Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини

Українські олімпійці бунтують - спорт в країні вимирає. ВІДЕО

06-09-2012
Серед українських спортсменів бунт. Олімпійські чемпіони та інші спортсмени втомилися від зневаги з боку чиновників і б'ють на сполох, бо професійний спорт в Україні вимирає цілими видами.

Однак чиновники стверджують, що все добре, розпродаючи спортивні бази і примушуючи спортсменів тренуватися у напівзруйнованих приміщеннях. Чи цінує насправді держава перемоги наших олімпійців і як допомагає спортсменам підготуватися до головних стартів чотириріччя? На це актуальне для вітчизняного спорту питання спробували відповісти журналісти програми "Гроші".

З одного боку, 20 медалей - це найменша кількість за всю історію виступів України на літніх Олімпіадах. Але з іншого боку, зважаючи на стан справ у нашому спорті - їх мало би бути значно менше.

ПЛАВАННЯ

Так, олімпійський чемпіон з плавання і заслужений тренер України Сергій Фесенко стверджує, що його спорт у нашій країні помирає.

"Виступ на олімпіаді у нас вкрай успішний. При тих умовах, що ми маємо і те що, ми маємо в країні - ці 20 медалей - це великий успіх України. Але ми хочемо, щоб нас почули. А нас досі не чують", - каже Фесенко.

Тренер відкрив таємницю - плавці теж втомилися мовчати. Вони звернулися з листом до спортивних можновладців, в якому дали чітко зрозуміти, що плавання практично знищене. Під листом підписалися Клочкова, Фесенко, Лісогор та ще півтора десятки чемпіонів. Нагадаємо, що на цій олімпіаді плавці не завоювали жодної нагороди і Фесенко вважає це цілком закономірним явищем.

"Ми до цього задовольнялися перемогами Яни Клочкової. Досить було дві медалі, щоб роботу федерації визнали позитивною. Але що було за Клочковою - ми з кожним роком втрачали - втрачали дитяче плавання, втрачали резерв, втрачали фундамент піраміди. А на сьогоднішній день процесами відбору взагалі ніхто не займається", - скаржиться чемпіон Олімпіади-1980.

ЛЕГКА АТЛЕТИКА

Не менш жалюгідний стан справ і в королеві спорту. І хоча президентом НОК України є прославлений легкоатлет Сергій Бубка, та це не допомагає нашим спортсменам у підготовці до Олімпіади.

Зараз тут йде величезний скандал, яким вже займаються прокуратура і КРУ. Ще до початку ігор вся країна дізналася, в яких умовах тренуються наші легкоатлети - жили у вологих і брудних приміщеннях, харчувалися як у дитячому садочку. Але ж привезли з Лондона шість медалей. Держава виділяла по 205 гривень на харчування одного олімпійця щодня. На просте питання журналіста - де ці гроші, з вигляду неголодний керівник команди відповісти не може. "Це їдальна радянських часів. Що я можу сказати", - зазначив чоловік.

Чиновники ж одразу після скандального сюжету не забарилися з відповіддю - мовляв все це не правда, спортсмени перебільшили, журналісти перекрутили. У федерації швиденько написали листа, в якому запевнили керівника олімпійської делегації Миколу Азарова, що ситуація в збірній нормальна.

"Ми дуже обурені і ображені тим, що аноніми без прізвищ паплюжать ім'я кожного з нас... Дуже соромно за те, що в нашій великій спортивній сім'ї виросли люди, які міряють свій патріотизм і любов до Батьківщини кількістю масла і ковбаси на бутерброді", - йдеться у листі, під яким змушували підписатися членів олімпійської легкоатлетичної збірної.

Однак спортсмени підписалися під іншою петицією, яка зробила гучний скандал у нашому спорті. "Нам не достатньо гречаної каші і салатика для повноцінного харчування. Ми знаємо, що в цьому році уряд виділив на підготовку олімпійців удвічі більше грошей, ніж зазвичай. Але, повірте, ми цього не відчули! У команді практикується принцип керівництва, спрямований на приниження особистості. Практикуються залякування і дискредитація тренерів і спортсменів", - йдеться у листі спортсменів.

Постраждав і старший тренер по спринту Михайло Акілов, що привів свою команду до "бронзи". Коли нагороджували команду за успішний виступ у Лондоні, то про нього забули. Як виявилося, чиновники, нагороджуючи команду з естафети, просто не включили Акілова до списку призерів. Ніби старшого командного тренера в Лондоні і не було. Михайло Акілов був на п'яти олімпіадах. Все життя віддав спорту. Не емігрував, не пішов у бізнес.

І коли нарешті настав час вшанування - про нього просто забули. І тут не грошей шкода - згідно з постановою кабміну йому б мали заплатити 50 тисяч гривень. Йому шкода років, витрачених на український спорт. "Наші родичі, які нас не бачать місяцями, теж чекають якихось дивідендів. Я вже одну сім'ю втратив через свої спортивні уподобання. Другу втратити не хочеться", - зазначив Акілов.

ФЕХТУВАННЯ

Не обійшлося без прикрої історії з нашою золотою шпагою Яною Шемякіною.

Львівська влада, як і обіцяла, подарувала Яночці квартиру. Побачивши подарунок, дівчина ледь не розплакалась. Маленький метраж, околиця міста, відсутність найпростішого ремонту, занедбаний стан самого будинку, потяг за вікном - так оцінили львівські чиновники олімпійське "золото". Більше того, Яні намагалися дати квартиру, яку місто вже три роки не може продати.

Незважаючи на те, що Яна і досі ділить одне ліжко з сестрою та племінницею, вона відмовилася від такого подарунку. Однак перед телекамерою 1+1 чиновники пообіцяли підібрати золотій призерці олімпіади інший варіант.

"Львів не так часто має олімпійських чемпіонів, щоб не цінувати їх, тому варіанти будуть пропонуватися. Це був перший варіант", - сказав представник влади. Інший протокольний подарунок - автомобіль - Яні довелося прийняти. Варіантів не було. Тепер олімпійська чемпіонка їздитиме Львовом на перлині китайського автопрому "Geely" за 13 тисяч доларів.

"Свою перемогу я посвячую Львову", - тільки й сказала Шемякіна.


Джерело статті: 1+1

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини