Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
Хто очолить збірну України?

Хто очолить збірну України?

16-10-2012
Усіх українських вболівальників, і не лише, останнім часом хвилює тільки одна проблема. Стосується вона головної команди країни - збірної. Після того, як посаду головного тренера вже практично офіційно залишив Олег Блохін, питання, хто стане буля керма команди у цьому відбірному циклі до Чемпіонату світу-2014, і надалі залишається відкритим.


Багато людей сходяться на думці, що такого, як Блохін, Федерації футболу вже не знайти, оскільки його дисциплінарні вимоги до виконавців приносили свої плоди протягом доволі тривалого часу. І коли "синьо-жовта" дружина тільки стала демонструвати агресивний футбол, який спрямований на атаку і приносить більш позитивні емоції вболівальникам, ніж декілька років тому, керуючий пішов.

Звісно, ми не вправі судити Олега Блохіна, адже, як ми знаємо, зараз він переживає свої найважчі футбольні часи.ю Після того, як завершив ігрову кар'єру. Очоливши свою рідну команду, тренер встиг провести тільки два поєдинки на головному місці лави запасних. Що сталось згодом, ми всі добре знаємо.

Після того, як в Олега Володимировича виникли проблеми зі здоров’ям, збірну до двох останніх матчів цього року готує найкращий помічник тренера - Андрій Баль. Після суботньої нічиєї зі збірною Молдови питання хто все-таки насмілиться очолити головну команду України набуло чергової порції актуальності.

Оглядач "Чемпіона" вирішив висвітлити свою думку з приводу цього питання та розповісти, хто швидше за все стане тією фігурою, яку повинна любити вся футбольна Україна. Вже практично місяць футбольні експерти й авторитетні спортивні видання намагаються щоразу радувати вболівальників, і називають поодинокі постаті, які нібито являються першими претендентами на вакантну посаду, але як правило, у таких випадках конкретики практично немає.

1. Олександр Заваров

Дата народження: 26 квітня 1961р. (Луганськ)

Найбільше тренерське досягнення: "Арсенал" (Київ) - 6 місце у чемпіонаті України (2004 рік)

Останнє місце роботи: "Арсенал" (Київ) до 2010 року

Новина про те, що колишній тренер київського "Арсенала" може стати головним тренером збірної України, взялася нізвідки. Можна навіть сказати, що це саме він пустив у публічне життя таку звістку, відповівши на питання журналіста, "Чи згідний він стати буля керма команди?", досить конкретно, мовляв "звісно, що я погоджусь, без питань". Такі слова пролунали з уст Заварова, після чого і заварилась ця "каша" навколо нього.

На думку левової частини футбольних експертів, колишній "динамівець" немає жодного шансу на те, щоб стати наслідником Олега Блохіна. Передує цій думці не надто вдала епоха тренерської кар’єри на клубному рівні. Звичайно, можна говорити, що клубні змагання та національні - дуже різні, але якось не дуже віриться в те, що один з найкращих гравців збірної СРСР доб’ється того, чого він хоче.

Втім, всьому вищенаписаному суперечить той факт, що нещодавно Заваров був несподівано включений у команду Андрія Баля, який завершуватиме календарний рік із "синьо-жовтими". Можливо - це такий тонкий хід Федерації, для того, щоб 51-річний спеціаліст, встиг краще "притертися" до своїх можливо майбутніх підопічних.

Відсотковий коефіцієнт на успіх - 29%.

2. Мирон Маркевич

Дата народження: 1 лютого 1951року (с. Винники, Львівська обл.)

Найбільше тренерське досягнення: "Металіст" (Харків) - 1/8 Кубку УЄФА (2009 рік), бронза ЧУ - 6 сезонів поспіль

Останнє місце роботи: "Металіст" (Харків) - теперішній час

Якщо ФФУ захоче обрати Мирона Маркевича на роль тренера, то вона стикнеться з іншою проблемою. Навряд чи президент харківського "Металісту" Олександр Ярославський захоче відпустити головного своєї команди у національну збірну, адже ми знаємо, що означає Маркевич для "Металіста", а суміщати дві посади, як продемонстрував досвід, - не дуже коректно.

Вихованець львівського футболу, який проходив ще, так би мовити, вітчизняну школу бачення гри, вже виконував функції головного тренера "синьо-жовтих" протягом двох років, але, як бачимо, одночасно тренувати і клуб, і збірну виявилося не по силі випускнику Львівського інституту фізичної культури. Нагадаємо, що під керівництвом Мирона Богдановича збірна України жодного разу не поступилася. З чотирьох матчів у трьох святкувала перемогу, одного разу зіграла унічию.

Успішна кар’єра на посаді "керманича" харківського "Металіста" дозволила вважати Маркевича одним із найуспішніших українських тренерів нинішнього часу, за що його і сватають у національну команду. Так, звичайно, є шанси для того, від чого не відмовився б Коньков, але вони - дуже мізерні. Мабуть, знайдуться лічені одиниці, які вірять у те, що тренер залишить "Металіст". Але, тим не менш, спеціаліст є бажаним гостем на перше крісло після Блохіна.

Відсотковий коефіцієнт на успіх - 12%.

3. Мірча Луческу

Дата народження: 29 липня 1945 року (Бухарест, Румунія)

Найбільше досягнення тренера: "Шахтар" (Донецьк) - кубок УЄФА (2009 року)

Останнє місце роботи: "Шахтар" (Донецьк) - теперішній час

Після того, як президент донецького "Шахтаря" Рінат Ахметов виманив із сусідньої Румунії на наші терени, Мірчу Луческу, той став справжнім прикладом для наслідування. Під керівництвом румуна "Шахтар" зумів виграти останній розіграш Кубку УЄФА. І сьогодні донецька команда перебуває на першому рядку чемпіонату України, а також є грізною силою українського футболу на євроарені. Нагадаємо, що Луческу тренує донеччан з 2004 року. З того часу команда перебувала і на грані розпаду, та і неодноразово Ахметов хотів звільнити наставника, але, як бачимо, стальне терпіння принесло свої плоди.

Два роки тому, коли національна збірна України була без головного тренера, Луческу називався першим претендентом на посаду головного, але як це ми часто спостерігаємо, президент не відпустив свого тренера. Тепер, коли справа знову дійшла до точки кипіння, Містеру бажають запропонувати спільну роботу з ФФУ. Що з цього вийде, поки що не знає ніхто, але до кандидатури румуна схиляється велика частина українських вболівальників.

Якщо чесно, то не особливо віриться у те, що Мірча залишить "Шахтар", але дива у футболі трапляються. Чого тільки варта відставка Блохіна зі збірної заради київського "Динамо".

Відсотковий коефіцієнт на успіх - 9%.

4. Марчелло Ліппі

Дата народження: 11 квітня 1948 року (Тоскана, Італія)

Найбільше досягнення тренера: збірна Італії - переможець Чемпіонату світу (2006 року)

Останнє місце роботи: "Гуанчжоу" (КНДР) - теперішній час

Багато хто вважає, що новина про те, що Україну очолить Марчелло Ліппі, є цілковитим піаром нашої "дружини" та тренера. Немов, все повторюємо за Росією, яка нещодавно запросила Фабіо Капелло. Так, безумовно, Ліппі дуже кваліфікований тренер. Апогеєм його тренерської кар’єри став тріумф на Чемпіонаті світу у Німеччині, де збірна Італії на чолі з Марчелло здобула золоті медалі.

Новоспечений голова ФФУ абсолютно нещодавно дав зрозуміти, що він бажає побачити буля керма збірної вітчизняного тренера, але й не виключив зі списку претендентів італійця, що дає хороші шанси 64-річному фахівцю на нову роботу. Безперечно, тренера такого рівня запросити - це не тільки справа у фінансовій частині питання, але й переконливі аргументи стосовно ігрового плану та кваліфікації футболістів. Якщо об’єктивно оцінювати ситуацію, то Україна може позитивно відповісти на всі ці підпункти.

Звичайно, що вміння Марчелло Ліппі не піддається сумнівам, але тут іде мова про національну команду, про футболістів абсолютно "іншої породи", ніж італієць працював до сьогоднішнього дня, і надалі працює. Тому його прихід до українського футболу може позначитися як у позитивну сторону, так і у негативну.

Відсотковий коефіцієнт на успіх - 13%.

5. Інший український фахівець

Більшість української спільноти зійшлась на думці, що гідну заміну Олегу Блохіну складе тільки вітчизняний тренер. Не так багато "наших" є відкритими претендентами, але все таки ми знаємо на кого більш-менш розраховувати. Підтвердив слова вболівальників і Анатолій Коньков, який сповістив, що бажає, щоб збірною України керував українець.

Розширений список кандидатів закритий. Навіть поради, які давали авторитетні люди, котрі мають безпосереднє відношення до українського футболу, тримають у секреті. За словами соціального опитування відомо, що тільки український фахівець повинен сісти на тренерське крісло головної команди країни.

З іншого боку, якщо глянути об’єктивно, то дуже мало такий людей, яких би ми з вами наважилися призначити на таку відповідальну посаду. У нас є дуже велика кількість тренерів, які ще не дозріли до такого серйозного виклику. Є група людей, які не вражають своїми виступами на клубній арені, які не мають ще достатнього досвіду, яких ще дуже боязно "кидати" у таке серйозне вогнище під назвою "національна збірна України". Але тим не менш, з-поміж всіх мінусів - ця категорія має найбільше шансів на успіх

Відсотковий коефіцієнт на успіх - 31%.

6. Інший зарубіжний фахівець

Досвід наших східних сусідів, які останнім часом зробили ставку на іноземних тренерів, змушує серйозно задуматися, чи потрібно це нам. Практично всі в один голос кажуть, що іноземний тренер, якщо не розвалить команду, то як мінімум, її не зрозуміє і не буде працювати так, як це б зробив наш коуч. Швидше за все, іноземець до нас не приїде, а якщо вже і приїде, то це буде дуже відома всій Європі людина, яка буде здатна у короткі терміни зрозуміти філософію, психологію нашого рідного футболу.

У світі існує дуже багато прикладів, коли зарубіжний тренер ставав головним у збірній, і при цьому демонстрував дуже пристойний результат. Перераховувати, звісно, ми не будемо, тому що це займе дуже багато часу, але тим не менш, якщо захотіти, то знайдеться дуже багато прикладів. Також з уст голови ФФУ, не пролунало стовідсоткового твердження про відсутність іноземця, так що хто знає, як воно вийде.

Відсотковий коефіцієнт на успіх - 6%.

Коротенько проаналізувавши найбільш реальних претендентів на посаду тренера головної команди України, можливо, ми дали невеличку підказку Анатолію Конькову на кого йому варто звернути свою увагу з посиленою уважністю, а, можливо, він вже знає, хто тренуватиме збірну з 2013 року.

Звісно, нам, українцям, хотілося, щоб Блохіна змінив громадянин нашої держави, оскільки тема збірної дуже делікатна, яку іноземець може просто не зрозуміти. Втім, не у нашій компетентності вирішувати такі питання. Що з цього вийде побачимо вже невдовзі.
Автор статті: Михайло Поливка

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини