларів США та обіцяв щомісячно возити 100 тисяч гривень. На зустрічах із рівненськими товаришами (наприклад начальником Костопільської МДПІ Матвійчуком В.В.) Ігор Вандьо не приховує мету свого приходу у Волинську область - це заробити грошей шляхом «пресування» підприємств області. Так, на даний час чиниться тиск на структури відомого волинського бізнесмена Мартинюка (торгова марка фірма «Пан Курчак»).
Нечистоплотність в роботі безумовно відображається на вірності друзям та колегам по роботі, моральній поведінці. Щодо вірності колегам по роботі. На даний час за виконання вказівок І.Вандьо перебувають під слідством ряд працівників податкової служби Рівненщини - це Мойсюк Сергій (затримано за хабар в сумі 12 тис.доларів США), Міщерук Наталія (затримано за отримання хабара 23 тис.грн).»

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини